Zari
ohodnotit

Nebezpečný kontrakt [TV film]

Escape: Human Cargo

Další název:
Lidská zásilka
Žánr:
Rok:
1998
Délka:
105 minut
„Co je ve smlouvě psáno, nemusí být vždy dáno. Obchod s arabským šejkem se pro amerického stavitele změní v boj o holý život.“
Popis / Obsah / Info k filmu Nebezpečný kontrakt
Americké drama Nebezpečný kontrakt vzniklo podle skutečného příběhu, který se odehrál na přelomu let 1977–1978. Americký stavitel John McDonald, otec tří dětí, se vydá do Saúdské Arábie kvůli mnohamilionovému projektu na obytnou budovu z prefabrikovaných stavebních dílů. Místo původního obchodního partnera, saúdského prince, mu však jeho prostředník Suliman Nasir Rasi dohodí vlivného šejka Abdulláha Fazzu. Tím se začne McDonaldova neuvěřitelná arabská anabáze, která vyvrcholí dramatickým útěkem v nákladovém prostoru letadla. McDonald pochopí, že se stal obětí podvodníků, kteří mají vliv na nejvyšších místech, avšak přesto se nehodlá vzdát svého chápání spravedlnosti a korektního jednání. Na nějakou dobu skončí i v arabském vězení a zkorumpovaná policie ho připraví o pas. Nakonec mu – tak jako mnoha jiným americkým obchodníkům – hrozí, že poté, co ho všeho schopní partneři připraví o peníze, beze stop zmizí pod pískem v poušti. Pochopí, že je v cizí zemi de facto vězněm. Jako racionálně uvažující člověk však považuje svou situaci za technický problém, který musí mít logické řešení…

Film známého režiséra Simona Wincera (Phar Lap, Harley Davidson a Marlboro Man, Krokodýl Dundee v Los Angeles, Mladý Indiana Jones) přesvědčivě dokumentuje poměry v arabské zemi, kde jsou Američané považováni za nepřítele číslo jedna a kde panuje zcela jiné pojetí práva, než na jaké jsme zvyklí v západních demokratických zemích. Mimo jiné tak film poukazuje na obrovské kulturní rozdíly, jejichž nejdramatičtějším vyvrcholením byly newyorské události 11. září 2001. V hlavní roli uvidíme Treata Williamse, známého z role Bergera ve filmovém muzikále Miloše Formana Vlasy (1979) a ze seriálu Everwood. Exteriéry Saúdské Arábie – v čemž je nepochybně kus ironie – vznikly v Izraeli.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Nebezpečný kontrakt
Co se stane, když se obchod století zvrtne v hrůznou noční můru? Dva stavební podnikatelé John McDonald (Treat Williams) a George Pinder (Lawrence Dane) přijmou nabídku ze Saudské Arábie na výstavbu rodinných domků. Jejich firma provádí montáž v neobvyklých klimatických podmínkách a tak uzavřou předběžnou dohodu s arabským zprostředkovatelem Sulimanem Nasri Rasim (Sasson Gabai). Na pozvání saudsko-arabského prince Azíze odjíždí John do Dhahranu podepsat kontrakt. Až na místě se dozví, že se věci ohledně smlouvy komplikují a Arabové odmítají podepsat. Vymůže se u soudu splnění předběžné dohody, ale mezitím je unesen neznámýmí muži. Ocitne se ve vězení bez jakéhokoliv obvinění a teprve po intervenci velvyslanectví a zaplacení kauce jeho společníkem Georgem a jeho manželkou, je z vězení propuštěn. A teprve teď začíná to pravé drama. Kontrakt je pozastaven a cesta zpátky do Států je pro jeho nesmyslné obvinění vyloučena. Seznámí se s dalším Američanem Dennisem McNattem (Stephen Lang), který mu potvrdí, že legální cestou se z Arábie už nedostane. John začne za pomoci nového přítele plánovat útěk, a musí překonat ještě mnoho potíží, než se vše podaří.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Nebezpečný kontrakt
John McDolnald a jeho partner George Pindar konstruují domky, které jsou určeny speciálně pro oblasti s extrémními klimatickými podmínkami. V říjnu roku 1977 uzavřeli John a George smlouvu se saúdskoarabským zprostředkovatelem Sulinamem. S ním John odlétá do Saúdské Arábie, aby na služební cestě celý kontrakt uzavřel. Ovšem to, co původně považoval za služební cestu, se brzy promění ve strastiplný horor.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama