Neřízené střely (2010) [DVD kinodistribuce]

Neřízené střely (Mine vaganti)
67.8 %
 
 

Mine vaganti

Další název: Männer al dente; Loose Cannons; Männer al dente; Le Premier qui l'a dit; Neriadené strely

    Žánr: hořká komedie
    Země: Itálie
    Premiéra v ČR: 4.7.2013        
    Délka: 113 min.
„Některá rodinná tajemství je lepší držet pod pokličkou“
„Některá rodinná tajemství je lepší držet pod pokličkou. - Příběh rodiny, vlastnící továrnu na výrobu těstovin v oblasti Salento, a především příběh dvou bratrů, snažících se o to, aby je rodina v čele s otcem akceptovala takové, jací opravdu jsou.”

Úspěšný a oceňovaný italský režisér Ferzan Ozpetek vytváří hravou a inteligentní komedii, která získala Cenu poroty na Mezinárodním filmovém festivalu Tribeca v New Yorku v kategorii nejlepší hraný film a další významná filmová ocenění v kategoriích nejlepší herec a herečka ve vedlejší roli.

Hlavní postavou filmového příběhu je Tommaso, nejmladší syn kantonské početné a tradiční rodiny z jižní Itálie, která se už od 60. let zabývá výrobou těstovin. Na cestě domů z Říma, kde studuje literaturu a kde žije se svým přítelem Marcem, se Tommaso rozhodne říct rodičům pravdu o své sexuální orientaci. Ale když je konečně připravený před ně předstoupit, jeho starší bratr Antonio mu překazí všechny jeho plány odhalením jeho vlastního tajemství. Snímek Neřízené střely je zábavnou, povznášející a zároveň dojemnou italskou komedií.

Režisér Ozpetek volí ke zpracování tohoto příběhu hravý přístup, zároveň však kritizuje konvenční hodnoty provinčního jihu Itálie s excentrickými postavami jako konzervativní otec filantrop, teta alkoholička, věčně otrávené služebnictvo či sexuálně žádostiví Tommasovi přátelé. Tématem rodinných tajemství, zvláštními charaktery postav a hořkosladkým tónováním filmového vyprávění se snímek Neřízené střely přibližuje k poetice filmů svérázného španělského režiséra Pedra Almodóvara.
Film Europe

režie:
Ferzan Özpetek
 
 
hraje:
Riccardo Scamarcio (Tommaso Cantone), Nicole Grimaudo (Alba), Alessandro Preziosi (Antonio Cantone), Ennio Fantastichini (Vincenzo Cantone), Lunetta Savino (Stefania Cantone), Ilaria Occhini (babička), Bianca Nappi (Tommasova sestra Elena), Elena Sofia Ricci (Luciana Cantone), Carmine Recano (Marco), Massimiliano Gallo (Elenin manžel Salvatore), Paola Minaccioni (Teresa), Gianluca De Marchi (Davide), Mauro Bonaffini (Massimiliano), Giorgio Marchesi (Nicola), Matteo Taranto (Domenico), Gea Martire (Patrizia), Daniele Pecci (Andrea), Carolina Crescentini (mladá nevěsta), Emanuela Gabrieli (Giovanna)
 
 
námět:
Ferzan Özpetek, Ivan Cotroneo
 
 
scénář:
Ferzan Özpetek, Ivan Cotroneo
 
 
kamera:
Maurizio Calvesi
 
 
hudba:
Pasquale Catalano, Marilyn Bergman ("The Way We Were")
 
 
kostýmy:
Alessandro Lai
 
 
střih:
Patrizio Marone
 
 
zvuk:
Roberto Moroni, Marco Grillo
 
 
titulky-česká verze:
Kateřina Vinšová
 
 
zpěv:
Baccara ("Sorry I'm a Lady")
 
 
zvláštní efekty:
Tiberio Angeloni (supervize)
 
 
koordinátor kaskadérů:
Angelo Ragusa
 
 
vizuální efekty:
Andrea Baracca
 
 
výprava:
Andrea Crisanti
 
 
producent:
Domenico Procacci
 
 
kaskadér:
Massimiliano Ubaldi
 
 
casting:
Pino Pellegrino
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.