Zari
ohodnotit

Ostrovní zprávy

The Shipping News

Další název:
Ostrovné správy (SK)
Rok:
2001
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
2.5.2002
„Příběh muže, který dokázal změnit svůj osud.“
Popis / Obsah / Info k filmu Ostrovní zprávy
Quoyle (Kevin Spacey), se vydává po smrti své bláznivé ženy (Cate Blanchettová) na cestu k poznání sebe sama - návratem do domu svých rodičů. Bezvýznamný Newyorčan se stává důležitou osobou rybářské vesnice a redaktorem místních novin, zároveň potkává i zvláštní a půvabnou Wavey (Julianne Mooreová). Drsná krása severské přírody, magické místo krajiny předků a zaujetí pro nové zaměstnání smetává Quoyleovy vzpomínky na špatné věci v minulosti, dává mu sílu se s nimi vyrovnat i naději a budoucnost.

Ostrovní zprávy jsou příběhem o lásce, uzdravení a znovuobjevení schopnosti žít, který podle románu Annie Proulxové (oceněného Pulitzerovou cenou) natočil Lasse Hallström, režisér mj. snímků Čokoláda, Pravidla moštárny a Co žere Gilberta Grapea.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ostrovní zprávy
Quoyle (Kevin Spacey), se vydává po smrti své bláznivé ženy (Cate Blanchettová) na cestu k poznání sebe sama - návratem do domu svých rodičů. Bezvýznamný newyorčan se stává důležitou osobou rybářské vesnice a redaktorem místních novin, zároveň potkává i zvláštní a půvabnou Wavey (Julianne Mooreová). Drsná krása severské přírody, magické místo krajiny předků a zaujetí pro nové zaměstnání smetává Quoyleovy vzpomínky na špatné věci v minulosti, dává mu sílu se s nimi vyrovnat i naději a budoucnost.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Ostrovní zprávy
Režisér Lasse Hallström pokračuje v adaptacích úspěšných knih. Tentokrát zvolil přepis románu E. Annie Proulxové Ostrovní zprávy (výstižnější název by ovšem byl Přístavní zprávy), odměněného Pulitzerovou cenou. – Vypravěčem vlastního příběhu je původně zakomplexovaný outsider Quoyle, který díky lidem ze svého okolí najde nové životní štěstí. Po tragické smrti milované, leč nevěrné ženy, odjede muž s dcerkou Bunny a s energickou tetou Agnis na nehostinný kanadský ostrov Newfoundland, odkud pochází jeho rodina. Tady začne pracovat jako reportér místních novin. Učí se řemeslo, učí se poznávat zdejší drsný život a lidi, z nichž někteří jsou nadáni zvláštním „citem“ pro nadpřirozené jevy. Rozhodující je pro něj setkání s jemnou, ale samostatnou Wavey Prowseovou, která se stará o retardovaného synka. Muž se postupně zbavuje komplexů, překoná svou hrůzu z vody a vyrovná se i s děsivými rodinnými tajemstvími. – Po krátkém prologu (zachycujícím kořeny Quoyleových problémů a jeho „první život“ s živočišnou Petal) se děj přesouvá na Newfoundland. Realistické líčení je proloženo několika vizemi z minulosti (pirátští předkové, znásilnění malé Agnis bratrem apod.). K charakterizaci postav slouží i některé humorné okamžiky (např. když se Quoyle učí vymýšlet novinové titulky). Samozřejmostí jsou nádherné scenérie tamní přírody (natáčelo se také v Novém Skotsku). – Recenzenti konstatují, že kniha je mnohem bohatší než film, a všímají si změny v typologii hlavního hrdiny. Přesto právě herecké výkony (zejména Judi Denchové) jsou jedním z hlavních kladů snímku. O jistých rozpacích v jeho hodnocení svědčí množství nominací na různé ceny (mj. Zlaté glóby, Ceny BAFTA), jež však neměly potřebný efekt. – Film svou atmosférou připomíná psychologické drama Sníh padá na cedry (1999, FP 8/2000).
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2002/5,

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:52

40 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

ČT2 - Jepice dlouhochvostá, Maďarsko

19:20 - 19:50

20 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

10 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Prima - Krimi zprávy (2011) [TV pořad]

19:40 - 19:55

0 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Reklama