Obr z Černé skály (1969) [TV inscenace]

Obr z Černé skály
82.9 %
 
 
    Žánr: pohádka
    Země: Československo
    Délka: 40 min.
„Islandská pohádka o chudém rybáři a jeho třech dcerách.“
Na konci Islandu stojí Černá skála, ve které žije obr. Číhá v mlze, kdo mu přijde do cesty. Starý rybář s dcerou si chce na cestě domů odpočinout, když ho osloví obr a požaduje, aby mu dal dceru za ženu. Rybář protestuje, ale po hrozbě smrtí se vydá na další cestu sám. Dívka se ocitne ve skalním království a obra v lidské podobě se tak vyleká, že omdlí. Obrův sluha Ketit svého pána přesvědčí, že by to nebyla vhodná královna a tak obr pošle děvče sloužit trpaslíkům. Za rok se rybář ocitne opět u skály s druhou dcerou a situace se opakuje. Tato dcera je rázná až drzá a hubatá. Ketita hned nazve "příšerkou" a vysměje se mu. Ani to by nebyla pravá manželka, a tak se z ní také stane služka.

Rybář doma v chýši teskní, ale jeho třetí dcera, odvážná Aisa, se rozhodne obra přelstít a osvobodit sestry. Vydá se k Černé skále a sama nabídne obrovi své služby. Nejprve zalichotí Ketitovi a získá jeho sympatie. a tak obstojí i před obrem. Pod záminkou ušití svatebních šatů se dostane k sestrám. Vymyslí lest a první sestru pošle v nůši místo ryb domů jako dar rybáři s Ketitem, který nemá tušení, co dopravuje. Na druhý den prosí Aisa obra o výslužku ze svatby pro otce a stejným trikem s nůší osvobodí i druhou sestřičku. V den svatby místo sebe nastrčí pannu z proutí oblečenou do svatebních šatů. Na útěku pomáhá Aise Ketit a obr marně svolává hromy blesky.  Autor: curil

režie:
Věra Jordánová
 
 
hraje:
Martin Růžek (obr), Václav Postránecký (obrův sluha Ketit), Jaroslava Obermaierová (rybářova dcera Aisa), Ivana Vondrovicová (rybářova dcera), Lenka Fišerová (rybářova dcera), Vladimír Huber (rybář)
 
 
scénář:
Květa Kuršová
 
 
kamera:
František Němec
 
 
hudba:
Jiří Václav (hudební režie)
 
 
výprava-architekt:
Drahomír Hubálek
 
 
střih:
Věra Štěpánková
 
 
zvuk:
Josef Rozhoň
 
 
mluví:
Eduard Cupák (vypravěč)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.