Zari
ohodnotit

Muži, co zírají na kozy

The Men Who Stare at Goats

Další název:
Männer die auf Ziegen starren; Czlowiek, który gapil sie na kozy
Rok:
2009
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
2.4.2010
„Tento příběh je pravdivější, než by se zdálo. O pozadí supertajného vojenského výzkumu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Muži, co zírají na kozy
Herec, scenárista a producent Grant Heslov (nar. 1965) se znal s Georgem Clooneym už od počátku osmdesátých let, ale teprve po úspěchu filmu z televizního zákulisí Dobrou noc a hodně štěstí (2005) založili vlastní produkční společnost, již nazvali Smoke House. Jedním z jejich dalších projektů se stala filmová verze knihy novináře a dokumentaristy Jona Ronsona Muži, co zírají na kozy (2004, česky 2010), pojednávající o jedné obzvlášť bizarní kapitole z historie americké armády. Po prohrané válce ve Vietnamu se na konci sedmdesátých let začalo v armádě pracovat s poznatky hnutí New Age a objevily se pokusy využívat pro vojenské účely různé psychotronické techniky a mimosmyslové vnímání. Hrdina filmu, novinář Bob Wilton (Ewan McGregor), narazí při své práci na informaci o existenci tajné jednotky superšpionů, kterou brzy pustí z hlavy. V roce 2003 se však v Kuvajtu setká s obchodníkem Lynem Cassadym (George Clooney), jenž mu po překonání počáteční nedůvěry vypráví téměř fantastický příběh Projektu Jedi, vedeného plukovníkem Djangem (Jeff Bridges), který měl v osmdesátých letech pomoci vytvořit supervojáky s mimosmyslovými schopnostmi. Na vojenské základně v poušti pak narazí na zbytky původního projektu…

Heslov, který se podruhé ujal i režie, vytvořil originální černou komedii, jejíž styl může upomínat na klasická díla jako MASH či Hlava 22, ale jinak stojí zcela na vlastních nohou. Přesvědčivosti místy neuvěřitelným událostem, jež však mají nepochybně reálný základ, dodává přesné herecké obsazení zvučných jmen, mezi nimiž dominuje Jeff Bridges jako šamanský hippie Bill Django, jenž k obrazu svému hodlá přetvořit celou americkou armádu.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Muži, co zírají na kozy
Na motíve bestselleru Jona Ronsona vzniklo filmové, komické spracovanie politickej satyri na adresu americkej armády. Reportér Bob Wilton (Ewan McGregor), sa v honbe za veľkým príbehom dostáva do boja medzi dvomi utajenými jednotkami americkej armády. Na jednej strane je špeciálna jednotka s novou metódou boja a schopnosťou čítať myšlienky nepriateľovi, prechádzať stenami a dokonca zabiť kozu svojím pohľadom a na druhej strane sú super vojaci pod velením dezertéra Larryho Hoopera (Kevin Spacey). Čo z týchto bizarných udalostí je skutočnosť a čo fikcia?


Autor: Kuvik

Popis / Obsah / Info k filmu Muži, co zírají na kozy
Politická satira, která se trefuje armádě přímo do černého, vznikla podle stejnojmenné knihy novináře Jona Ronsona. Film se po vzoru předlohy odpichuje od zjištění, že v Iráku operovala tajná jednotka americké armády, jejímž úkolem bylo zkoumat využití paranormálních schopností v boji. Název filmů napovídá, že součástí výcviku bylo snažit se usmrtit kozu pouhým pohledem. Největším kladem komedie s grandiózně absurdní zápletkou je skvostné herecké obsazení, které vedle talentovaných koz zahrnuje i oceňované představitele charakterních rolí, jako je George Clooney, Ewan McGregor, Jeff Bridges, Kevin Spacey, Stephen Lang či Robert Patrick. Muži, co zírají na kozy poukazují vtipnou formou na absurditu armádní mašinérie.
Febiofest 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Muži, co zírají na kozy
Snímek Granta Heslova Muži, co zírají na kozy vznikl podle stejnojmenné knihy žurnalisty a dokumentaristy Jona Ronsona (nar. 1967), v níž se autor zabývá bizarní kapitolou z nedávné minulosti americké armády. Na sklonku sedmdesátých let, bezprostředně po deziluzi z války ve Vietnamu, se v armádě začalo pracovat s poznatky z hnutí New Age, spojenými s různými psychotronickými technikami, ovládáním mimosmyslového vnímání a s parapsychologickými jevy. Ronson ve své knize popisuje setkání s účastníky tohoto experimentování, příslušníky Prvního praporu Země (ve filmu Armáda Nové Země). Britský scenárista Peter Straughan na základě jeho textu vytvořil ucelený příběh novináře Boba Wiltona, který se na jaře roku 2003 při invazi do Iráku setkává s bývalým členem jednotky Lynem Cassadym a spolu s ním se vydává pouští na cestu za Cassadyho velitelem a strůjcem někdejšího armádního podniku, enigmatickým Billem Djangem. Lyn během putování, při němž se dvojice mimo jiné ocitá v arabském zajetí i ve vzájemné přestřelce dvou amerických bezpečnostních služeb, vzpomíná na začátky i na krach Armády. Právě on byl mužem, který zíráním na kozu dokázal zvířeti přivodit srdeční zástavu. Bob, který ho zpočátku považuje za magora, postupně podléhá jeho osobnímu kouzlu. Oba dobrodruzi posléze najdou Billa na základně, ovládané dřívějším kolegou Larrym, jenž zneužil svých znalostí a jenž teď pokračuje v experimentech, ovšem se zcela jinou „ideologickou“ náplní (včetně psychického mučení vězňů apod.). – Bizarní černá komedie s prvky satiry líčí na první pohled neuvěřitelné věci, vycházející však zjevně z reality. Zvláště absurdní jsou sekvence, v nichž šamanský Bill Django proměňuje vojenskou jednotku v partičku hippies. V některých pasážích však úsměv tuhne na rtech. – Grant Heslov (nar. 1963) je hercem, producentem a spolu s přítelem Georgem Clooneym i zakladatelem produkční společnosti Smoke House. Ve svém druhém režijním opusu svěřil hlavní role známým hercům a realizoval s nimi zajímavé dílko s originálním námětem i humorem. Občas se mu však nepodařilo udržet všechno pohromadě. Snímek, připomínající mimo jiné známé tituly jako Hlava - 22 (1970, FP 25/73) nebo Tři králové (1999, FP 3/2000), tak místy ztrácí rytmus a tempo.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2010/6


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dana Lynn Hee

Hee Dana Lynn

Naposled navštívené:
Dana Lynn Hee

Hee Dana Lynn