Zari
ohodnotit

Náhradní díly

Rezervni deli

Další název:
Spare Parts
Země:
Rok:
2003
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
4.12.2003
„Cílová stanice: Evropa“
Popis / Obsah / Info k filmu Náhradní díly
Depresivní příběh o převaděčích Ludvíkovi a Rudim se odehrává ve slovinském městě Krško, které je zároveň rodištěm režiséra filmu. Vysoká míra nezaměstnanosti zde vytváří ideální podmínky pro vznik převaděčství. Jediné rozptýlení přinášejí motocyklové závody na ploché dráze, kde se také poprvé potkávají bývalý motocyklový šampión Ludvik Zajac, zahořklý vdovec živící se pašeráctvím lidí již delší dobu a jeho nový parťák Rudi, nezkušený mladík, kterého Ludvik zaučuje do tajů převaděčství. Rudiho čeká nejen Ludvikovo místo, ale zřejmě i jeho osud.


Autor: marjanka

Popis / Obsah / Info k filmu Náhradní díly
Krško je nevelké slovinské průmyslové město, ležící nedaleko Chorvatska. Známé je jen svojí atomovou elektrárnou, papírenskou výrobou a plochodrážním stadionem. Ludvik, někdejší plochodrážní šampión, odtud pochází. Od té doby, co ovdověl, se jeho svět zhroutil. A tak bez zábran a se značnou dávkou cynismu vozí noc co noc na italskou hranici uprchlíky z nejrůznějších zemí. Ti jsou plni víry a naděje, že na Západě, kam je dovezou, bude po všech stránkách mnohem lépe. Netuší, proč o nich jejich přepravci mluví jako o „náhradních dílech". Jednoho dne je Ludvíkovi přidělen mladý pomocník Rudi. První cesta nocí s živým nákladem je pro ještě nezralého muže hotovým šokem. Nemůže nevidět, že se s lidmi zachází jako s dobytkem a za každou, byť i sebemenší službu, musí ti ubožáci platit. Tvrdou měnou, anebo - v případě půvabné makedonské dívky - i vlastním tělem. Ludvik je Rudiho reakcí překvapen a rozhodne se pro jeho převýchovu. Začne s ním trávit i volný čas, po hospodách, barech a mezi svými přáteli. Netrvá dlouho a z Rudiho se stane „správný" tvrdý chlap. Žák překonal učitele...
38. MFF Karlovy Vary


Popis / Obsah / Info k filmu Náhradní díly
Film je příběhem dvou životních ztroskotanců, Ludvíka a Rudiho. V jejich bezútěšném rodném městě na jihu Slovinska, kdysi proslaveném jadernou elektrárnou postavenou ještě za časů staré Jugoslávie, byl zaveden nový výnosný byznys – pašeráctví lidí. Ludvík, bývalý národní šampión v motocyklových závodech na ploché dráze, je postarší zahořklý vdovec, který ve své dodávce každou noc převáží utečence na chorvatsko-italskou hranici. Jeho hvězdná kariéra je už dávno v prachu - nezbylo po ní nic víc než několik zažloutlých fotografií a nostalgické vzpomínky hospodských kumpánů. Rudi, Ludvíkův nový nezkušený pomocník, je postupně zasvěcován do každodenní rutiny tohoto výnosného kšeftu… a možná si až příliš rychle začíná na všechno přivykat. A tak je o jeho budoucnosti rozhodnuto: čeká ho Ludvíkovo místo… a nejspíš i jeho osud.
Kino aero 2003/12


Popis / Obsah / Info k filmu Náhradní díly
Slovinské město Krško má jadernou elektrárnu, plochodrážní stadion, kde se každoročně koná mezinárodní mistrovství Slovinska, a leží mezi chorvatskou a italskou hranicí. Nová doba sem s sebou přinesla i nový byznys: obchod s lidmi. A právě tím se živí hrdina autorského snímku Damjana Kozoleho Náhradní díly, bývalý šampion a mistr Slovinska Ludvik Zajc. Se svým mladým parťákem Rudim ve stísněné dodávce vozí na italskou hranici Kurdy, Albánce, Makedonce a další uprchlíky z různých koutů Asie a Afriky, kteří si za cenu nezměrného úsilí svých rodin sehnali peníze na přepravu a kteří mají jedno společné: naivně doufají v lepší život „v Evropě“. Sám Zajc dobře ví, že ilegální imigranty v Itálii nic dobrého nečeká. Dívky většinou skončí jako prostitutky a část z ostatních utečenců jako „náhradní díly“: stávají se zdrojem pro výnosný obchod s transplantáty. Při první jízdě je Rudi vyděšen a znechucen děsivými podmínkami, jimž jsou bezbranní uprchlíci vystaveni, i cynismem převaděčů. Velice rychle si však zvykne… - Snímek kršského rodáka Damjana Kozoleho se bez hlubšího psychologického propracování soustřeďuje nikoliv na oběti, nýbrž na osamělé a rezignované pašeráky lidí, kteří o vyděšených uprchlících, tísnících se vzadu v dodávce, nepřemýšlejí jako o lidských bytostech. Podává věrohodný obraz odporné, leč výnosné zločinnosti, tvořící odvrácenou tvář globální civilizace a znamenající značný problém i v naší republice. – Tématu imigrantů a špinavému obchodu s transplantáty se věnuje také souběžně uváděný snímek Stephena Frearse Špína Londýna (FP 11/2003).
-kat-, Filmový přehled 2003/12


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Buddy Guy Live! The Real Deal

Buddy Guy Live! The Real Deal

Naposled navštívené:
Buddy Guy Live! The Real Deal

Buddy Guy Live! The Real Deal