Zari
ohodnotit

Podivná přátelství herce Jesenia

Žánr:
Rok:
1985
Délka:
88 minut
Premiéra v ČR:
1.6.1986
Popis / Obsah / Info k filmu Podivná přátelství herce Jesenia
Desátá léta tohoto století: významný pražský herec Jesenius se při svém zdravotním pobytu na venkově seznámí s osobitým členem kočovné divadelní společnosti Janem Veselým. Zkušený profesionál by chtěl usměrnit samorostlý talent... V názvu nejde o chybu. Olbrachtův román se jmenuje Podivné přátelství herce Jesenia, ale ve filmu je leccos úplně jinak.

Zdroj: Československá filmová společnost


Popis / Obsah / Info k filmu Podivná přátelství herce Jesenia
Posledním titulem v rozsáhlé režisérské filmografii Karla Steklého (1903–87) se v polovině osmdesátých let stala adaptace románu Ivana Olbrachta z roku 1919. Spisovatelovo stavebně komplikované dílo účtuje se „zlým samotářstvím“ prostřednictvím dvou povahově protikladných herců – živelného, volnomyšlenkářského anarchisty Veselého a ukázněného humanisty Jesenia. Mravním vítězem dramatu, odehrávajícího se za první světové války, se stává Veselý, jenž je ochoten za dobové, společensky progresivní ideály položit život… Ve filmu, který Karel Steklý ovlivnil také jako scenárista, je rozehrán tradiční konflikt mezi aktivním a pasivním přístupem k životu. Olbrachtův postoj i dobová ideologie osmdesátých let dávají za pravdu Veselému, kterého v konzervativně pojatém filmu ztvárnil Pavel Trávníček. V roli Jesenia se objevil Alfred Strejček.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Podivná přátelství herce Jesenia
Zkušený herec Jesenius se při svém pobytu na venkově setká s osobitým členem kočovné společnosti Janem Veselým a chce usměrnit jeho samorostlý talent…

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Otto Reichow

Reichow Otto

Naposled navštívené:
Otto Reichow

Reichow Otto