Zari
ohodnotit

Neřízené střely [DVD kinodistribuce]

Mine vaganti

Další název:
Männer al dente; Loose Cannons; Männer al dente; Le Premier qui l'a dit; Neriadené strely
Země:
Rok:
2010
Délka:
113 minut
Premiéra v ČR:
4.7.2013
„Některá rodinná tajemství je lepší držet pod pokličkou“
Popis / Obsah / Info k filmu Neřízené střely
„Některá rodinná tajemství je lepší držet pod pokličkou. - Příběh rodiny, vlastnící továrnu na výrobu těstovin v oblasti Salento, a především příběh dvou bratrů, snažících se o to, aby je rodina v čele s otcem akceptovala takové, jací opravdu jsou.”

Úspěšný a oceňovaný italský režisér Ferzan Ozpetek vytváří hravou a inteligentní komedii, která získala Cenu poroty na Mezinárodním filmovém festivalu Tribeca v New Yorku v kategorii nejlepší hraný film a další významná filmová ocenění v kategoriích nejlepší herec a herečka ve vedlejší roli.

Hlavní postavou filmového příběhu je Tommaso, nejmladší syn kantonské početné a tradiční rodiny z jižní Itálie, která se už od 60. let zabývá výrobou těstovin. Na cestě domů z Říma, kde studuje literaturu a kde žije se svým přítelem Marcem, se Tommaso rozhodne říct rodičům pravdu o své sexuální orientaci. Ale když je konečně připravený před ně předstoupit, jeho starší bratr Antonio mu překazí všechny jeho plány odhalením jeho vlastního tajemství. Snímek Neřízené střely je zábavnou, povznášející a zároveň dojemnou italskou komedií.

Režisér Ozpetek volí ke zpracování tohoto příběhu hravý přístup, zároveň však kritizuje konvenční hodnoty provinčního jihu Itálie s excentrickými postavami jako konzervativní otec filantrop, teta alkoholička, věčně otrávené služebnictvo či sexuálně žádostiví Tommasovi přátelé. Tématem rodinných tajemství, zvláštními charaktery postav a hořkosladkým tónováním filmového vyprávění se snímek Neřízené střely přibližuje k poetice filmů svérázného španělského režiséra Pedra Almodóvara.
Film Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Neřízené střely
Tommaso se vrací do svého rodného město, aby o sobě řekl rodině pravdu - ona pravda je ta, že nechce pracovat v rodinném podniku na výrobu těstovin, ale že chce být spisovatel a také by se rád přiznal, že je gay a že v Římě žije se svým přítelem Marcem.

Při slavnostní večeři, když se Tommaso chystá odhalit pravdu, je zaskočen přiznáním jeho bratra, stejně tak jeho otec, který dostává infarkt.

Tommaso se tedy rozhodne mlčet, aby otce nevystavoval ještě větší zátěž,i a začne pracovat v továrně na těstoviny, ovšem nepřestává doufat, že se přizná a že bude dělat to, co mu srdce poroučí. Vše se začne komplikovat, když za ním přijede jeho přítel Marco s jejich společnými přáteli.


Autor: hledaseniki

Popis / Obsah / Info k filmu Neřízené střely
Hořká komedie režiséra tureckého původu Ferzana Özpetka Neřízené střely se odehrává v provinčním jihoitalském městě Lecca. Velmi konzervativní rodina Cantoneových zde od šedesátých let vlastní prosperující továrnu na těstoviny a otec Vincenzo zamýšlí předat její vedení synům Antoniovi, který ve firmě pracuje, a mladšímu Tommasovi. Ten studuje v Římě a svěří se po příjezdu domů bratrovi, že hodlá při večeři oznámit tři šokující novinky: je gay, nestuduje ekonomii nýbrž filozofii a chce být spisovatelem. Jenže Antonio ho předejde a přizná se k homosexualitě před ním. Otec tu novinu neunese a skončí se srdeční slabostí v nemocnici. Tommaso tedy musí zatím mlčet a převzít starost o firmu, protože Antonio byl vykázán z domu. Díky nové práci se sblíží s pohlednou Albou. Poslední vůle Vincenzovy empatické matky, která se svým švagrem Nicolou podnik založila a která si vysloužila přezdívku Neřízená střela, dá však pošramocené rodinné vazby do pořádku... – Příběh se odehrává v současnosti, ale divák má místy pocit, že se ocitl v čase o hodně zpátky. Synova homosexualita znamená zejména pro Vincenza nesnesitelnou veřejnou ostudu. Matka Stefania zase přemýšlí, kde udělala chybu. Navíc se ve městě objeví Tommasův milenec Marco se třemi homosexuálními přáteli, kteří se kvůli nešťastnému Tommasovi snaží neprozradit svou orientaci. – Özpetek jako obvykle věnuje hodně pozornosti jídlu, nejvíce problémů se řeší právě u stolu. Babička, která je diabetička, si zvolí dobrovolnou smrt, když se přejí cukrovím. - Na první pohled jde o zábavný rodinný příběh s vtipnými i výbušnými dialogy, obsahující i kritiku pokrytectví a maloměšťáctví. Neřízenými střelami jsou vlastně všichni protagonisté.
-kat-, Filmový přehled 2013-9


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama