Zari
ohodnotit

Nanuk, člověk primitivní

Nanook of the North

Rok:
1922
Délka:
78 minut
„Film zachycující život jedné eskymácké rodiny“
Popis / Obsah / Info k filmu Nanuk, člověk primitivní
Nanuk, člověk primitivní je považován za dokument, jenž zásadním způsobem ovlivnil počátky kinematografie. Je to pravděpodobně první film o vztahu člověka k přírodě a první etnografický film. Archetypální obraz muže bojujícího o přežití je zároveň archetypem dokumentární tvorby.
Jde však skutečně o dokument? Nanuk, člověk primitivní není věrným zobrazením kultury Eskymáků, tak jak se s ní Flaherty setkal během natáčení filmu v letech 1921 – 1922. V té době už dobývání a exploatace eskymácké země běželo na plné obrátky, což film vůbec nereflektuje. Flaherty zobrazil život Eskymáků před kontaktem s Evropany a snímek je holdem kultuře a lidem, jež hluboce obdivoval.
Eskymáci fascinovali Flahertyho už od dětství. Jeho otec byl důlní inženýr a často ho brával na dlouhé cesty na sever. V roce 1910 Flaherty nastoupil dráhu výzkumníka u železniční společnosti. Na svou třetí expedici v roce 1913 si vzal kameru, aby o vzdálených krajích pořídil dokument. Filmování Eskymáků se záhy stalo jeho vášní. Nanuk, člověk primitivní, jehož natáčení trvalo čtrnáct měsíců, je vyvrcholením dvacetiletého života u Eskymáků a jejich natáčení.
Nanuk, hrdina filmu, je lovec. Jednou z nejslavnějších scén je ta, ve které vede loveckou výpravu na mrože. Lov, stejně jako všechno ostatní ve filmu, je zinscenován. Ale pro zúčastněné to není hraní rolí. Celá akce je skutečná, Eskymáci jsou skuteční a také způsob života jejich předků, který tu předvádějí, je reálný. Jedním z klíčů k pochopení filmu je nasazení, s jakým se Nanuk, jeho rodina a přátelé podíleli na jeho vzniku. Prostřednictvím filmu konstruují obraz vlastní kultury, která se začínala vytrácet.
Nanuk, člověk primitivní patří k nejzásadnějším snímkům v dějinách dokumentu. Nepřekvapí tedy, že byl mnohokrát a často rozdílně interpretován. Byl nazván eposem homérovských rozměrů, ale dostal také nálepku romantizujícího pohledu na “vznešeného divocha”. Přesnější by bylo přistupovat ke snímku jako k unikátnímu dílu jak objevování, tak tvoření. Coby umění se vzpírá snadnému zařazení.
Kino AERO 2003/11


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 09:50

29 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

ČT2 - Rok na planetě Zemi

08:30 - 09:30

59 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

59 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Dvojka na zabití (2021) [TV se...

09:15 - 10:25

14 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Justin Steele

Steele Justin

Chris Haywood

Haywood Chris

Naposled navštívené:
Justin Steele

Steele Justin

Chris Haywood

Haywood Chris