Zari
ohodnotit

Obřad

The Rite

Další název:
Rituál (SK)
Žánr:
Rok:
2011
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
17.3.2011
„Nevíra v ďábla vás před ním neochrání. Můžeš to porazit, jen když budeš věřit...“
Popis / Obsah / Info k filmu Obřad
Michael Kovak nechce následovat životní cestu svého otce a pracovat v pohřebním ústavu, a tak vstoupí do seminární školy, kde může zdarma získat vysokoškolské vzdělání, přestože není v otázkách víry silný. Po čtyřech letech je vysvěcen na kněze a odjíždí do Říma na seminář o exorcismu, který vede otec Xavier. Seznamuje se zde s Angelinou, která má o semináři napsat článek do novin. Ona je dalším důvodem, proč Michael nechce být knězem. Otec Xavier si uvědomí, že je Michael v otázkách víry váhavý. Proto jej posílá za otcem Lucasem, což je proslulý jezuitský exorcista. Michael je svědkem vymítání ďábla z těla těhotné šestnáctileté dívky Rosarie. Vidí několik nadpřirozených událostí. Rosariin stav se stále zhoršuje, dívka se pokusí o sebevraždu, otec Lucas se znovu snaží vyhnat ďábla z těla mladé dívky, ta však i s dítětem umírá. Zemřel však ďábel s ní?

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Obřad
Thriller plný nadpřirozena a inspirován skutečnými událostmi, odkrývá ďáblovo snažení dosáhnout na jedno z nejposvátnějších mist na Zemi. Student kněžského semináře Michael Kovak (Colin O´Donoghue) je poslán do Vatikánu, aby studoval exorcismus. Michael má však o těchto kontroverzních praktikách značné pochybnosti a upřímně řečeno, není si jistý ani svou vírou. Se svým skepticismem jako brněním čelí Michael svým nadřízeným a snaží se je přesvědčit, že posedlí jedinci by se měli spíše než exorcismem léčit na psychiatrii. Ale když je poslán do učení k velmi nekonvenčnímu otci Lucasovi (Anthony Hopkins) – legendárnímu knězi, který provedl již na tisíce exorcismů – své brnění brzy shodí. Když je Michael vtažen do neobvyklého případu, na nějž, zdá se, nestačí ani schopnosti otce Lucase, spatří fenomén, který není možno vědecky nijak vysvětlit, natož kontrolovat… a zlo tak děsivé a plné násilí, že nebohý začínající kněz začne pochybovat o všem, čemu dosud věřil.

Zdroj: HBO Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Obřad
Film je inspirovaný skutečnými událostmi. Student Michael Kovak se účastní semináře ve Vatikánu, kam chodí do školy. Mezitím v Římě potká neortodoxního kněze Otce Lucase, který ho zavede do temné stránky jeho osudu.

V hlavích rolích thrilleru hrají Anthony Hopkins a Colin O'Donoghue. Režie se ujal režiser Mikael Hafström.


Autor: hledaseniki

Popis / Obsah / Info k filmu Obřad
Posedlost ďáblem je vděčným a oblíbeným tématem hororů stejně jako samotný ďábel a další zlí duchové, prahnoucí po lidských životech. Mezi nejznámější patří legendární Vymítač ďábla (1973, FP 4/92 – V, 7/2001z) či z poslední doby horor podle povídky M. Nighta Shyamalana Ďábel (FP 12/2010). Snímek Obřad režiséra Mikaela Håfströma je inspirovaný knihou, nazvanou v češtině Rituál, od amerického novináře Matta Baglia, který žije v Římě a který na papežské univerzitě Regina Apostolorum absolvoval kurz „Exorcismus a modlitba uzdravení“. – Michael Kovak se jako syn majitele pohřebního ústavu setkává se smrtí denně, ale pokusí se z předpokládaného dědictví živnosti vyvléct odchodem do kněžského semináře. Studium nebere příliš vážně a je rozhodnut opustit je pro nedostek víry. Nechá se však svým pedagogem přemluvit k účasti na kurzu pro exorcisty v Římě. A zde, po seznámení se svérázným jezuitou a vymítačem Lucasem, pozná, kde je jeho místo a kam ho Boží vůle směrovala... – Tvůrci se snaží o pochopení exorcismu a o přiblížení principů obřadů vymítání, praktikovaných od roku 1614, jako osvobozujícího a léčebného procesu. Ani tak se ovšem nevyhnuli „klasickým“ příznakům při zahánění ďábla, známým z filmů, včetně fyzické proměny obětí, jejich nevysvětlitelných znalostí i cílené potměšilosti, změny hlasu, schopností předvídat budoucí události. Zároveň zachycují i nepochopitelné jevy, provázející obřad. Využívají přitom atmosféry Věčného města i hereckého umu protagonistů. Výsledkem je dobře natočený film, nicméně záleží na agnosticismu, důvěřivosti a vnímavosti každého diváka, jak jej přijme. Podle režiséra jde o fikci s velmi skutečným a opravdovým základem. Pod stejným názvem byl u nás uveden snímek Nagisy Oshimy o poválečných osudech jedné rodiny (1971, FP 39-40/74).
–kat-, Filmový přehled 2011/5


Popis / Obsah / Info k filmu Obřad
Film Obřad je inspirovaný skutečnými událostmi a sleduje poněkud skeptického amerického studenta kněžského semináře Michaela Kovaka (Colin O’Donoghue). Ten navštěvuje školu exorcizmu ve Vatikánu. Michael se během svého pobytu v Římě seznámí s neortodoxním knězem Otcem Lucasem (Anthony Hopkins), který mu ukáže i temnou stránku jeho víry.
Kino Aero 3.2011


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jana Wisher

Wisher Jana

Naposled navštívené:
Jana Wisher

Wisher Jana