Duben
ohodnotit

Muži v černém

Men in Black

Další název:
MIB muži v černém / Muži v čiernom (SK)
Žánr:
Rok:
1997
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
9.10.1997
„Chráníme Zemi před šmejdem z vesmíru.“
Popis / Obsah / Info k filmu Muži v černém
Na mexicko-americké hranici zastaví policisté dodávku pašeráků lidí. Záhadný agent K mezi zadrženými imigranty objeví mimozemšťana. Když se tvor pokusí uprchnout, zastřelí ho speciální zbraní. S kolegou D pečlivě zamaskují stopy a policistům vymažou vzpomínky. Mladý černoch James Edwards, který slouží u newyorské policie, pronásleduje zločince, který se ho těsně předtím, než spáchá sebevraždu, pokusí varovat. Na Zemi přichází brouk a světu hrozí nebezpečí. Poblíž opuštěné farmy přistane létající talíř. Jeho pilot zabije buranského farmáře Edgara a navlékne si jeho kůži. Agent K se setká s Jamesem a pozve ho na konkurz. Ten si díky nestandardnímu přístupu k řešení úkolů vede nejlépe a nakonec přijme nabídku nastoupit u tajné vládní organizace MiB (Muži v černém), která monitoruje pohyb mimozemšťanů. Stává se agentem J v době, kdy se celá planeta ocitá uprostřed krize. Byla uloupena galaxie Arquillianců, po níž pase i mimozemšťan z nebezpečné rasy brouků. Arquillianci hrozí, že pokud nebude vrácena v termínu, zničí celou Zemi. K a J po ukradené galaxii i broukovi pátrají. Zabaví jeho létající talíř, vetřelec jim však unikne. Když se brouk zbaví Edgarovy kůže a stane proti K a J ve své skutečné podobě, je zřejmé, že půjde o velmi nerovný souboj. Jenže v sázce je osud celé planety!

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Muži v černém
Akční sci-fi komedie režiséra Barryho Sonnenfelda Muži v černém se stala velkým hitem roku 1997.

Její vtipná premisa vychází z komiksu Lowella Cunninghama, podle něhož na Zemi existuje supertajná agentura MIB (Men in Black), monitorující pohyb mimozemšťanů, kteří žijí mezi námi.

Její agenti v černých oblecích a černých brýlích dohlížejí na dodržování galaktického práva a starají se o to, aby běžný občan neměl o občasných výstřelcích vesmírných návštěvníků nejmenší ponětí.

Humor snímku je postaven nejen na nadsázce vlastního příběhu, ale také na kontrastní dvojici ústředních hrdinů, agentů J (Will Smith) a K (Tommy Lee Jones).

Zatímco zkušeného veterána K žádná vesmírná potvora už nemůže překvapit, jeho nový parťák J je na každém kroku vyjeveným zelenáčem.

Snímek vznikl ve Spielbergově produkční společnosti Amblin Entertainment (sám Spielberg je pod ním podepsán jako výkonný producent) a s notným přispěním trikové továrny George Lucase ILM.
Není náhodou, že oba filmoví vizionáři (spolu s např. Sylvesterem Stallonem či Elvisem Presleyem) jsou v análech MIB registrováni jako mimozemšťani.

Oba hlavní herečtí představitelé vytvářejí své postavy s viditelným gustem. Zajímavé je, že původně chtěli producenti do úlohy J obsadit Chrise O’Donnella (ten odmítl z obavy, že postava se příliš podobá Robinovi, jehož ztělesnil v batmanovské sérii), pak Davida Schwimmera známého ze seriálu Přátelé (ten také odmítl). Will Smith byl až třetím osloveným hercem a roli přijal teprve na naléhání své manželky Jady Pinkettové.

Snímek získal jednoho Oscara (za masky Ricka Bakera a jeho týmu) a ve dvou dalších kategoriích byl na tuto cenu nominován (výprava, hudba).

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Muži v černém
Dělat tuhle práci chce nejen chladnokrevné IQ a bleskové reflexy, ale také zatraceně dobrý žaludek. Když se totiž do neposlušné potvůrky z vesmíru střelí speciální pistolí, změní se ve zlomku sekundy v odporný sliz, který zaneřádí okolí v okruhu několika metrů. "K" (Tommy Lee Jones), veterán supertajné vládní agentury MiB (Men in Black), která má na starost ostrahu planety Země před vetřelci z vesmíru, by mohl vyprávět.

Schopný newyorský polda "J" (Will Smith) by mu nejspíš nevěřil ani slovo, kdyby ovšem jednoho večera na vlastní kůži náhodou nezažil, jaké to je pronásledovat mimozemšťana. Žijí mezi námi a maskují se - vysvětlil "K" - "někdo na ně musí dávat pozor" - dodal a vybral si mladého poldu za svého nového partnera. Právě včas ! Nedaleko New Yorku přistál létající talíř a v něm nejodpornější a nejnaštvanější padouch celého vesmíru. Osud země zase jednou visí na vlásku ...


Popis / Obsah / Info k filmu Muži v černém
Vzkaz pro: Agent K (Tommy Lee Jones) a Agent J (Will Smith) Od: Agent Z (Rip Torn) Upozornění: Na Zemi přistál vesmírný šváb. Převlékl se do kůže nějakého farmáře, teď bloudí ulicemi New Yorku a hledá Galaxii Orion…

Všichni víme, že Muži v černém ochraňují Zemi před šmejdem z vesmíru.
Vybavení: české titulky, volba scén, Dolby Digital 5.1.
Navíc: bonusů je tentokrát spousta a jsou povětšinou vskutku zajímavé. Mezi hlavní atrakce lze jistě zařadit možnost sledovat, jak se vyvíjela podoba scény průjezdu tunelem od storyboardů přes herce na bluescreenu až po doplnění animací a počítačových triků. Podobných vhledů do práce filmařů obsahuje disk ještě celou řadu: můžeme sledovat postup animování digitálně vytvořených vesmírných příšerek, současně se dívat na některé sekvence a zároveň na jejich předobraz ve storyboardech nebo si prohlédnout návrhy výtvarníků definující podobu rekvizit a kulis. DVD obsahuje i spoustu fotografií zachycujících práci maskérů a šikovných chlapíků z Lucasovy ILM. Kromě výše uvedených vychytávek se samozřejmě dočkáte i dnes už téměř standardních součástí každého slušného DVD: upoutávek, filmu o filmu, stručných profilů a filmografií herců i členů štábu a komentáře k filmu, v němž kromě režiséra Barryho Sonnenfelda uslyšíte i Tommyho Lee Jonese. A to nemluvím o dalších vypečenostech, kterých si užijete, máte-li v PC DVD mechaniku. Jestliže vám ani tohle nestačí, musíte si pořídit výlisek z limitované edice, která obsahuje materiálů ještě víc. Verdikt: Skvělé DVD!
Lubomír Zrnečko Total Film 2000/7/100


Popis / Obsah / Info k filmu Muži v černém
Jsou dva (Tommy Lee Jones, Will Smith) a živí se docela zábavně. Jejich povinností je totiž sledování aktivit mimozamšťanů na Zemi. Černé obleky, černé brýle, dokonalý arzenál všeho co střílí, vybuchuje a jinak likviduje - a před sebou úkol dne: zabránit vesmírným teroristům v tom, aby se definitivně zmocnili Země.

Scifi komedie MIB - Muži v černém vznikla pod produkční záštitou společ-nosti Amblin Entertainment Stevena Spielberga a spojuje inteligentní humor a politicky korektní rodinné téma na bázi špičkové trikové techniky. Je ovšem - v souladu se současnými trendy - o poznání méně invenční. než spielber-govské fantaskní podívané 80. let. Tvůrčí tým v čele s režisérem Barrym Sonnenfeldem (získal si dobré jméno jako autor dvojice komedií o Addamsově rodině) v zájmu uvolněné "popcornové" zábavy pro pubertální auditorium rezignoval na vnitřní celistvost vyprávění i na jeho hlubší vnitřní rozměr. - Příběh je postaven na nápadu, že na Zemi působí supertajná agentura MiB (Man in Black - Muži v černém), jejíž zaměstnanci dohlížejí na dodržování galaktického práva mezi utajenýmí mimozemskými imigranty. Will Smith (pů-vodně rapový hudebník) a zkušený Tommy Lee Jones vytvořili tradiční dvojici partnerů. agentů J a K, jejichž spolupráce může úspěšně fungovat jen díky jejich nepřekonatelné odlišnosti. V boji s galaktickjým zloduchem, který ohro-žuje Zemi, tak mohou se zdařilým komediálním výsledkem kombinovat své rozdílné schopnosti. Předlohou pro film se stal nepříliš známý comics Lowella Cunninghama, který nabídl autorům možnost spojit živou akci s počítačovými efekty firmy ILM a s loutkami mimozemšťanů (ty jsou dílem Ricka Bakera). Výtvarník filmu Bo Welch se v souladu s comicsovou předlohou pokusil re-konstruovat retro atmosféru počátku 60, let, na rozdíl od Burtonova snímku Mars útočí! však s méně výrazným výsledkem. - Navzdory jisté roztěkanosti sázející především na působivost jednotlivých vizuálních atrakcí, nabízí Son-nenfeldův snímek nekrvavou a poměrně vtipnou zábavu, která se v USA se-tkala s mimořádným diváckým úspěchem.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Muži v černém: Globální hrozba (2019)

 Muži v černém: Globální hrozba (2019)
Muži v černém: Globální hrozba n
Men in Black: International
Žánr: komedie / sci-fi / akční
Země: Spojené státy americké
Režie: F. Gary Gray

(pokračování)

Muži v černém 3 (2012)

 Muži v černém 3 (2012)
Muži v černém 3 n
Men in Black III
Žánr: akční / sci-fi / komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Barry Sonnenfeld

(pokračování)

Muži v černém II (2002)

 Muži v černém II (2002)
Muži v černém II n
Men in Black II
Žánr: komedie / sci-fi / fantasy
Země: Spojené státy americké
Režie: Barry Sonnenfeld

(pokračování)

Muži v černém (1997/1) [TV seriál]

 Muži v černém (1997/1) [TV seriál]
Muži v černém n
Men in Black: The Series
Žánr: animovaný / komedie / sci-fi
Země: Spojené státy americké
Režie: Christopher Berkeley, Jane Wu

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Předpověď počasí, Sportovní zp...

12:20 - 12:30

1 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - České stopy

11:30 - 12:30

51 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:25

21 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

51 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10