Zari
ohodnotit

Perníková chaloupka

Další název:
The Gingerbread House
Žánr:
Rok:
1933
Délka:
64 minut
Premiéra v ČR:
22.12.1933
Popis / Obsah / Info k filmu Perníková chaloupka
"Perníková chaloupka". Společnost Chicago-film s dobrým úmyslem natočila a předvedla celovečerní film s pohádkovými motivem "Perníková chaloupka" v režii Oldřicha Kmínka. Na český film to byla poměrně slušná práce a bylo v ní dost pohybu a pestrosti. Kmínkova režisérská ruka byla ovšem leckde až příliš těžká, kamerové záběry byly slabé - snaha zachytit pohádkové šero zcela ztroskotala a vznikla z toho nejasná šeď - ale i přesto byl tento film rozhodně přijatelnější než celá řada jiných českých filmů z té doby.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Perníková chaloupka
POZOR SPOILER

Dětem je předváděn pokrok lidstva. Letadla, auta - a vůbec. Ale děti chtějí pohádku a volají po ní celým srdcem. Pohádka se tedy smiluje a přichází.

Otec bere děti s sebou do lesa. Ty se pouštějí stále dále a dále, až narazí na ptáka, kterého vypustila zlá čarodějnice. Jsou přepadeny vodníkem a jeho velkými žábami. I lesní víly tancují opodál. Děti však prchají a chytí se do sítě. Dostanou se ven a utíkají dále. Setkají se s anděly, nakonec v lese usnou. Ráno se probudí a chtějí domů. Jdou tedy a narazí na perníkovou chaloupku. Protože mají hlad, uloupnou si. A to už je tu babice čarodějnice a s ní spousta dalších, včetně smrtky. Vycmrdlého Jeníčka bába zavře do dřevěné klece a vypasenou Mařenku tahá do chaloupky. Ta pak poradí Jeníčkovi, aby na ježibabu vystrkoval místo prstu klacíček, tak baba nepozná, že je již vypasený. Tato lest vychází, ale nakonec přece jen dochází k pečení dětí samotnému. Jenže ti dva malí nevzdělanci neví, jak se to dělá a nechají si to předvést. A při tom předvádění šup - a bába je v peci. Ostatní čarodějnice se vůbec netváří nadšeně, ale není jim to nic platno. Ještě z chaloupky vylezou lidé, kterým děti vrátí srdce, a to je konec. Cože to říkáte děti? Co rodiče? Aha, nu rodiče si pro své děti přišli až sem.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Perníková chaloupka
I děti v přetechnizované civilizaci potřebují pohádkové příběhy a paní Pohádka je zve do svého světa. Drvoštěp jde se svými dětmi, Jeníčkem a Mařenkou, do lesa. Zatímco otec pracuje, děti sbírají jahody. Zabloudí však hluboko do lesa a ztratí cestu zpátky. Po zlověstné noci se ocitnou před chaloupkou z medových perníčků. Při olupování perníku je přistihne ježibaba: hubeného Jeníčka zavře do klece, aby si ho vykrmila, a z baculaté Mařenky si udělá pomocnici. Nad oběma dětmi však bdí dobrotiví andělé, zjevují se jim ve snu a vzbuzují naději na záchranu. Když se ježibaba rozhodne děti upéci, Mařenka s Jeníčkem ji obratně strčí do pece místo sebe. Pec exploduje a ze zrůdných babic, které se dosud točily kolem čarodějnice, se stanou děti. Mařenka jim vrátí jejich srdíčka, zakletá ježibabou v perníčcích. Všichni radostně tančí na palouku před chaloupkou, když se objeví zoufalí rodiče, kteří Jeníčka a Mařenku po celou dobu hledali.

Zdroj: NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Po stopách

04:10 - 04:25

9 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Zatopené osudy (2008) [TV seri...

04:10 - 04:25

9 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

NOVA - My, chalupáři

03:20 - 04:45

59 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Jak se staví sen (2007) [TV po...

04:00 - 05:00

19 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ženská na vrcholu

Ženská na vrcholu
Ženská na vrcholu

Georges Neveux

Neveux Georges

Heinz Keller

Keller Heinz

Zenza Raggi

Raggi Zenza

Phffft

Phffft
Phffft

Jana Volfová

Volfová Jana

Naposled navštívené:
Ženská na vrcholu

Ženská na vrcholu
Ženská na vrcholu

Georges Neveux

Neveux Georges

Heinz Keller

Keller Heinz

Zenza Raggi

Raggi Zenza

Phffft

Phffft
Phffft

Jana Volfová

Volfová Jana