Zari
ohodnotit

Modré světlo

Das blaue Licht. Eine Berglegende aus den Dolomiten

Další název:
La bella maledetta; The Blue Light
Rok:
1932
Délka:
85 minut, 2344 metrů
„Pohádková scenerie Dolomit.“
Popis / Obsah / Info k filmu Modré světlo
"Modré světlo" je zfilmovaná alpská pověst z Dolomit. Jedna z nedostupných skalních stěn zazáří za měsíčního úplňku modrým leskem krystalů. Hoši z horské vesnice jsou magickou touhou vábeni rozřešit záhadu tajemného záření. Ale je to prokletá touha - nejeden chlapec ji zaplatí svým životem a roztříštěnými údy. A přece krystalová jeskyně není nedostupná. Cestu zná Junta, děvče z horské salaše, plaché a pověrčivými vesničany štvané jako čarodějnice. Jen pasáčka ovcí a koz může Junta považovat za jediného a spolehlivého kamaráda. A tu do jejího života zasáhne malíř Vigo, nerozumí si, protože ona je Italka a on Němec a navíc jak si může rozumět nespoutané dítě přírody s člověkem z civilizace.

Samozřejmě, že on v třpytivých krystalech nevidí žádný zázrak, ale jen zdroj bohatství pro vesničany. Když šel jednou za děvčetem, které ho zaujalo víc než jen jako umělce, objeví Juntinu stezku k jeskyni a prozradí ji vesničanům. Jejich dláta a kladiva rozruší krásu tohoto božského zázraku.. Bolestný údiv v očích Junty prozrazuje, že vůbec nechápe, proč jí zlí lidé vzali jedinou radost jejího prostého života. Je konec...

Leni Riefenstahlová, která v té době byla známá zatím jen jako nedostižná sportovkyně velehorských filmů, přidala zde herecky ušlechtilý výkon, jimž vyjádřila plachost a vděčnou oddanost i bolest z toho, jak lidé ubližili dobrému stvoření, které bylo též člověkem, ale především dítětem volné přírody. Ostatní představitelé jsou hlavně charakteristicky vybrané typy alpských sedláků. Tím a zdařilými kamerovými záběry na jihotyrolské vesnice a alpskou přírodu, byl tento na děj ne příliš bohatý film milou podívanou.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Modré světlo
Junta žije na vesnici, ale místní ji nenávidí. Obzvláště ženy, které ji podezřívají z čarodějnictví. Je jediná, která dokáže vylézt do jeskyně, ukryté vysoko v nedalekých horách, kde za úplňku svítí záhadné modré světlo. Spousta místních mladíků se pokoušela Juntu následovat, ale nikdo z nich se nevrátil živý. Z vesnice ji nakonec vyobcují a ona odchází žít do hor. Tajemství modrého světla svěří jednomu muži, který ho však vyzradí.
28. Letní filmová škola

Autor/Zdroj: /28.LFŠ


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
The Real L Word: Los Angeles

The Real L Word: Los Angeles
The Real L Word: Los Angeles

Naposled navštívené:
The Real L Word: Los Angeles

The Real L Word: Los Angeles
The Real L Word: Los Angeles