Jeden svět
ohodnotit

Obchodník se smrtí

Lord of War

Další název:
Obchodník so smrťou
Rok:
2005
Délka:
122 minut
Premiéra v ČR:
12.1.2006
„Kde je zbraň, tam je chuť zabíjet.“
Popis / Obsah / Info k filmu Obchodník se smrtí



Když byl Yuri Orlov malý, jeho rodina emigrovala z Ukrajiny do USA, kde si otec otevřel restauraci. Už jako kluk se Yuri rozhodl, že bude obchodovat se zbraněmi. Začal s několika izraelskými samopaly, přesvědčil i mladšího bratra Vitalyho, aby se k němu přidal, a společně sbírají zkušenosti na zbrojařských veletrzích. Na jednom z nich se pokusí kontaktovat mocného obchodníka Simeona Weisze, ale ten je jako amatéry odmítne. Yuri pochopí, že jediný způsob, jak zbohatnout, je ilegální obchod. O několik let později už zásobují osm z deseti největších válečných oblastí. V patách mají neúnavného a neúplatného agenta Interpolu Jacka Valentina, přesto se jim daří unikat všem pastem a obchodovat po celém světě. V roce 1989 se Yuri seznámí s modelkou Avou Fontaineovou, kterou miluje už od dětství. Předstírá, že podniká v letecké dopravě, a brzy ji získá natolik, že se za něj kráska provdá. Narodí se jim syn Nicky a Yuri má pocit, že se mu daří. V roce 1991 nadšeně sleduje zprávy o rozpadu Sovětského svazu a hned situace obchodně využije. Zapojí svého strýce, vysoce postaveného ukrajinského generála Dimirtije Volkova, a obchoduje se zbraněmi všeho druhu. Podaří se mu předstihnout Simeona Weisse, a oplatit mu tak jeho odmítnutí. Situce se zkomplikuje doma, když Valentine prozradí Avě, s čím její manžel obchoduje. Yuri jí slíbí, že změní sortiment, a nějaký čas se opravdu snaží, jenže pak se objeví Baptista a donutí ho vrátit se ke zbraním, což má nečekaně tragické následky.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Obchodník se smrtí



Obchodník se smrtí je akční dobrodružný příběh podle skutečné události, který se odehrává ve světě mezinárodního obchodu se zbraněmi. Příběh filmu pojednává o pozoruhodných výkonech obchodníka se zbraněmi Yuriho Orlova (NICOLAS CAGE). Yuri, který se pohybuje v nejnebezpečnějších válečných zónách světa, hravě strčí do kapsy agenta Interpolu (ETHAN HAWKE), svoje obchodní konkurenty a dokonce i zákazníky, mezi něž patří většina nejznámějších světových diktátorů. Jeho největším soupeřem se však nakonec stane vlastní svědomí. "Skoro všechno, co se ve filmu děje, má skutečnou předlohu," říká Niccol. "Vojenské helikoptéry, které byly prodávány jako záchranné, překupníci se zbraněmi, kteří měnili názvy a registrační údaje svých lodí přímo na moři, dobře známý obchodník se zbraněmi, který byl v Americe propuštěn z vazby za velmi podezřelých okolností, skutečnosti o masových krádežích sovětského vojenského arzenálu po pádu Sovětského svazu. to všechno je pravda." Ve filmu se podíváme do více než 13 zemí, jejichž prostředí dramaticky nasnímal kameraman Amir Mokri ve spolupráci s hlavním výtvarníkem Jeanem Vincentem Puzosem. Kombinace jejich talentů nám napomohla věrně znázornit smutnou absurditu světa obchodu se zbraněmi", říká režisér. Producent filmu Philippe Rousselet si velmi pochvaluje Puzosovu práci na realistických válečných ruinách, mezi nimiž Yuri Orlov buduje svou kariéru. Puzos si při jejich modelování musel vystačit "s pouhými 50 milióny dolarů" a je velmi nezávislý. Podle posledních informací se skutečný Yuri Orlov ukrývá na území Sýrie, některého z afrických států nebo v Karlových Varech.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Obchodník se smrtí



Scenárista a režisér Andrew Niccol stvořil titulního hrdinu filmu Obchodník se smrtí podle pěti skutečných mužů, zabývajících se obchodem se zbraněmi. Také všechny epizody mají prý reálný základ. Před divákem se tak otevírá obludný svět, v němž se nemilosrdně kšeftuje se smrtí tisíců nevinných lidí na celé Zemi, momentálně především v Africe. – Yuri Orlov emigroval v dětství s rodiči do Spojených států a už jako mladík pochopil výnosnost kšeftování se zbraněmi. Postupně se vypracuje na čelného muže v nelegálním obchodu. Dopomůže mu k tomu zejména rozpad Sovětského svazu a příbuzenství s ukrajinským generálem, jehož přiměje k rozkrádání uskladněných zbraní ve velkém. Nejlepší byznys pak dělá s krutým liberijským diktátorem Baptistou. Má však silného protivníka v neúplatném a neúnavném agentovi Interpolu Jacku Valentineovi. Policista jej nakonec dopadne, avšak díky mocným přímluvcům se muž dostane na svobodu a může dál podnikat. Zůstává však sám, protože jeho bratr zahynul, opustila jej milovaná manželka se synkem a zřekli se ho i rodiče. – Děj se odehrává v rozmezí devatenácti let v různých částech světa a odvíjí se jako Orlovova zpověď. Protagonista, představovaný Nicolasem Cagem, vzpomíná na minulost a často velmi ironicky glosuje obvyklé praktiky v byznysu, na němž nevidí nic špatného. Používá tradiční argumenty, že většími „vrahy“ než on jsou výrobci aut či cigaret. Zároveň poukazuje na skutečnost, že v čele obchodu se zbraněmi, zásobujícího zpravidla obě strany válečných konfliktů, jsou světové velmoci v čele se Spojenými státy. – Ve filmu převládají prvky thrilleru s akčními momenty i s psychologickou kresbou postav. Objevují se tu také místa s hodně černým humorem. Snad určitá žánrová neujasněnost a občasné podlehnutí klišé (nouzově přistávající obří letoun se zastaví těsně před batoletem) jsou slabinami jinak nesporně zajímavého a zároveň angažovaného díla. – Natáčelo se v New Yorku, v Jižní Africe a také v České republice u Milovic (místo na Ukrajině). Zatímco velká studia se od projektu distancovala, filmařům šli paradoxně na ruku muži, o nichž jejich dílo nesmlouvavě pojednává. Jeden český obchodník jim např. pronajal na omezenou dobu sto tanků, na něž už měl sjednaný kontrakt. – „Africkou tematikou“ připomíná film psychologické drama Fernanda Meirellese Nepohodlný, jež má u nás premiéru 23. března 2006.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2006/2


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

09:00 - 09:40

10 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

08:30 - 09:25

40 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:35 - 09:35

35 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:55 - 09:25

15 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190271
Osobností: 697371
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177913

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10