Nesmrtelný příběh (1968) [TV film]

Nesmrtelný příběh (Une histoire immortelle)
90 %
 
 

Une histoire immortelle

Další název: Nesmrteľný príbeh ; The Immortal Story; Una historia inmortal

    Žánr: drama
    Země: Francie
    Délka: 58 min.
„Na každé lodi je námořník, který ho vypráví vždy znovu a znovu...“
V každém přístavu se najde námořník, který tu banální historku vypráví vždy znovu a znovu. Anebo je to jen sen umírajícího muže? Orson Welles se znovu setkává s francouzskou hvězdou Jeanne Moreauovou, tentokrát v „kaneovské" miniatuře, kterou legendární režisér původně natočil pro televizní obrazovky.
Režijní filmografie Orsona Wellese je dramatickou přehlídkou dezintegrace a úpadku - tragédii velikášského génia ovšem odstartovala už jeho prvotina Občan Kane (1941). Souboj Wellese s produkční realitou pak zviditelnil - i předjal - brutální producentský sestřih Skvělých Ambersonů (1942). V roce 1967 bylo Wellesovi dvaapadesát, coby nepokorný Ahasver však brázdil Evropu a zanechával za sebou nedokončená díla, zmarněné tvůrčí sny a pach nedokouřených doutníků. Posledním režisérovým celistvým dílem je svérázný dokument F jako falzifikát (1975), v soumračném a dlouhém finále Wellesovy režijní dráhy však září i Nesmrtelný příběh.
Film, inspirovaný povídkou dánské spisovatelky Karen Blixenové (1958), která ji publikovala pod pseudonymem Isak Dinesen, byl nejprve uveden ve francouzské televizi, ale hrál se i v kinech. Dojem, že to je nejkratší film tvůrce uvyklého pracovat ve velkých celcích, reviduje Wellesův původní plán realizovat celou sérii blixenovských adaptací. Nesmrtelný příběh působí jako antiteze „wellesovského filmu": miniatura rozehraná v hodinové délce si v úsporném časoprostoru vystačí se čtveřicí postav. Jednoduchý děj - až k nevyhnutelnému „kaneovskému" finále - předjímá banální historka o bohatém starci, který zaplatil mladému námořníkovi, aby oplodnil jeho manželku.
Postavě starého boháče Claye, který se rozhodne „věčnou" námořnickou story inscenovat, dodává na váze i hloubce herecká přítomnost samotného Wellese. Příběh titána, který za představou o vlastní velikosti odhaluje zkázonosnou prázdnotu, zdobí i herecká přítomnost Jeanne Moreauové. Krásná francouzská hvězda s Wellesem spolupracovala už dříve na filmech Proces (1962) nebo Falstaff (1966). Zajímavostí obsazení je i bezejmenná rolička Fernanda Reye, který se měl v 70. letech stát ikonou pozdních děl Luise Bu?uela. Škrobenost hereckých výkonů, v rámci Wellesovy tvorby nezvyklá, některé vykladače autorova díla vede k názoru, že jde o „snový" příběh ve stylu Kubrickova dramatu Eyes Wide Shut (1999).

Alena Prokopová
LFŠ 2015

režie:
Orson Welles
 
 
hraje:
Jeanne Moreau (Virginie Ducrotová), Orson Welles (pan Charles Clay), Roger Coggio (Elishama Levinsky), Norman Eshley (námořník Paul), Fernando Rey (pouliční obchodník)
 
 
námět:
Karen Blixen (román)
 
 
scénář:
Orson Welles, Louise de Vilmorin
 
 
kamera:
Willy Kurant
 
 
hudba:
Erik Satie
 
 
střih:
Françoise Garnault
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.