Duben
ohodnotit

Musím tě svést

Další název:
Chci tě svést
Rok:
2002
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
22.8.2002
„Bezcitná hra o city.“
Popis / Obsah / Info k filmu Musím tě svést
Martina je úspěšnou ministryní české vlády, její manžel Karel naopak zkrachovalým podnikatelem. Manželství je v krizi - Martina vyčítá mužovi jeho nevěry a on jí zase to, že mu nechce povolit rozvod. A tak Karel volí netradiční řešení: požádá svého přítele Otu, majitele reklamní kanceláře a vyhlášeného sukničkáře, aby Martinu svedl. Sám hodlá nevěru tajně zdokumentovat videokamerou, aby tak konečně získal pádný důvod pro rozvodovou komisi. Jenže jak už to bývá, všechno se má nadále odvíjet jinak než podle naplánovaného scénáře... Kolotoč lží, intrik, přetvářek a manipulací se roztáčí. Režisérčina hořká komedie poukazuje na pokřivené vztahy protagonistů manželského trojúhelníku a na jejich bezcitnou hru o city, ve které se všichni snaží ublížit všem, ale nakonec zraňují nejvíce sami sebe. Svůj zatím druhý celovečerní film natočila scenáristka a režisérka Andrea Sedláčková na základě soudničky ve francouzském tisku. Snímek vzdáleně připomíná Kunderovy povídky ze sbírky Směšné lásky. Představitel Karla Ivan Trojan získal Českého Iva 2002 za mužský herecký výkon v hlavní roli.

Zdroj: 38. MFF Karlovy Vary


Popis / Obsah / Info k filmu Musím tě svést
Ministryně Martina (Ivana Chýlková) je úspěšnou političkou, ale tím pádem jí to moc neklape doma. Její manžel (Ivan Trojan) se s ní hodlá rozvést, ale o tom ona nechce ani slyšet, protože se blíží volby a nežádoucí zájem médií a jejího okolí by jí mohl značně zkomplikovat situaci. Zoufalý manžel tedy požádá svého přítele (Jan Kraus), aby Martinu svedl a natočil její nevěru na videokameru v domnění, že pak bude moci svou ženu k rozvodu přinutit. Rozjíždí se tak kolotoč lží, intrik, přetvářek a manipulací, okořeněných množstvím humorných situací, kdy se původní oběť nakonec stane úspěšnou vítězkou. Lež, která se stane pravdou, se nakonec musí znovu stát lží, aby hrdinové mohli pokračovat ve svém životě.

Zdroj: DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Musím tě svést
Film vznikl na základě skutečné události. Francouzská vysoká politička se stala obětí komplotu, který proti ní zosnoval její manžel se svým přítelem. Ivana Chýlková, Ivan Trojan a Jan Kraus jako hroty neobvyklého milostného trojúhelníku.
*****
Námět Musím tě svést vznikl na základě skutečné události a článku ve francouzském tisku. Vysoká francouzská politička se stala obětí komplotu, který proti ní zosnoval její manžel se svým přítelem. V centru filmu stojí milostný trojúhelník vzniklý za podivných okolností. Jeho představitele hrají jedni z nejznámějších českých filmových herců, Ivana Chýlková (vynikající herecké výkony ve filmech Čas sluhů nebo Díky za každé dobré ráno), Ivan Trojan (známý z filmu Samotáři) a Jan Kraus, který se v poslední době prosadil jako jeden z nejlepších televizních moderátorů, a jemuž tento film nabídl velký prostor k realizaci.
Režisérka a scenáristka filmu Andrea Sedláčková, která má ve Francii rodinu a od roku 1989 střídavě žije v Praze a v Paříži, převedla námět do českých reálií. Její debut Oběti a vrazi byl oceněn na terezínském festivalu Fort film hlavní cenou a také nominován do soutěže festivalu v Moskvě.
"Námět Musím tě svést mě oslovil touhou vypátrat podstatu konání postav toho zvláštního příběhu," řekla režisérka. "Navíc mě zajímá rozporuplnost hrdinů, kteří mohou být divákem nazíráni chvíli jako kladní, chvíli jako záporní."
Věčný rošťák Jan Kraus zde vystupuje v roli manželova přítele, jehož úkolem je svést jeho ženu, tedy v pro něj netypické roli zkušeného svůdce žen. Navíc usiluje podle scénáře o svou životní partnerku Ivanu Chýlkovou. Obstojí v tomto srdečním zápasu s Ivanem Trojanem, který hraje manžela Ivany Chýlkové? "S rolí svůdce mám velký životní zkušenosti" říká filmový Don Juan Kraus, "vždycky jsem to řečeno tenisovou mluvou ´tloukl o zeď´, ale když jsem ´naběhnul k síti´, tak mě ´prohodili´".
Ivana Chýlková tu obdobně "neklasicky" vystupuje jako vysoká politička, až chorobně se obávající ustavičného sledování své intimity. Ve filmu zazní hudba Tomáše Varteckého s několika písněmi Anny K.
Nový český film vznikl v České televizi v tvůrčí skupině Jana Kratochvíla – Jana Šterna (v koprodukci s firmou Vision production).
28. Letní filmová škola

