Zari
ohodnotit

Pátá loď

Piata loď

Další název:
Little Harbour
Žánr:
Rok:
2016
Délka:
85 minut
Premiéra v ČR:
6.4.2017
„Aj detská hra sa môže stať niečím, čo navždy zmení život.“
Popis / Obsah / Info k filmu Pátá loď
Mladá slovenská režisérka a scenáristka Iveta Grófová se původně profilovala v animovaném a dokumentárním filmu, největšího ohlasu se však dočkala její hraná tvorba. Její debut Až do města Aš (2012) byl před pěti lety vybrán jako slovenský příspěvek na Oscary, letos zpracovala román Moniky Kompaníkové a opět zaujala i za hranicemi. Předloha vycházela ze skutečné události, kterou Kompaníková pro literární účely rozvedla do oficiálně nejlepší slovenské knihy roku 2010. I filmové zpracování slavilo úspěchy, premiérově se ukázalo na letošním festivalu v Berlíně, kde vyhrálo sekci filmů o dětech a mladých Generation Kplus. Dětská porota oceňovala především autenticitu a kreativitu, s níž byl jednoduchý příběh zpracován.

Drama pojednává o dvou dětech, v mnoha ohledech velmi odlišných, přesto však spojených nedostatkem rodičovské lásky. Chybějící citové zázemí se malí hrdinové rozhodnou vykompenzovat neotřelým způsobem – odchodem z domova a společnou výchovou dvou miminek, jež jim náhodou svěří do péče další nezodpovědná matka. Především desetiletá Jarka, pocházející z výrazně dysfunkční rodiny, nepřímo pokládá palčivé otázky o úloze rodičů a dětí v každodenním životě. Kdy a jak vlastně končí dětství? Ve své nevinnosti vytváří ústřední dvojice ideál láskyplné rodiny, jakou sama nepoznala. Brzy se však i Jarka a její kamarád hledaný rodiči střetávají s realitou – vzdají se svých snů, nebo se mohou vzepřít osudu?

Grófová zvládá zkušeně vést své dětské představitele, kteří se tak dokážou se složitými tématy popasovat i bez nadbytečných dialogů. Talentovaná slovenská tvůrkyně dokazuje, že se řadí mezi největší naděje regionu, co se týče vizuálního vyprávění. A to navzdory nízkému rozpočtu, který se podepsal na některých komorních scénách a krátké stopáži. Ovšem i 85 minut ve společnosti citově deprivovaných dětí ukáže, jak empaticky je tento snímek natočen.

Mojmír Sedláček
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pátá loď
POZOR SPOILER

Malá Lucia žije s matkou a babičkou. Matka domácnosti moc nedá, děvčátko nemá v čem chodit, protože má všechno špinavé. Matka z domu odchází a ona si jde hrát sama. Potká kamaráda Kristiána, souseda, který má v krabici ježka. Kristián je však odvlečen domů rodiči. Tak se jde Lucia podívat k vodě. Zde do ní skočí z výšky - a naštěstí to odnese jen odřenou nohou. Večer se od babičky dozví, že matku vyhodila. Druhý den však Lucie najde babičku polomrtvou a je odvezena záchrankou. Následně však umírá. Matka si do bytu pozve několik mládenců a uspořádá mejdan. A protože se k ježkovi tito mládenci nechovají nejlépe, je při vyhazování odpadků Luckou puštěn na svobodu. Jenže ona pak nemůže zpět do bytu, je zamčeno zevnitř.

Další den matka znovu odchází, prý jen na dva dny, ale nechává dceři peníze. Ta je vezme a kupuje si jízdenku do Prahy. Ještě na nádraží jí však nějaká „smažka“ ukáže dvojčata v kočárku a somruje euro. Neuspěje, proto nechává kočár Lucce. A protože se nevrací, bere Lucka dvojčata na babiččinu zahrádku. Stará se o ně s malým Kristiánem, kterého předtím zachrání a obere o dvacet euro. Hospodaří spolu v boudě na zahradě a zdá se, že jim nic nechybí. Nato jsou chvíli u Lucky doma, pak zase venku. Kvůli jídlu vykradou zdánlivě opuštěnou chatku. Když jednou zmoknou, zdá se jim, že jsou děti nemocné. Naštěstí tomu tak není. Když se Lucka vrací domů, vidí všude plakátky s tím, že Kristiána hledá policie. A doma je Luciina matka. Kristián je nenalezen a prchá…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Pátá loď
Příběh inspirovaný skutečnými událostmi rozvíjí osudy dvou dětí, jejichž nevinná hra navždy změní jejich životy. Jarka není pro svou matku Lucii víc než jen nejlepší kamarádka, desetiletá dívka to tak ale nevidí. Mnohem raději by byla, kdyby máma byla opravdu mámou. Jarčin sen je mít opravdovou rodinu a také dům někde u moře. Když se jednou sama ocitne na nádraží, narazí zde na dvě opuštěná batolata a rozhodne se je vzít s sebou do okouzlující zahradní chatky své babičky. Ta se pak stává bezpečným útočištěm, kde Jarka přebírá roli mámy, jak si ji sama představuje. Spolu se svým sousedem Kristianem, který má naopak přehnaně protektivní rodiče, se o děti starají. Svým impozantním konáním a hrou na rodinu ukazují, co to znamená opravdově milovat a uvědomovat si zodpovědnost a jak je možné nevzdávat se svého snu, aniž by tím trpěli ti nejbližší.
Zlín Film Festival 2017


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pátá loď
I dětská hra se může stát něčím, co navždy změní život. Film vypráví příběh netradiční dětské rodiny inspirovaný skutečnou událostí. Malá Jarka má mámu, která nechce být mámou. Zoufale hledá lásku a nachází ji náhodou, když za zvláštních okolností vezme dvě batolata do opuštěné zahradní chatky. Její skutek je dojemným a dětsky upřímným pokusem napravit svět dospělých svojí hrou na rodinu, jakou by chtěla mít.
CinemArt


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama