Zari
ohodnotit

Nevěsta [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1985
Délka:
58 minut
„Televizní hra o neobvyklém vztahu snachy a tchýně.“
Popis / Obsah / Info k filmu Nevěsta
Sympatická vychovatelka Zdeňka (M. Fišerová) se musí vdávat velice mladá, její manžel Petr (V. Beneš) je však neskutečně nevyzrálý. Brzy po svatbě se novomanželům narodí syn Péťa a Zdeňka se snaží vycházet s rodiči (u kterých mladí bydlí), zejména s tchánem (V. Brodský) co nejpřátelštěji. Jenže zde vládne tvrdý patriarchát, který si zcela přisvojí i mladý muž.

Svou manželku ponižuje, zakazuje jí stýkat se s kamarády i mladými svěřenci, které Zdeňka učí hrát na kytaru, vykáže z domu i jejich společnou kamarádku ze studií Lucku (Z. Adamovská). Jen na krátký čas pomůže Zdeňce tchýně (V. Galatíková), která si uvědomuje její zoufalou situaci - zvláště, když se k ní úplně stejně chová i její manžel.

Ve svém vztahu už nemá sílu bojovat, ale chce zachránit alespoň manželství svého syna. Bohužel tento rozmazlený mládenec svou intelektuálně i lidsky daleko převyšující partnerku jednou uhodí a potom ji dokonce i znásilní - Zdeňka se sbalí a odejde i s malým synem ke svému spolužákovi Láďovi (M. Vladyka). Počáteční chvíle jsou pro ni balzámem na bolavou duši - laskavý, hodný a tolerantní Láďa má rád ji i malého Péťu, ale po několikaměsíčním soužití Zdeňka zjistí, že i nový partner není muž, na kterého by se mohla spolehnout - když totiž otěhotní, Láďa se nového závazku zalekne a opustí ji.


Autor: Angelika2808

Popis / Obsah / Info k filmu Nevěsta
V Československu se rozvádí každé třetí manželství. V čem zklamali lidé, kteří se rozhodli spolu žít? Nezralost, nezodpovědnost, spěch, náročnost? To nejsou přece vlastnosti, které by najednou spadly odněkud z nebe (či z pekla) do klína a jen blázen věří, že naši předkové je neměli. A přece pouto dvou lidí drželo. Za jakou cenu?

Markéta Zinnerová je autorkou s letitou televizní a filmovou zkušenosti. Její práce spojuje zřetelně jedno — svět viděný ženskýma očima, jejich úhlem pohledu, životní filozofií. Ženský svět v pravém slova smyslu uprostřed toho okolního světa. Kdysi M. Zinnerová řekla, že ji lákají lidé, kteří se dovedou poprat s tvrdým osudem. Ten boj bývá trpký, ale velmi soukromý, v komorních hranicích dvou tří lidí.

Příběh Zdeny a Marie, nevěsty a tchyně, rozložený do
dvoudílné inscenace, měl premiéru v roce 1986.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Tchyně (1986) [TV inscenace]

 Tchyně (1986) [TV inscenace]
Tchyně n
 
Žánr: drama
Země: Československo
Režie: Marcel Dekanovský

(pokračování)

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Harald Schrott

Schrott Harald

Sedm sestřiček

Sedm sestřiček
Sedm sestřiček

Frank Graziadei

Graziadei Frank

Naposled navštívené:
Harald Schrott

Schrott Harald

Sedm sestřiček

Sedm sestřiček
Sedm sestřiček

Frank Graziadei

Graziadei Frank