Zari
ohodnotit

Pár správných chlapů

A Few Good Men

Žánr:
Rok:
1992
Délka:
132 minut
Premiéra v ČR:
5.2.1993
„Tom Cruise a Jack Nicholson jako protivníci v soudním případu, který změní jejich život.“
Popis / Obsah / Info k filmu Pár správných chlapů
Jeden muž je mrtev. Dva jsou obviněni z vraždy. Před soudem stojí ale celá námořní pěchota. Pár správných chlapů zažehne nejvýbušnější kapitolu v dějinách americké armády, ve které půjde o dynamické zúčtování s korupcí, snahou o krytí zločinu a neúnavné hledání spravedlnosti v nedotknutelném americkém námořnictvu.


Popis / Obsah / Info k filmu Pár správných chlapů
Na americké základně na Kubě napadnou dva vojáci svého kolegu, ten po pár hodinách zemře. Obhajoba je svěřena lehkomyslnému Danielu Kaffeemu. Je přesvědčen, že vojáci jsou vinni a čeká je dvanáct let vězení. Vzbudí tím nelibost kolegyně Gallowayové, která má na události jiný názor. Ukáže Kaffeemu Santiagovy stížnosti na šikanu a žádosti o přeložení. Velitel základny plukovník Jessep ale přeložení zamítl a přes protesty podplukovníka Markinsona nařídil svým mužům, aby ze Santiaga udělali pravého vojáka. Gallowayová je přesvědčena, že nadřízený vězňů Kendrick nařídil šikanu, takzvaný Rudý zákon, což pak sami potvrdí. Kapitán Ross, zastupující porotu, je ochoten přistoupit na neúmyslné zabití a dva roky vězení. Vězni však odmítnou. Plnili pouze rozkazy, a cítí se nevinní. Soudní jednání se nevyvíjí dobře. Jenže pak se Kaffee dozví, že Jessep zfalšoval důkazy o chystaném přeložení Santiaga, k němuž nemělo nikdy dojít. Gallowayová přemluví Kaffeeho, aby předvolal Jessepa a donutil ho přiznat, že osobně nařídil Rudý zákon.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Pár správných chlapů
Poněkud lehkomyslný, začínající ambiciózní vojenský právník Daniel Kaffee má před sebou první složitější případ. Prokuratura jej pověřila obhajobou dvou vojáků z americké základny Guantanamo na Kubě, kteří byli obviněni z vraždy svého kolegy Santiaga. Má při tom po svém boku kamaráda, poručíka Sama Weinberga i energickou kolegyni, kapitánku JoAnne Gallowayovou. Případ se zdá na prvý pohled poměrně jasný. Kaffee chce klientům doporučit, aby se přiznali, a vymoci pro ně co nejnižší trest. Při rozkrývání motivů a zákulisí činu se ale ukáže, že tu něco dost důležitého nehraje. Aniž si to uvědomí, najednou proti němu stojí velitel základny, až démonický plukovník Jessep, člověk s bezchybným vojenským rejstříkem a styky na nejvyšších místech. Začíná nerovná hra…

Působivé filmové drama z vojenského prostředí natočil režisér Rob Reiner (podepsaný pod dalšími úspěšnými tituly Když Harry potkal Sally, Misery nechce zemřít, Americký prezident), který se spolehl na hvězdné herecké obsazení a na scénář, jenž vznikl částečně podle divadelní hry Aarona Sorkina inspirované podobným případem.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Pár správných chlapů
Americké drama Pár správných chlapů v sobě spojuje dvě divácky vděčná filmová prostředí: vojenské a soudní. - Na americké námořní základně na Kubě se stane jeden z vojáků obětí šikany a zemře. Obhajobou dvojice pachatelů je pověřen lehkomyslný mladý vojenský právník Kaffee, kterého vážně zajímá jen softball. Případ mu pomáhá řešit jeho kolega a přítel Sam Weinberg a energická JoAnne Gallowayová, proti níž je mladík zprvu zaujatý kvůli její pečlivosti. Obhájce však brzy zdánlivě jednoduchý problém zaujme; pochopit, že nejde jen o to vyhrát, ale především objasnit pravdu. Obvinění totiž jednali podle tajného rozkazu. Machiavelistický velitel základny, plukovník ¨Jessep, se pak pokusil zahladit všechny stopy. Mladému právníkovi se podaří dostat ho na svědeckou lavici a donutit ho k výpovědi. Obrátí pozornost soudu k systému, mlčky respektujícímu zvůli navzdory zákonům i morálce. A dostojí nakonec nejen obrazu svého zemřelého otce, vynikajícího právníka, ale i obecnému smyslu pro morálku a demokracii. - Film vznikl podle divadelní hry a odvozuje svou dramatičnost z dialogů , nikoli z akce. Spíše než soubojem charakterů je dramatem idejí, prosazovaným prostřednictvím osvědčených dějových schemat. Problém snímku tkví spíše v jeho vyhraněné ideovosti, přičemž se tu uznává i militaristický dril, jenž však nesmí překročit hranice předpisů a nařízení. Oslava americké demokracie a tradičních hodnot jr značně statická a plakátově křiklavá. K jejímu prosazení pomáhá řemeslně zdatnému režisérovi Robu Reinerovi především herecké obsazení: Tom Cruise, Demi Mooreoevá a hlavně Jack Nicholson v roli "ďábelského" Jessepa.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Pár správných chlapů
Dva vojáci z americké základny Guantanamo Bay na Kubě jsou obviněni z vraždy svého kolegy. Případ se zdá nadmíru jasný. Vojenská prokuratura svěří obhajobu obou obviněných poručíku Kaffeemu, mladému ambicióznímu právníkovi, který proslul mimořádně rychlým vyřizováním svých případů. Kaffee chce svým klientům doporučit, aby se přiznali a vymoci jim co nejnižší trest. Kapitán Gallowayová, pověřená dohledem nad celým případem, je však jiného mínění.

Domnívá se, že oba obvinění pouze vykonali rozkaz svého velícího důstojníka. Víra ve vlastní profesionální schopnosti a fakt, že jeho dohlížitelem je krásná mladá žena, přesvědčí Kaffeeho, aby se pokusil o nemožné. Rozhodne se dokázat nevinu obžalovaných i proti jejich vůli. Ví, že podstupuje nesmírné riziko. Musí sehnat potřebné důkazy a především se otevřeně postavit veliteli základny Guantanamo, plukovníkovi Jessepovi, člověku s bezchybným vojenským rejstříkem a styky na nejvyšších místech. Působivá adaptace divadelní hry Aarona Sorkina je přehlídkou mistrovských hereckých výkonů a plným právem je v současné době považována za nejžhavějšího kandidáta pro příští udílení Oscarů.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

20 minut již uběhlo
70 minut zbývá do konce

ČT2 - Zatajené dopisy

12:20 - 13:15

30 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:30 - 13:40

20 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:20 - 13:20

30 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Guglielmo Dal Corso

Dal Corso Guglielmo

Naposled navštívené:
Guglielmo Dal Corso

Dal Corso Guglielmo