Zari
ohodnotit

Obr z Černé skály [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1969
Délka:
40 minut
„Islandská pohádka o chudém rybáři a jeho třech dcerách.“
Popis / Obsah / Info k filmu Obr z Černé skály
Na konci Islandu stojí Černá skála, ve které žije obr. Číhá v mlze, kdo mu přijde do cesty. Starý rybář s dcerou si chce na cestě domů odpočinout, když ho osloví obr a požaduje, aby mu dal dceru za ženu. Rybář protestuje, ale po hrozbě smrtí se vydá na další cestu sám. Dívka se ocitne ve skalním království a obra v lidské podobě se tak vyleká, že omdlí. Obrův sluha Ketit svého pána přesvědčí, že by to nebyla vhodná královna a tak obr pošle děvče sloužit trpaslíkům. Za rok se rybář ocitne opět u skály s druhou dcerou a situace se opakuje. Tato dcera je rázná až drzá a hubatá. Ketita hned nazve "příšerkou" a vysměje se mu. Ani to by nebyla pravá manželka, a tak se z ní také stane služka.

Rybář doma v chýši teskní, ale jeho třetí dcera, odvážná Aisa, se rozhodne obra přelstít a osvobodit sestry. Vydá se k Černé skále a sama nabídne obrovi své služby. Nejprve zalichotí Ketitovi a získá jeho sympatie. a tak obstojí i před obrem. Pod záminkou ušití svatebních šatů se dostane k sestrám. Vymyslí lest a první sestru pošle v nůši místo ryb domů jako dar rybáři s Ketitem, který nemá tušení, co dopravuje. Na druhý den prosí Aisa obra o výslužku ze svatby pro otce a stejným trikem s nůší osvobodí i druhou sestřičku. V den svatby místo sebe nastrčí pannu z proutí oblečenou do svatebních šatů. Na útěku pomáhá Aise Ketit a obr marně svolává hromy blesky.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Obr z Černé skály
Rybář s dcerou si v severské pustině na chvíli chtějí odpočinout. Najednou se ozve hlas a zlý obr požádá otce, aby mu dal za ženu svou dcerku. Marně se otec brání, že jeho dcera miluje slunce a ve skalách je věčná tma. Obr mu ale poručí, aby šel rychle domů, ani se neohlédl, jinak ho rozdrtí kámen. Rybářova ustrašená dcera se ocitá v obrově skalní sluji. Bojí se netvora, a když uvidí skřeta, jeho sluhu Ketita, dokonce omdlí. Obr se rozhodne, že tohle děvče nechce, a pošle ji k trpaslíkům, aby jim dělala služku. A požádá o druhou rybářovu dceru…

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Otázky Václava Moravce (2004) ...

12:00 - 13:00

42 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Křesťanský magazín (1993) [TV ...

12:15 - 12:45

27 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Za pět minut dvanáct

11:55 - 13:00

47 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Prima - Receptář prima nápadů (2001) [...

12:00 - 13:00

42 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Reklama