Zari
ohodnotit

Nesmrtelný příběh [TV film]

Une histoire immortelle

Další název:
Nesmrteľný príbeh ; The Immortal Story; Una historia inmortal
Žánr:
Země:
Rok:
1968
Délka:
58 minut
„Na každé lodi je námořník, který ho vypráví vždy znovu a znovu...“
Popis / Obsah / Info k filmu Nesmrtelný příběh
V každém přístavu se najde námořník, který tu banální historku vypráví vždy znovu a znovu. Anebo je to jen sen umírajícího muže? Orson Welles se znovu setkává s francouzskou hvězdou Jeanne Moreauovou, tentokrát v „kaneovské" miniatuře, kterou legendární režisér původně natočil pro televizní obrazovky.
Režijní filmografie Orsona Wellese je dramatickou přehlídkou dezintegrace a úpadku - tragédii velikášského génia ovšem odstartovala už jeho prvotina Občan Kane (1941). Souboj Wellese s produkční realitou pak zviditelnil - i předjal - brutální producentský sestřih Skvělých Ambersonů (1942). V roce 1967 bylo Wellesovi dvaapadesát, coby nepokorný Ahasver však brázdil Evropu a zanechával za sebou nedokončená díla, zmarněné tvůrčí sny a pach nedokouřených doutníků. Posledním režisérovým celistvým dílem je svérázný dokument F jako falzifikát (1975), v soumračném a dlouhém finále Wellesovy režijní dráhy však září i Nesmrtelný příběh.
Film, inspirovaný povídkou dánské spisovatelky Karen Blixenové (1958), která ji publikovala pod pseudonymem Isak Dinesen, byl nejprve uveden ve francouzské televizi, ale hrál se i v kinech. Dojem, že to je nejkratší film tvůrce uvyklého pracovat ve velkých celcích, reviduje Wellesův původní plán realizovat celou sérii blixenovských adaptací. Nesmrtelný příběh působí jako antiteze „wellesovského filmu": miniatura rozehraná v hodinové délce si v úsporném časoprostoru vystačí se čtveřicí postav. Jednoduchý děj - až k nevyhnutelnému „kaneovskému" finále - předjímá banální historka o bohatém starci, který zaplatil mladému námořníkovi, aby oplodnil jeho manželku.
Postavě starého boháče Claye, který se rozhodne „věčnou" námořnickou story inscenovat, dodává na váze i hloubce herecká přítomnost samotného Wellese. Příběh titána, který za představou o vlastní velikosti odhaluje zkázonosnou prázdnotu, zdobí i herecká přítomnost Jeanne Moreauové. Krásná francouzská hvězda s Wellesem spolupracovala už dříve na filmech Proces (1962) nebo Falstaff (1966). Zajímavostí obsazení je i bezejmenná rolička Fernanda Reye, který se měl v 70. letech stát ikonou pozdních děl Luise Bu?uela. Škrobenost hereckých výkonů, v rámci Wellesovy tvorby nezvyklá, některé vykladače autorova díla vede k názoru, že jde o „snový" příběh ve stylu Kubrickova dramatu Eyes Wide Shut (1999).

Alena Prokopová
LFŠ 2015


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nesmrtelný příběh
Existuje příběh, který si vyprávěli námořníci snad na všech lodích světa: Bohatý starý obchodník si chtěl zajistit dítě, a tak přivedl své mladé ženě námořníka, kterému za jeho "službu" slíbil pět guinejí. Možná vůbec neexistoval nikdo, kdo tento příběh prožil, ale existoval muž, který si myslel, že může tento příběh nechat ožít.
Hudba francouzského skladatele Erika Satieho provází slavný snímek režiséra Orsona Wellese. Natočil jej podle předlohy dánské autorky Karen Blixenové ve svých dvaapadesáti letech. Vznikl malý mistrovský klenot, další svědectví Wellesovy filmové geniality. Do hlavní role obsadil herečku Jeanne Moreauovou, s níž spolupracoval již na Falstaffovi.

Autor/Zdroj: Popis
televizní program


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
George Bruns

Bruns George

Bianka Bucková

Bucková Bianka

Naposled navštívené:
George Bruns

Bruns George

Bianka Bucková

Bucková Bianka