Zari
ohodnotit

Percy Jackson: Moře nestvůr

Percy Jackson & the Olympians: The Sea of Monsters

Další název:
Percy Jackson: More oblúd; Percy Jackson: Im Bann des Zyklopen
Rok:
2013
Délka:
106 minut
Premiéra v ČR:
15.8.2013
„Percy, syn Poseidonův s přáteli musí najít bájné a magické Zlaté rouno.“
Popis / Obsah / Info k filmu Percy Jackson: Moře nestvůr
Percy Jackson - Moře nestvůr útočí na české diváky

Útočí, ale skoro se zdá, že si nestvůry vylámou zuby. Jenže já si myslím, že český divák (respektive recenzenti) soudí poněkud příkře. Nechme srovnávání s Potterem, odhoďme předsudky a pojďme se na film podívat očima těch, pro které je určen především.

Autor Rick Riordan, který mnoho let vyučoval řeckou mytologii na střední škole v Kalifornii a v Texasu, přišel s nápadem na první knihu o Percym Jacksonovi. Nápad se nakonec rozvinul do čtyř dalších románů a získal obrovskou fanouškovskou základnu čítající milióny lidí, poté, co ságy o starověkých řeckých hrdinech načetl jako pohádky na dobrou noc pro svého syna Haleyho. A dětským divákům především je určeno i nové pokračování dobrodružství Percyho Jacksona. S jakými živly se musí porvat tentokrát? Percy Jackson se necítí jako hrdina. Tento pololidský syn Poseidona – řeckého boha moře – jednou zachránil svět, ale teď si pomalu začíná myslet, že to možná byla jen velká klika. Náhodou se mu to povedlo… jednorázový zázrak? Když Percy zjistí, že má nevlastního bratra, který je Kyklop, začne přemýšlet, jestli být Poseidonovým synem neznamená spíš kletbu než požehnání. Ale Percy nemá moc času na přemýšlení; kouzelná hranice tábora polokrevných se bortí a horda mýtických nestvůr hrozí zničením útočiště dětí bohů. Aby mohl Percy příbytek polobohů zachránit, musí spolu se svými přáteli najít legendární kouzelné Zlaté rouno. Jejich putování je zavede do Washingtonu D. C. a dál na pobřeží Floridy, odkud vyplují na zrádnou odyseu do dosud neprozkoumaných mrtvých vod Moře nestvůr, lidem známého jako Bermudský trojúhelník. Jsou napadeni obřím mechanickým kolchidským býkem chrlícím oheň, strašlivými mořskými příšerami, obrovskými Kyklopy a kromě toho i polobohy oddanými bůhvíkomu. V sázce je víc než obvykle a pokud Percy neuspěje, tábor polokrevných zmizí a celý Olymp se rozpadne.

Jestliže první film získal celosvětově hodnocení mezi padesáti a šedesáti procenty a byl přijat poněkud vlažně, u druhého se o tom, že bude „strašný“, mluvilo dlouho před premiérou. Já si myslím, že to je špatně. Dělat si dlouho dopředu o něčem špatný dojem pak jen rozproudí vlny kritiky, která se vlastně nezakládá na ničem hmatatelném. I proto jsem se rozhodl vzít Percyho na milost a podívat se na něj nezaujatě. A vida – ono to není tak špatné… Nové pokračování přináší opět akci ve stylu „souboj Bohů pro děti“, kdy z mytologie zbyl základ a pár rekvizit, ale příběh se přizpůsobil dnešním teenagerům a mladším dětem. Proč ne? Doby, kdy my jsme byli u vytržení z původního „Souboje Titánů“ (1981) jsou nenávratně pryč a nová doba si prostě žádá nové pojetí. A dnešní teenageři vážně jen stěží budou sledovat chlapi v kožených suknicích, jak běhají pod Olympem a považte – nemají ani iPhone! Tak dobře. Máme tady partu mladých polobohů, kteří jsou před okolním světem chráněni dávným kouzlem. Společně žijí v táboře, kde si odbývají výuku boje i první lásky, hádky a vzájemné provokace pod vedením Chirona (Anthony Head) a Mr. D (Stanley Tucci). Teď ale hrozí, že všichni přijdou nejen o tábor – svůj mikrosvět, ale přímo o život. Nezdárný syn boha Herma (Nathan Fillion) se totiž rozhodl přivést zpět k životu nejspíš nejhoršího možného tvora… Ale ještě je tu parta kolem Percyho Jacksona (Logan Lerman) a Annabeth (Alexandra Daddario), která to určitě jen tak nenechá. Spolu se satyrem Groverem (Brandon T. Jackson), „hermionní“ spolužačkou Clarisse (Leven Rambin), tentokrát nově objeveným nevlastním bratrem Percyho, kyklopem Tysonem (Douglas Smith) a řadou dalších postav se vrhají do příběhu opět plného efektů a víceméně klasických bytostí v novém kabátě.

