Jeden svět
ohodnotit

Obsah filmu Kapitán Exner

 
Nový detektivní seriál vycházející z děl spisovatele Václava Erbena. Tvůrci přenesli děj všech příběhů z dob reálného socialismu do naší součastnosti. Každý případ je rozdělen do dvou dílů a celkem se dočkáme vyšetřování šesti zločinů rozdělených do dvanácti dílů:

1. Osamělý mrtvý muž (první vydání 1975) - vyšetřování vraždy muže zabitého narkotizačním nábojem.
2. Poslední pád mistra Materny (první vydání 1987) - vyšetřování vraždy herce Borise Materny v prostorách pražského antikvariátu.
3. Denár v dívčí dlani (první vydání 1980) - zde se kapitán Exner zabývá vraždou mladé dívky v...
 
Související odkaz
 
RECENZE: Kapitán Exner přináší náladu jako z Midsomeru. Konečně změna

Oživit knižního detektiva je těžší než si ho vymyslet od nuly, nadto když se křísí v jiné době a s vědomím, že si ho diváci pamatují jinak. Ale logické obavy, které provázejí nástup Kapitána Exnera, se naštěstí nenaplňují. číst dál

Hodnocení: 65 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 26.8.2019
Tenhle seriál budí poněkud rozporuplné reakce.   Na jednu stranu po technické stránce je to   dobře odvedená profesionální práce. Je   jasné, že při převedení děje do současnosti   se musel pozměnit i původní duch literární   předlohy a starších filmových či televizních   adaptací. Herecké obsazení hlavně ve   vedlejších a epizodních rolích je opravdu   kvalitní a řada herců odvedla i nadprůměrné   výkony. Potud je vše v pořádku ale možnost   kladného hodnocení likviduje obsazení hlavní   role. Nechci srovnávat jak pojali kapitána   Exnera před kamerou Jiří Vala v roce 1966   (Poklad byzantského kupce), Petr Kostka v roce   1973 (Bláznova smrt) nebo Jiří Kodet v roce   1982 (Smrt talentovaného ševce) ale je potřeba   srovnávat s kapitánem Exnerem literárním   protože jeho osobnost určuje v podstatě   všechno!!! Románový Michal Exner nonšalantní   elegán s chováním gentlemana a figurou   manekýna. Michal Dlouhý je bezesporu velmi   dobrý herec ale v jeho podání je slavný   kriminalista poněkud zavalitý padesátník s   chováním zastydlého adolescenta a to že mu   ženy bez rozdílu věku padají k nohám pak   působí velmi křečovitě a nepřesvědčivě.   Napadá mě bez přemýšlení hned několik   našich herců, kteří by se pro tuto výraznou   roli hodili neskonale lépe a výrazně by tak   vylepšili celkový dojem z tohoto díla. A i   když to je v celkovém kontextu marginální jako   milovník detektivek Václava Erbena nechápu ani   výměnu otevřené limuzíny Mercedes za ryze   sportovního Jaguara kam se Michal Dlouhý sotva   vejde a při nastupování či vystupování z   něj je všechno jen ne elegantní! Kdesi jsem   četl na toto téma vysvětlení, že Jaguar lépe   sedí osobnosti a stylu Michala Dlouhého a tenhle   argument se mi zdá zcela absurdní. Takže jako   celek nakonec tento seriál vyznívá jen jako   slabší průměr i když stačilo opravdu málo   a mohl dopadnout podstatně lépe.
radegaster
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 14.11.2017
Chudák divák
Kapitán Exner 1-2. Po tomto dvojdíle s touto   produkcí končím a tak se vyjádřím jen k tomu   co jsem u tv přetrpěl.Scénaristická bída se   promítla v režisérský zmar kdy nám byla   nabídnuta nechutná patlanina žánrů od pokusů   o retro přes parodii až po tragikomedii.Dialogy   a jednání postav jsou jak z bulvárního   článku a o nějaké gradaci příběhu nemůže   být ani řeč. Zato jsme byli svědky   infantilního jednání a chování policajtů   kteří něco rádoby řeší v garáži u   pinpongového stolu, kdy i třináctiletí kluci   mají více charizmatu.Pseudohumorně   filozofující patolog je pak jen třešinkou na   dortu naprosto amatérsky napsaných postav což   by ani na střední škole neprošlo jako slohová   práce.Dramatičnosti mají zřejmě dodat   kožené rukavice ve kterých si to ve svém   kabrioletu drandí Michal Dlouhý...Nuda k   uzoufání bez špetky akčnosti nebo nějakého   mrazivého mystéria která by diváky starší   patnácti let alespoň trochu zaujala. Takto si   detektivku nebo krimi vůbec nepředstavuji   ,tvůrci chtěli na předlohu navlíknout co se   dá a to se jim vůbec nepovedlo .U mně mají   útrum i kdyby kabriolet přeparkovali do   kavárny.
hvezdyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.11.2017
Ač tu je více hodnotitelů dávajících   jedničky, tak já osobně tento detektivní   seriál považiji za jeden z nejlepších z   poslední doby. Vedle pátraní po pachatelích mu   nechybí humor.
curil
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 7.11.2017
Exner v podání Michala Dlouhého se může   směle rovnat detektivovi, kterého ztělesnil   Jiří Kodet. Nevím, proč úroveň seriálu,   který má právě tolik pokračování, kolik je   únosné, většina vyhrotila ve srovnání   Dlouhý - Kodet. O tom přece úroveň minisérie   není. Kolik herců vytvořilo postavu komisaře   Maigreta? Heinz Rühmann, Jean Gabin, Jean   Richard, Bruno Cremer, naposledy Rowan Atkinson   ... A který byl lepší? Mně seriál připadá   velice vtipný, navíc je obsazený výbornými   herci i ve vedlejších rolích. Dlouhý je   noblesní v duchu spisovatele Václava Erbena.   Rozložení do dvou pokračování jednoho   příběhu jsem vyřešil jednoduše nahráním na   modem a přehrání dvou pokračování najednou.   Tu možnost má dnes snad už každý. Nějakému   srovnávání s noir vlnou nebo inspirací Blake   Edwardsem a jeho "panterem" se jenom   můžu pousmát. Naopak minisérie se nese v   typicky českému humoru a s odkazy na českou   minulost, a nejen kulturní.
xbenakk
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 6.11.2017
Je to zklamání
Ne, ne a ne! Tohle není Exner! Michal Dlouhý je   skvělý herec, ale tohle se mu vážně   nepovedlo. Je moc toporný a vyloženě hraný.   Vicu by měli ... asi předabovat, její čeština   je příliš měkká a je silně znát, že není   rodilou mluvčí a trhá mi to uši. Davit   Novotný je dobrý herec, o tom žádná.   Příjemným překvapením je pro mě Jan   Vondráček, přijde mi, že hraje podobně jako   pan Chromík ve Smrti talentovaného   ševce.
Koncept rozdělení detektivky na dvě   části není nejšťastnější, ba naopak. Vazby   jsou zpřetrhány a musím si pustit dva díly   hned po sobě, jinak je "kouzlo" filmu   zabito.
Hodnocení? 1 a 1/2 bludišťáka. Tuto   sérii nemůžu s klidným svědomím doporučit.
FLA
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 11.9.2017
Prima poslední dobou sází na krimi s humorem   viz. Polda nebo V.I.P. vraždy a teď Kapitán   Exner. Bohužel cení se snaha, ale Exner je   hrozná nuda + nereálné případy a   vyšetřování. Má to navodit atmošku   "noár" filmů, ale to v roce 2017 a v   našich končinách prostě neuděláme. Také mi   to evokuje Růžového Pantera, ale ani na něj K.   Exner prostě nemá. Zbývá celkem zajímavá   hudba, pár vtípků a hlášek, ale nevím zda   budu dál tento seriál sledovat. Slušnostních   40% i za herce a hlavně Michala Dlouhého, toho   mám rád.
jarda53
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 31.8.2017
Jeden příběh je za námi a musím dát pravdu   recenzi v novinách, že tenhle kapitán Exner,   možná okouzlí část divaček ale je pořádně   vymáchán v Jaru. Všudepřítomná, bombastická   reklama, která uvedení provázela, Vica, je   okoukaná a nemá co nabídnout, Dlouhý za to,   že příběh zklamal nemůže, pan herec Kodet   byl a je jen jeden a říkat že Exner - Dlouhý,   je český Bond, to nemáme nic lepšího   nabídnout?
Jura_Jurax
Hodnocení:
Přidáno: 30.8.2017
Po prvním dílu
těžko moc hodnotit. Ale něco přece.

Obecně   filmy podle knih - zvlášť oblíbených knih, a   to exnerovky pro mne jsou - bývají zklamáním.   Tenhle se nevymyká. Uznám ale, že značnou   část kouzla, které pro mne exnerovky mají, je   svěží jazyk a způsob vyprávění Václava   Erbena, což se na obrazovku přenést   nedá.

