Zari
ohodnotit

Motýl vzlétl k záři

Stage Door

Žánr:
Rok:
1937
Délka:
92 minut
„Příběh z divadelního zákulisí na motivy úspěšné divadelní hry.“
Popis / Obsah / Info k filmu Motýl vzlétl k záři
Společnost RKO natočila v roce 1937 drama z divadelního prostředí - Stage Door, podle divadelní hry Edny Ferber a Georga Kaufmana, který je u nás známý pod názvem - Motýl vzlétl k záři v režii Gregoryho La Cavy.

Katherine Hepburn hraje Terry Randall, která je rozmazlená dcera z velmi bohaté rodiny. Chce se stát herečkou, ale chce toho dosáhnout bez pomocí vlivu svého otce a jeho peněz. V New Yorku se seznamuje se stejně odhodlanými, a nebo poblouzněnými děvčaty toužícími se stát obletovanými a uznávanými star. Právě tady shledává, že sláva má své velmi ostré trny a je často vykoupena bolestí, smutkem, neštěstím a tragédií. Nádherné ženské herecké obsazení jíž zmíněné Katherine Hepburn, Ginger Rogers, Lucille Ball, Eve Aden, Ann Miller a Andrey Leeds, a jako mužský protipol kontruje Adolphe Menjou v roli producenta….. film získal čtyři nominace na Oscara.

MartaH.claraB


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Motýl vzlétl k záři
Bohatá a krásná Terry Randallová se touží prosadit jako herečka na Broadwayi. Chce to ale dokázat sama, bez podpory bohatého otce. Odchází do New Yorku, kde se ocitne mezi stejně odhodlanými děvčaty, jako je ona. Pomalu poznává zákulisí divadelního provozu, kde úspěch a zklamání představují jen dvě strany téže mince.
Režisér Gregory La Cava patří k neprávem zapomenutým jménům z období klasického Hollywoodu. Vrcholu tvůrčích sil dosáhl na konci 30. let, kdy jeho filmy slavily úspěch u kritiky i u diváků.
Do tohoto období patří i snímek Motýl vzlétl k záři, jehož scénář napsali na motivy úspěšné divadelní hry Edny Ferberové a George S. Kaufmana Morrie Ryskind (scenárista několika filmů bratří Marxů) a Anthony Veiller.
Film je ovšem pozoruhodný především nevídanou koncentrací vynikajících hereček v čele s Katharine Hepburnovou a Ginger Rogersovou, v pozadí jejichž jiskřivých slovních přestřelek je cítit rivalita, která mezi nimi panovala i ve skutečném životě, kde spolu soupeřily o postavení nejzářivější ženské hvězdy studia RKO.
Z dalších představitelek zmíníme ještě Lucille Ballovou, která se v 50. letech proslavila titulní rolí v legendárním seriálu televize CBS I Love Lucy, Eve Ardenovou, mladičkou Ann Millerovou a v neposlední řadě Andreu Leedsovou, která byla za roli nešťastné Kay nominována na Oscara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli.
Role protřelého divadelního producenta se v tomto filmu, kterému zcela jasně dominují ženské postavy a ženský pohled na svět, s gustem zhostil Adolphe Menjou.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Výsledky losování Šťastných 10

23:09 - 23:10

0 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Návrat Casanovy

22:25 - 00:00

44 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

21:45 - 23:10

84 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Honeymoon - líbánky k nepřežit...

22:40 - 23:30

29 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Brent Gilmartin

Gilmartin Brent

Will Friedle

Friedle Will

Naposled navštívené:
Brent Gilmartin

Gilmartin Brent

Will Friedle

Friedle Will