Zari
ohodnotit

Nina

Žánr:
Rok:
2017
Délka:
82 minut
Premiéra v ČR:
11.10.2018
Popis / Obsah / Info k filmu Nina
Jedenačtyřicetiletý Juraj Lehotský, absolvent Ateliéru dokumentární tvorby na bratislavské VŠMU, vstoupil do světa velkého filmu impozantním způsobem. Jeho celovečerní debut, dokument Slepé lásky (2008) o různých podobách romancí čtyř nevidomých lidí, uvedl ve světové premiéře canneský festival v rámci sekce Čtrnáctideník režisérů a Lehotský za něj dokonce získal Cenu CICAE. Navzdory tomuto úspěchu se ale tvůrce v další tvorbě od dokumentu odklonil k filmu hranému. Na karlovarském festivalu debutoval snímkem Zázrak (2013) o patnáctileté dívce z dětského domova, která velmi složitě hledá své místo ve světě. Ženské hrdince zůstal věrný i ve svém druhém celovečerním filmu Nina, byť pracovní název „Erik“ naznačuje, že původně měla mít novinka jiného hlavního protagonistu.

V centru režisérova vyprávění stojí jedenáctiletá Nina, sympatické děvče s chlapeckým temperamentem, nadějná plavkyně, která sní svůj velký sen o olympijských hrách. Právě její postava se postupně stává odraznou deskou sobeckosti dospělých. Otec-jeřábník i matka-podnikatelka svoji dceru upřímně milují, ani jednomu to však nebrání v tom, aby ji využívali jako nástroj pomsty či (ná)tlaku na svého expartnera v rámci právě probíhajícího rozvodového řízení. Dívka miluje oba. Nerozumí jejich hrám, podrazům, naschválům, pomstám, alibistickým úkrokům. Drží se stůj co stůj svého křehkého, čistého dětského světa, a to i ve chvíli, kdy jí ho rodiče začnou drasticky ničit. Nina volí radikální řešení, což matku i otce zaskočí.

Lehotskému se podařilo natočit emotivní, vizuálně působivý a přitom pravdivý film, který za svoji lehkost a přesvědčivost vděčí i hereckým výkonům představitelů hlavních rolí – Bibianě Novákové, Robertu Rothovi a Petře Fornay, sestře režisérky Miry Fornay (Lištičky, 2009, Můj pes Killer, 2013). Snímek měl premiéru na letošním karlovarském festivalu v rámci soutěžní sekce Na východ od Západu.

Jaroslav Sedláček
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nina
Nina je dvanáctiletá dívka a její svět se otřásá v základech – vztah jejích rodičů se rozpadl a budou se rozvádět. Dvě bytosti, které jí byly dosud největší oporou, spolu už nedokážou komunikovat a Nina jen zoufale přihlíží jejich hádkám. Jedinou jistotou, která jí zůstala, je závodní plavání. Když je ohrožena její účast na závodech, rozhodne se k radikálnímu kroku… Podobně jako v hraném debutu Zázrak, i ve svém druhém filmu zúročil Juraj Lehotský své dokumentaristické zkušenosti a vykresluje život a mezilidské vztahy bez příkras. Zatímco v Zázraku byl patrný silný sociální aspekt, tentokrát Lehotský se svým blízkým spolupracovníkem, uznávaným scenáristou Markem Leščákem, stvořili intimní drama, v němž divák nahlíží na svět a zaslepené, sobecké chování dospělých očima dvanáctiletého děvčete. Děvčete houževnatého a bojovného, zároveň ale zranitelného a stejně křehkého jako miniaturní svět, který si pro sebe staví v zahradním domku.

Lenka Tyrpáková
MFF Karlovy Vary 2017


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

7 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

ČT2 - Bitvy 2. světové války v barvě

15:45 - 16:30

27 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

37 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:25 - 16:40

47 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Reklama