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


A psychological movie based on a true story. Martina is a politician who is both financially and socially more successful than her husband. Karel has long wanted a divorce but Martina refuses, saying it would hurt her career. So Karel asks friend Ota to seduce Martina while Karel records her infidelity on video. This, he assumes, will make it easy to force his wife to divorce him. Instead it releases a whirlwind of lies, intrigue, hypocrisy, and manipulation—all spiced with a generous dose of humor. A lie which becomes true must eventually again become a lie in order for the protagonists to get on with their lives. Each tries to hurt the others but in the end they hurt themselves.

Autor/Zdroj: /anglicky


Popis / Obsah / Info k filmu Musím tě svést
Scenáristka a režisérka Andrea Sedláčková natočila po ambiciózním psychologickém dramatu Oběti a vrazi (FP 10/2000) komorní hořkou komedii Musím tě svést. Rozehrává příběh manželského trojúhelníku, přičemž poukazuje na pokřivené vztahy protagonistů a zároveň (poněkud prvoplánově) vtahuje do hry i politickou sféru. – Bonvivánský majitel prosperující reklamní firmy Ota slíbí příteli Karlovi, že svede jeho manželku, ministryni české vlády Martinu, aby tak kamarádovi dopomohl k rozvodu. Na ten totiž žena nechce kvůli své politické kariéře přistoupit. Ota sice úkol splní, ale akce se mu vymkne z ruky, když pochopí, že jeho vztah k Martině je hlubší, než původně zamýšlel. – Samotná zápletka, kterou autorka zpracovala na základě článků ve francouzském tisku o komplotu manžela a jeho přítele proti jedné vysoce postavené političce, je ovšem příliš jednoduchá, než aby naplnila čas celovečerního filmu. Autorka ji však nedokázala obohatit o další rozměr. Značnou část stopáže zabírají rozhovory mobilními telefony, dále leitmotiv pražského nočního silničního provozu a ve zvuku písně Anny K. Vzniklá moralita je vhodnější pro televizi než pro filmové plátno. Vzdáleně sice připomíná Kunderovy povídky ze Směšných lásek, postrádá však jejich esprit, eleganci, nápaditost a zároveň i jejich nenápadnou hloubku. – Jan Kraus, hrající roli programového svůdce Oty, je ve skutečnosti životním partnerem Ivany Chýlkové, která si s chutí zahrála citově frustrovanou političku.

Zdroj: Tomáš Bartošek - Filmový přehled 2002/8


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

18:00 - 18:25

16 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Perimetr

17:55 - 18:25

21 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

46 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

21 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763989
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178295

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10