Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Nebožtíci na bále
POZOR SPOILER

U vrátnice jedné z nemocnic debatují vrátný a nemocniční poslíček. Ten dostává úkol zajít do Růžové ulice k rodině pana Brázdy a oznámit jim, že jim zemřel člen rodiny. Ale také má zajít do Hradební ulice k rodině pana Brázdy a oznámit jim radostnou novinu o úspěšné léčbě…

A tak radostně oznamuje paní Brázdové smutnou novinu, že její manžel Jan zesnul. Ta hned zpraví celou pavlač a může začít smutnit.

Poslíček také navštíví rodinu paní Brázdové kde oznámí veselou novinu, že pan Jindřich Brázda je vyléčen a bude se vracet domů. Ten také zvesela opouští špitál. A hned po něm i Brázda, ale Jindřich.

Návrat Janův je připisován spiritistické seanci a vyvolání jeho ducha.

Na policejní stanici poučuje náčelník své dva podřízené jak jednat s blázny. A do toho vrazí Brázda Jan a tvrdí, že měl včera pohřeb. Náčelník volá nenápadně blázinec a Jan je zřízenci odvlečen.

V nemocnici je primářem zjištěno, že nezemřel Jan, ale Jindřich a také to ihned volá na policii. Náčelníka chytne amok a spěchá do blázince, aby osvobodil Jana. Jenže tam končí jako cvok.

Šéflékař se sestrou boromejkou přichází k rodině Jindřicha Brázdy, aby jim oznámil, že sice udělala cizí rodina hezký pohřeb, ale pochovali jejich Jindřicha, zatímco jejich člen rodiny Jan úpěl v blázinci. Celá rodina se rozeběhne k vyřizování náležitostí a do prázdného bytu se vrací mrtvý Jindřich s dvěma koši plnými jídla. Ale je znaven a jde si lehnout. To již byl náčelník policie propuštěn a v rodině Jindřicha se podle košíků s proviantem domnívají, že u nich byla na návštěvě teta Máňa. Když se tu zjeví Jindřich, zůstanou všichni jako solný sloup.

Do nemocnice přichází revizor a pan primář udělá během revize kopanců více než dosti. Přesto jej revizor žádá o léčbu svého synovce Karla. Pan primář jej přijme, ale ptá se na odklad, chce, aby přišel až po bále ku poctě svaté Anny. A na tomto plese se sejdou všichni nebožtíci, i ten třetí, který umřel za oba pány Brázdy. Zábava probíhá v plném proudu a nikdo netuší, jaké překvapení je zítra čeká. Píše se totiž datum 25.7. 1914…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Nebožtíci na bále
Televizní adaptace humoresky Ladislava Fuchse vypráví o červencových dnech roku 1914. V tomto roce propouštějí z nemocnice, jíž vládne potrhlý tajný rada Brabé, dva pacienty, oba Brázdy, a to jednoho vyléčeného, jednoho mrtvého. Zřízenec si poplete podobně znějící německy křestní jména a doručí zprávy opačným rodinám. Z toho vznikne řada zmatků, tím spíše, když se ukáže, že oba jsou živí a zdraví dědečkové, plni elánu a života.
Televizní mikrokomedie "Nebožtíci na bále" podle scénáře Evy Štorkové byla natočena v roce 1979 v režii Jaroslava Dudka s vynikajícím hereckým obsazením.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama