Cerven
ohodnotit

Nesmiřitelní

Unforgiven

Další název:
Nezmieriteľní (SK); Erbarmungslos
Žánr:
Rok:
1992
Délka:
131 minut
Premiéra v ČR:
26.2.1993
„Být pistolníkem je prokletí. Clint Eastwood jako nelítostný mstitel v hlavní úloze amerického westernu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Nesmiřitelní
Nemilosrdně realistický pohled na americký Západ zobrazuje bývalého pistolníka a lupiče Munnyho vyrovnat se s minulostí. Již jedenáct let mlčí jeho pistole a opotřebovaný muž se snaží starat se co nejlépe o své děti a farmu na kansaské prérii. Jednoho dne je v blízkém městečku pořezána jedna z prostitutek. Pachateli jsou dva kovbojové, kteří jsou místním šerifem symbolicky "odsouzeni" k zaplacení pokuty v podobě sedmi koní. Ostatní holky se však složí na vypsání odměny za likvidaci obou kovbojů. Značná částka donutí Schofield Kida, aby vyhledal Munnyho a požádal jej o spolupráci. Starý pistolník souhlasí pod podmínkou, že se podaří získat i jeho bývalého partnera Neda Logana. I ten odložil svou zbraň již před lety a žije s jednou Indiánkou na malé farmě. Nabízená finační částka přesvědčí i jeho. Šerif se snaží odradit zestárlé pistolníky od jejich záměru. Novinář Beauchamp, který sbírá materiál o životě na Západě, má nečekanou příležitost setkat se s legendárními střelci tváří v tvář. Stává se svědkem krvavého masakru. Pomsta je vykonána a farmář Munny, na čas proměněný v nelítostného zabijáka, se vrací ke svým dětem.


Popis / Obsah / Info k filmu Nesmiřitelní
Dva opilí kovbojové zohaví na prsou a ve tváři prostitutku Delilah a tvrdý šerif Malý Bill Daggett rozhodne, že místo trestu mají dát šéfovi bordelu sedm koní jako náhradu za poškozenou pracovní sílu. Pohoršené prostitutky dají dohromady úspory a rozhodnou se najmout pistolníka. Má se jím stát bývalý zloděj a vrah William Munny, který však díky své ženě Claudii pověsil pistole dávno na hřebík a po její smrti se stará jako chudý farmář o dvě děti. Přestože zpočátku odmítne, nakonec ho vidina peněz přinutí nabídku přijmout. Spojí se s přítelem a bývalým společníkem, černochem Nedem Loganem, a mladým obdivovatelem slavných pistolníků Kidem a vydají se na cestu. Nejprve však Munnyho přepadne zimnice, a navíc ho surově zbije šerif Daggett, když u něj objeví pistoli. Po neslavném začátku se však pistolníci pustí do práce a zabijí prvního z kovbojů. Zuřící Daggett dopadne Logana a utýrá ho k smrti. To však byla osudová chyba. Kamarádova smrt totiž mění unaveného a zesláblého Munnyho v nelítostného mstitele. Probudí jeho hluboko zasuté pistolnické instinkty a odhodlání potrestat krutou a zbytečnou smrt.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Nesmiřitelní
Čtyřmi Oscary oceněný snímek herce a režiséra Clinta Eastwooda není klasickým westernem. Jeho hrdinové, pistolníci ze „starých časů“ Divokého západu, jsou okolnostmi donuceni vrátit se ke své původní profesi. Pistole Williama Munnyho mlčí již jedenáct let, zatímco se stárnoucí muž snaží po smrti milované ženy starat o dvě děti a farmu. Právě tak jeho bývalý parťák a přítel Ned Logan žije spořádaným životem. Jednoho dne je však ve vzdáleném městečku pořezána prostitutka. Pachateli jsou dva kovbojové, kteří jsou místním šerifem Daggettem, rovněž mužem ze staré školy, „odsouzeni“ pouze k zaplacení pokuty. Ostatní děvčata se však složí na odměnu za likvidaci obou kovbojů. Slíbená částka spojí dohromady tři muže, mladého a rádoby drsného mladíka s přezdívkou Kůzle a pak Williama a Neda, kteří si tak na chvíli zavzpomínají na bývalý způsob života. Pouze místní šerif chce přestárlé pistolníky odradit od vykonání pomsty. Ti však už jsou na stopě…

K úspěchu filmu bezesporu přispěly vynikající herecké výkony Clinta Eastwooda, Gena Hackmana a Morgana Freemana. Film získal Oscary za režii, střih, vedlejší hereckou roli (G. Hackman) a jako nejlepší snímek.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Nesmiřitelní
Nesmiřitelní jsou moderní klasika, která “je souhrnem všeho, co si myslím o westernu,” řekl listu Los Angeles Times režisér a herec Clint Eastwood. Film, který podle výběru Amerického filmového institutu patří mezi 100 nejlepších amerických filmů, se ke svému desátému výročí dočkal oslnivého digitálního přepisu a vyráží na novou cestu k divákovi ověnčen čtyřmi Oscary za rok 1992, včetně ceny za nejlepší film, režii, mužský výkon ve vedlejší roli (Gene Hackman) a střih (Joel Cox). Eastman a Morgan Freeman tu hrají zestárlé pistolníky, kteří se ještě naposledy chopí zbraní, aby si vysloužili vypsanou odměnu, Richard Harris ztělesňuje postavu nešťastného nájemného zabijáka a Hackman je mužem zákona, disponujícím skrytým šarmem... a mrazivou brutalitou. Nesmířitelní jsou “nadčasový western” (Kenneth Turan, Los Angeles Times).
Distributor DVD Magicbox


