Nina (2017)

Nina
50 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Slovenská republika / Česká republika
    Premiéra v ČR: 11.10.2018        
    Délka: 82 min.
Jedenačtyřicetiletý Juraj Lehotský, absolvent Ateliéru dokumentární tvorby na bratislavské VŠMU, vstoupil do světa velkého filmu impozantním způsobem. Jeho celovečerní debut, dokument Slepé lásky (2008) o různých podobách romancí čtyř nevidomých lidí, uvedl ve světové premiéře canneský festival v rámci sekce Čtrnáctideník režisérů a Lehotský za něj dokonce získal Cenu CICAE. Navzdory tomuto úspěchu se ale tvůrce v další tvorbě od dokumentu odklonil k filmu hranému. Na karlovarském festivalu debutoval snímkem Zázrak (2013) o patnáctileté dívce z dětského domova, která velmi složitě hledá své místo ve světě. Ženské hrdince zůstal věrný i ve svém druhém celovečerním filmu Nina, byť pracovní název „Erik“ naznačuje, že původně měla mít novinka jiného hlavního protagonistu.

V centru režisérova vyprávění stojí jedenáctiletá Nina, sympatické děvče s chlapeckým temperamentem, nadějná plavkyně, která sní svůj velký sen o olympijských hrách. Právě její postava se postupně stává odraznou deskou sobeckosti dospělých. Otec-jeřábník i matka-podnikatelka svoji dceru upřímně milují, ani jednomu to však nebrání v tom, aby ji využívali jako nástroj pomsty či (ná)tlaku na svého expartnera v rámci právě probíhajícího rozvodového řízení. Dívka miluje oba. Nerozumí jejich hrám, podrazům, naschválům, pomstám, alibistickým úkrokům. Drží se stůj co stůj svého křehkého, čistého dětského světa, a to i ve chvíli, kdy jí ho rodiče začnou drasticky ničit. Nina volí radikální řešení, což matku i otce zaskočí.

Lehotskému se podařilo natočit emotivní, vizuálně působivý a přitom pravdivý film, který za svoji lehkost a přesvědčivost vděčí i hereckým výkonům představitelů hlavních rolí – Bibianě Novákové, Robertu Rothovi a Petře Fornay, sestře režisérky Miry Fornay (Lištičky, 2009, Můj pes Killer, 2013). Snímek měl premiéru na letošním karlovarském festivalu v rámci soutěžní sekce Na východ od Západu.

Jaroslav Sedláček
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

režie:
Juraj Lehotský
 
 
hraje:
Bibiana Nováková (Nina), Robert Roth (otec), Petra Fornayová (matka), Josef Kleindienst (Peter), Miroslav Pollak (trenér), Simona Kuchynková (Lea), Tomáš Klobúčnik (plavec)
 
 
námět:
Marek Leščák, Juraj Lehotský
 
 
scénář:
Marek Leščák
 
 
kamera:
Norbert Hudec
 
 
hudba:
Aleš Březina
 
 
střih:
Radoslav Dubravský
 
 
zvuk:
Štěpán Mamula (mix zvuku)
 
 
mluví:
Martin Zahálka (role neuvedena)
 
 
producent:
Ivan Ostrochovský (Punkchart flms), Albert Malinovský (Punkchart flms), Katarína Tomková (Punkchart flms), Jiří Konečný (Endorfim), Juraj Lehotský (Lehotsky Film), Miša Jeleneková (Lehotsky Film), Tibor Búza (Rozhlas a televízia Slovenska), Marek Urban (Sentimentalfilm)
 
 
kreativní producent:
Helena Uldrichová (Česká televize)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.