Exnerovky byly dosud natočeny tři -   Poklad byzantského kupce (1966, jako Exner Jiří   Vala), Smrt talentovaného ševce (1982, Exner   ztvárněný Jiřím Kodetem) a TV inscenace   Bláznova smrt (1973, Petr Kostka co Exner). Pak   byl ještě film na motivy Efektivně mrtvé ženy   pojmenovaný Čas pracuje pro vraha (1979); ten   nepočítám, protože detektiv hraný Františkem   Němcem se nejmenoval Exner a nebyl svůdce paní   a dívek, nýbrž usedle ženatý se ženou s   povahou semetriky.

Po mém soudu nejlépe sedl   duchu knihy film Smrt talentovaného ševce s   excelentním Jiřím Kodetem, jenž taky zatím   nejlíp typově pasoval do role kapitána Exnera   (byť neodpovídal knižnímu popisu - dobře   živený, ale ne tlustý chlapík s mírně   semitskými rysy).

A teď seriál - přesazen   do současna. Už to nesedí - knižní příběhy   jsou zasazeny do atmosféry jakéhosi   socialistického bezčasí, s reáliemi   odpovídajícími té době, resp. době vzniku   před nejméně pětatřiceti, ty první až   padesáti lety. To se prostě přepsat bez ztráty   květinky nedá - a tady to ztratilo po mém soudu   květinek víc než muselo. Příběh se navíc   dějově drží celkem striktně předlohy, což   taky dnes už nepasuje (sňatkový podvodník   Kroupa). A ovšem - v tomhle příběhu měl Exner   svést bytovou architektku - to je ta blonďatá,   co se mu tam chvilku vnucovala - což zjevně   nesplnil :-) ... ačkoliv v knihách co příběh,   to nová trofej.

Příběh se ovšem do   exkluzívna učesal, Exner místo v maličké   garsonce bydlí v luxusním loftu a jezdí   neskutečným bourákem místo staré   předválečné mercedesky (kolikže u nás platí   kriminalistům? Nebo že by restituoval?), hospody   jsou luxusní a byty, do nichž ho vyšetřování   zavede taky. To je ale bolest mnohých   televizních filmů.

Vladimír Dlouhý se na   Exnera typově nehodí - a taky je ke všemu   patrně nucen ztvárňovat jakéhosi fešného   panáka; většinu času sošně stojí, ukazuje   ušlechtilý profil a tlumeným hlasem vážně   promlouvá s tváří jako maska. Humor, jenž   kořenil předlohu se beze stopy vytratil; pokus   udělat dva komiky z rolí poručíka Beránka a   nadporučíka Vlčka se nedaří až trapně.   Paradoxně nejlíp tam hraje Petr Nárožný v   anachronické roli sňatkového podvodníka - taky   má vlastně nejvíc co hrát.

A nakonec - i   detektivka, byť jde o pohádku pro dospělé, se   musí aspoň trochu stýkat s realitou, aby   laikovi nepřišla moc nepravděpodobná. Kapitán   Exner by se aspoň občas a pro forma měl taky   ukázat na kriminálce (v knihách tak činil) -   není soukromý detektiv, ale policista.

Takže   - zatím zklamání. Škoda takové výtečné   předlohy - knize to nesahá ani po kotníky. Ale   možná, že se to rozjede a další díly budou   lepší.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih47269minih47269Divoši (2007) 
The Savages n
minih54621minih54621New Yorku, miluji Tě! (2008) 
New York, I Love You n
minih156302minih156302Zpěvák a komik (2016) 
Folk Hero & Funny Guy n
minih21830minih21830Útěky domů (1980) 
Útěky domů n
minih6809minih6809Dovolená s Andělem (1952) 
Dovolená s Andělem n
minih26514minih26514Nebát se a nakrást (1999) 
Nebát se a nakrást n
minih103399minih103399Líbánky (2013) 
Líbánky n
minih6943minih6943Ducháček to zařídí (1938) 
Ducháček to zařídí n
minih157373minih157373Saturday Church (2018) 
Saturday Church n
minih150740minih150740Traded (2016) 
Traded n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Smrt talentovaného ševce (1982)

 Smrt talentovaného ševce (1982)
Smrt talentovaného ševce n
 
Žánr: detektivní
Země: Československo
Režie: Jan Schmidt

(remake)

Bláznova smrt (1973) [TV inscenace]

 Bláznova smrt (1973) [TV inscenace]
Bláznova smrt n
 
Žánr: detektivní
Země: Československo
Režie: Zdeněk Kubeček

(remake)

Poklad byzantského kupce (1966)

 Poklad byzantského kupce (1966)
Poklad byzantského kupce n
 
Žánr: krimi / komedie
Země: Československo
Režie: Ivo Novák

(remake)

Kapitán Exner (2017) [TV seriál]
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190273
Osobností: 697372
Fotografií: 762979
Plakátů: 375675
Obsahů a biografií: 177914

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10