Popis / Obsah / Info k filmu Nesmiřitelní
Všichni si mysleli, že western je mrtvý, a on zatím na přelomu 80. a 90. let na okamžik z mrtvých povstal. Nejprve Costnerův Tanec s vlky sklidil sedm Oscarů a o dva roky později triumfovali se čtyřmi Eastwoodovi Nesmiřitelní, příběh pistolníka důchodce vracejícího se k zabíjení. (Mimochodem, Costner i Eastwood měli identickou osobní bilanci - vítězství v kategoriích nejlepší film a nejlepší režisér a nominace za herecký výkon.) Vznik snímku, jehož líčení konce jedné éry rezonuje s předělem v životě
tvůrce, je podrobně popsán ve dvou pěta-dvacetiminu-tových dokumentech, jednom původním z roku 1992 a jednom natočeném s odstupem deseti let. Další dvojice materiálů se soustředí na žijící legendu jménem Clint Eastwood a mapuje jeho kariéru. První je jakýmsi stručným přehledem, zatímco druhý, nazvaný Eastwood on Eastwood, nabízí více než hodinovou exkurzi do úctyhodné filmografie. Nezvyklý charakter má komentář, který nahrál Richard Schickel, filmový kritik časopisu Time, Eastwoodův životopisec a také režisér a scenárista původního dokumentu o natáčení v jedné osobě. Na zajímavosti z natáčení sice nějaký ten čas zbyl, Schickel se ale většinou do hloubky věnuje interpretaci příběhu, významu jednotlivých scén o analýze postav.


Popis / Obsah / Info k filmu Nesmiřitelní
William Munny zabíjel pro peníze. Od svatby s Claudií však nevzal jako nájemný vrah zbraň do ruky, i když po smrti ženy s dětmi pouze živořil. Prostřednictvím Schofield Kida dostane nabídku od prostitutek z městečka Big Whiskey. Dva kovbojové totiž jednu děvku zohavili. Munny váhá, ale nakonec nabídku přijme. Vydá se spolu se svým přítelem Nedem Loganem do městečka, ale šerif Bill Daggett mu brutálním způsobem dokáže, že může pouze vzpomínat na zašlou slávu.

Ocenění: čtyři Oscary (nejlepší film, režie, herecký výkon Gene Hackmana ve vedlejší roli, nejlepší střih)
Dnes již proslulý western, který v USA rozpoutal nový zájem o tento filmový žánr. Příběh bývalého zloděje a zabijáka, kterého nouze donutí znovu se chopit zbraně a nechat se najmout jako pistolník, slouží jako záminka k nemilosrdně realistickému pohledu na legendární Divoký Západ, kterým Eastwood v tradici antiwesternu boří mýtus, který sám kdysi vytvářel. Výborně natočený snímek se stal jedním z hitů roku 1992.
Kino ART


Popis / Obsah / Info k filmu Nesmiřitelní
Clint Eastwood je legendou evropského a amerického filmu Zprvu herec, později i režisér (Bledý jezdec, Zelenáč, Psanec Yosey Wales) zůstává až na výjimky věrný žánru, jenž ho proslavil - westernu. Vedle snímku Bird jeho nejnovější film Nesmiřitelní usmířil s jeho režijními pokusy; označovanými nejčastěji za narcistní i fil-movou kritiku. Lví podíl na tom má pravděpodobně i práce scenáristy Davida Webbd Peoplese (Blade Runnerj. - Nemilosrdně realistický pohled na legendární Divoký Západ pokračuje svým způsobem v tradici antiwesternů, vnáší však do ní i některé nové prvky (např. feminismus v podobě motivu prostitutek, které si zaplatí k obhajobě své cti pistolníky) Kdysi nechvalně známý zloděj a pistolník Munny se stal počestným farmářem Po ženině smrti se dál stará o dvě malé děti; nouze ho však donutí ještě naposled se chopit zbraně. Dá se najmout jako pistolník prostitutkami z nedalekého městečka, aby ztrestal dva kovboje, kteří jednu z nich krutě pořezali. Spojí se s dávným partnerem, černochem Loganem, a s mladíkem Kidem, bezmezně obdivujícím činy dávných pistol-nických legend. Munny však nebojuje jen s bezvýznamnými kovbojíčky, ale sám se sebou a se svou minulostí. Jeho hlavním protivníkem je nesmiřitelný šerif Daggert, stejně jako on oběť "starých časů", sna-žící se v městečku udržovat pořádek tvrdou rukou. Oba muži, unave-ní svými "rolemi', jsou osudem donuceni stanout zase proti sobě se zbraní v ruce; o vítězství však nemůže být ani řeči, protože zůstává jen nesmyslně prolitá krev a smutek - Uměřené natočený snímek si pohrává s klasickými žánrovými atributy; v hlavních rolích vedle Eastwooda zaujme Gene Hackman, Morgan Freeman a Richard Harris.

Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ztracenci (The Outsiders)

Ztracenci
The Outsiders

Lumi Pollack

Pollack Lumi

U-Turn (U Turn)

U-Turn
U Turn

La Singla

La Singla
La Singla

Stuart Pankin

Pankin Stuart

Pikantní léta ženy

Pikantní léta ženy

Dr. No

Dr. No
Dr. No

1. MISE

1. MISE
1. MISE

Naposled navštívené:
Ztracenci (The Outsiders)

Ztracenci
The Outsiders

Lumi Pollack

Pollack Lumi

U-Turn (U Turn)

U-Turn
U Turn

La Singla

La Singla
La Singla

Stuart Pankin

Pankin Stuart

Pikantní léta ženy

Pikantní léta ženy

Dr. No

Dr. No
Dr. No

1. MISE

1. MISE
1. MISE