Cerven
ohodnotit

Papírové hlavy

Další název:
Papierové hlavy; Paper Heads
Rok:
1996
Délka:
96 minut
Premiéra v ČR:
17.11.1996
„O časech, které (možná) úplně neskončily“
Popis / Obsah / Info k filmu Papírové hlavy
Umělecký střihový dokument Papierové hlavy je unikátní autorskou výpovědí známého slovenského filmaře Dušana Hanáka o totalitě v poválečném Československu. Podle režisérových slov je snímek „reflexí o svobodě a nesvobodě, o vztahu občana a moci. O tom, jak se chová člověk, když s ním manipuluje totalitní moc, jak je ničený, ponižovaný, oloupený, strašený a kompromitovaný, ale také o tom, jak se brání a odolává, kolektivně i individuálně, jak nepřestává toužit po svobodě...“ – Ve snímku se prolíná několik rovin. První z nich jsou karnevalové motivy „papírových hlav“ z prvomájových oslav. Filmaři využili oslav 1. máje 1990 a udělali pojízdnou tribunu, na níž vystupují statisté s velkými papírovými hlavami, představující komunistické papaláše. Tento leitmotiv se během snímku několikrát vrací a tvoří i epilog, v němž se papírové hlavy ocitají při jakémsi happeningu mezi bavícími se lidmi. Druhou rovinu tvoří archivní zpravodajské záběry z klíčových okamžiků našich dějin a ukázky z unikátních, dosud nezveřejněných propagandistických a instruktážních filmů z archivu ministerstva vnitra. Třetí rovinu pak zastupují výpovědi pětapadesáti svědků různých událostí (celkově bylo zaznamenáno sedm set padesát výpovědí!). Základním východiskem díla je kontrapunkt, protiklad mezi oficiálním zpravodajským záběrem a zcela odlišným svědectvím postižených osob. Pod každým obrazem z májových veselic, komunistických oslav či z budovatelských úspěchů se obnažují lidské utrpení, ponížení, děsivá nespravedlnost, ale často také nezlomná víra ve svobodu. Na filmovém plátně se tak znovu objevují situace, při nichž diváka mrazí v zádech, ale díky asociačnímu spojení obrazu a slova i okamžiky, vzbuzující úsměv nad tupostí a bezduchostí komunistického režimu. Snímek přináší objevné materiály, z nichž mohou těžit i historikové. Věnuje se převážně druhé polovině čtyřicátých let a padesátým letům. V hutnější zkratce pak podává zbytek československé historie do listopadu 1989. Slovo v něm mají bohužel jen oběti; poněkud schází přímá konfrontace s jejich tyrany. Významnou součástí sugestivního díla je i hudební „koláž“ klasické hudby a dobových skladeb a písní. – Koprodukční snímek vznikal v rozmezí pěti let a při svém uvedení v zahraničí a na Slovensku měl až nečekaný ohlas.

Zdroj: NFA / -tbk-


Popis / Obsah / Info k filmu Papírové hlavy
Strihový dokumentárny film o vzťahu občana a moci a o rozných podobách porušovania l'udských práv v Československu rokov 1945-1989.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Popis / Obsah / Info k filmu Papírové hlavy
Umělecký střihový dokument je unikátní autorskou výpovědí známého slovenského filmaře Dušana Hanáka o totalitě v poválečném Československu. Sám režisér o filmu říká: "Snímek je reflexí o svobodě a nesvobodě, o vztahu občana a moci. O tom jak se chová člověk, když s ním manipuluje totalitní moc, jak je ničený, ponižovaný, oloupený, strašený a kompromitovaný, ale také o tom, jak se brání a odolává, kolektivně i individuálně, jak nepřestává toužit po svobodě…"
Film se odehrává v několika rovinách. První je laitmotiv papírových hlav našich komunistických papalášů na oslavách 1. máje. Druhá jsou a zpravodajské záběry z důležitých okamžiků našich dějin a ukázky z archivu ministerstva vnitra. Ve třetí rovině vystupuje se svojí výpovědí pětapadesát svědků různých událostí.
Film vznikal pět let a měl nečekaný úspěch jak na Slovensku tak v cizině.
Seznam svědků jež ve filmu vystupují:
Daniel Bédi, Anna Bonková, ing. Cecília Danišová, Václav Divíšek, Rudolf Dobiáš, dr. Stanislav Fila, Zina Freundová, Kornel Földvári, Jozef Garbier, Pavlína Gádošiová, ˇˇStefan Gálik , Ján Glonda, Jozef Dušan Gregor, Karel Groulík, Milan Hladký, Vojtech Hlinka, Mikuláš Hulín, Jolana Holubová, Anna Jakabová, Ivica Jurášová, Elena Jusková, Martin Klein, Karla Kobérská, Ján Košút, Július Kováč, Jozef Kováčik, Věra Kováčová, dr. Július Kozma, Jozef Kristiník, dr. Lubomír Kutílek, Jozef Kycka, doc. Ernest Marko, Ludmila Mičová, Mária Michalková, Antonín Mysík, ing. Theodora Müllerová, Jana Netopilová, dr. Michal Ondrejčák, arciopat Anastáz Opasek, Vojtech Ottmar, Standa Penc, František Petráš, Jozef Procházka, Milan Sedláček, Anton Selecký, dr. Július Strniska, dr. Vladimír Struska, Slavomír Šifter, PhDr. Eva Šimečková, Dorota Šimeková, Vladimír Štúr, doc. PhDr. Ivan Štúr, Michal Šulek, Petruška Šustrová, dr. Elena Várossová, František Zahrádka, Ilja Zelenka

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Úplně beznadějný případ (1978)...

07:20 - 08:10

42 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Historie obce Vysočany

07:35 - 08:15

27 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:15 - 08:05

47 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:55 - 08:30

7 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Reklama