Pozitiva filmu? Jednoznačně Stanley Tucci, který dokáže být skvělý v čemkoli. Pak také kyklop Tyson, tedy spíše jeho mladý představitel Douglas Smith, který je povětšinou sympatičtější než samotný Percy. A plusem je také 3D, ve kterém to všechno získá opravdu lepší rozměr. A negativa? Pro knihou nedotčené diváky to všechno může působit příliš uměle, zmateně a jakoby lámané přes koleno. A hlavně, ať chceme nebo ne, srovnávat s „potterovskou“ ságou budou diváci vždycky. Vždyť ústřední trojice Percy – Clarisse – Grover je TAK MOC podobná Harrymu, Hermioně a Ronovi… Jenže to už by nikdy v teenagerovské „pohádce“ nemohli být tři hrdinové?! Režisér Thor Freudenthal zatím nemá s velkorozpočtovými filmy mnoho zkušeností a místy je to vidět, ale také je znát nasazení, se kterým do své úlohy vklouzl. Zato ostříleným kozákem je kameraman Shelly Johnson („Captain America: První Avenger“ 2011, „Postradatelní 2“ 2012), jehož záběry jsou opravdu velkolepé. Stejně jako výprava, kterou měl na starost Claude Paré, jehož práci známe už z filmů jako „Letec“ (2004) nebo „Zrození planety opic“ (2011). A tak – sečteno podtrženo – nejspíš budu patřit k málu, ale filmu dávám 60%. Nezdá se mi fér film hodnotit za každou cenu špatně proto, že někdo říká, že je špatný, nebo proto, že nedosahuje kultu Harryho Pottera. Podle mého je Percy Jackson docela fajn podívanou pro dorůstající diváky, která jim navíc jejich jazykem povypráví něco z mytologie a navíc dá možnost ztotožnit se bez problémů s trochu smolařským polobohem, který (zase) musí zachránit svět.

Ivan Hladík (www.ivanhladik.cz)


Autor: ihladik

Popis / Obsah / Info k filmu Percy Jackson: Moře nestvůr
Když Percy zjistí, že má za bratra nestvůru dojde mu, že být synem Poseidona nemusí být jen požehnání, ale i prokletí. Nemá ale moc času o tom přemýšlet - táboru polobohů hrozí zkáza, má být netvory zničen. Aby zachránili svůj domov, vydává se Percy s přáteli hledat bájné Zlaté rouno. Cesta je zavede do Washingtonu a na floridské pobřeží, kde vyplují na Moře nestvůr, lidem známé jako Bermudský trojúhelník. Během divokého dobrodružství musí čelit obrovskému býku chrlícímu oheň, gigantickým Kyklopům a dalším mytologickým bytostem. V sázce je příliš mnoho. Pokud neuspějí, zanikne nejen tábor polobohů, ale rozpadne se i celý Olymp.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 20.07.2014 HBO


Popis / Obsah / Info k filmu Percy Jackson: Moře nestvůr
Být bohem na Olympu není příliš jednoduché, už jen proto, že jsou tam těchto mocných božských postav plné mraky a ne vždy se mezi sebou přátelí. Být člověkem mezi lidmi má také svá úskalí. Ale být polobohem, to už je pořádný průšvih. Znamená to hledat si své místo jak na zemi, tak i na nebesích. A ještě horší to je, když jste teenagerem, jehož otcem je Poseidon a matkou „obyčejný“ člověk, který vaši výchovu a bublající hormony ne úplně zvládá. V takové situaci se nachází Percy Jackson, jehož jediným bezpečným útočištěm se stává Tábor Polokrevných, kde žijí všichni takto zplození. Tedy ti, jejichž jedním rodičem je bůh a druhým člověk.

Po nečekaně klidném školním roce se poslední den před prázdninami na Percyho ale sesype celá lavina potíží - hodina tělocviku se promění ve vybíjenou s lidožravými obry, kamarád Grover záhadně zmizí a navíc Táboru Polokrevných i jeho obyvatelům hrozí zničení. Někdo se snaží probudit Kronose, jednoho z původních Titánů a otce nejvyšších olympských bohů, který jediný umí učinit bohy i polobohy smrtelnými. A který má s nimi navíc nevyřízené účty.

A tak se Percy a jeho přátelé musejí vydat na další nebezpečnou výpravu… Věštba Orákula tuto partu statečných vyšle na cestu za Zlatým rounem, které jediné má moc je zachránit. Musí proniknout do míst, které my smrtelníci nazýváme Bermudský trojúhelník. Správný název ale je Moře nestvůr. Mytologické bytosti ožívají, krvelačné nestvůry se bouří a bohové z Olympu na ně kladou další úkoly…

zdroj: CinemArt


Popis / Obsah / Info k filmu Percy Jackson: Moře nestvůr
Pokračování dobrodružné fantasy o adolescentech, kteří jsou potomky řeckých bohů či bohyň a pozemšťanů, Percy Jackson: Moře nestvůr, natočil Thor Freudenthal podle druhého dílu pětidílné knižní série Ricka Riordana. Filmaři si stejně jako v první adaptaci Percy Jackson: Zloděj blesku (FP 4/2010) v režii Chrise Columbuse vzali za vzor dobrodružství Harryho Pottera. Tentokrát se Percy s přáteli Annabeth a Groverem vypraví pro zlaté rouno, jež jediné může zachránit strom, střežící ochranný val kolem tábora „polokrevných“. Jenže na vzácný artefakt má políčeno i Hermův nezdárný syn Luke, který chce oživit padlého titána Króna a svrhnout bohy z Olympu. – Překombinovaný příběh má vzhledem k oblibě knižní předlohy o diváky postaráno. Škoda, že autor zachází s antickými archetypy lehkovážně a po svém.

–kat-, Filmový přehled 2013/10


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Percy Jackson: Zloděj blesku (2010)

 Percy Jackson: Zloděj blesku (2010)
Percy Jackson: Zloděj blesku n
Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief
Žánr: komedie / fantasy / adaptace
Země: Kanada / Spojené státy americké
Režie: Chris Columbus

(pokračování)

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

18 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Diana a prokletí rodu Spencerů

11:55 - 12:45

23 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:25

18 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

48 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Louis de Funès

de Funès Louis

Naposled navštívené:
Louis de Funès

de Funès Louis