Zari
ohodnotit

Mexická jízda

Y tu mamá también

Žánr:
Země:
Rok:
2001
Délka:
106 minut
Premiéra v ČR:
13.6.2002
„Jedna krásná žena, dva nejlepší kamarádi, tři největší tajemství. Mexická jízda, při které ukazují směr hormony.“
Popis / Obsah / Info k filmu Mexická jízda
ceny (výběr): MFF Benátky 2001: nejlepší scénář, Cena Marcella Mastroianniho, MFF Valdivia 2001: nejlepší herec (Bernal, Luna), Independent Spirit Awards 2003: nejlepší zahraniční film, MFF Havana 2001: Cena FIPRESCI, MFF Zlín 2002: Zlatý střevíček

Druhý film Alfonsa Cuaróna nebyl v Mexiku takovým překvapením jako v zahraničí. Již jeho debut Sólo con tu pareja (Jen s tvým partnerem, 2001) měl totiž zásadní význam z hlediska žánrové originality i komerční úspěšnosti. Stejně jako Mexická jízda byl plný sexu a lechtivé mluvy. Amores perros (2000), Zločin pátera Amara (2002) a Mexická jízda jsou také třemi symboly boomu nového mexického filmu, který dokazuje, že dokáže přitáhnout mexické diváky do kin i zaujmout v zahraničí. Zatímco Jen s tvým partnerem je městské melodrama v moderním hávu, Mexická jízda v sobě spojuje klasickou road movie s erotickou tragikomedií. Navíc je námět "odvyprávěn" prostřednictvím sexuálně otevřených dialogů, kde se mluví o onanii i jiných intimnostech. To vše je pak dvěma mladými pohlednými Mexičany "odkřičeno" v nefalšované lidové mluvě, což vytváří naprosto neotřelou směs. Děj nezůstává na povrchu a postupně se objevují také témata nenaplněné touhy, ztráty iluzí v době dospívání i smrti. Film se natáčel chronologicky a příběh je doplněn neutrálním hlasem vypravěče, který svými "vstupy" sděluje divákovi údaje nejen o minulosti, rodinném zázemí či pocitech protagonistů, ale i o politické situaci v zemi a o tragických událostech, jež se přihodily v místech, kudy právě trojice projíždí. Pašovat pod rouškou lidového žánru do děje odkazy na politickou realitu je v domácí kinematografii bezpochyby další neobvyklý aspekt. Vně Mexika tento nijak komplikovaný příběh rezonuje možná více jako mužský film. Nicméně citlivě zachycuje vlastně ty nejbanálnější touhy, které se pro každého dospívajícího jedince stávají v jistou chvíli zásadními, i když zde jsou filtrovány jen sexem. Vrátíme-li se znovu k tomuto filmu jako dobovému fenoménu, je třeba zmínit, že fungoval pro nastupující generaci jako modelový příklad dosažení úspěchu. Proto se po roce 2000 mexičtí tvůrci ještě více odklánějí od tradičních národních vzorů. Na konci devadesátých let zde totiž došlo k propadu ze zhruba 50 filmů ročně na 10 titulů!

David Čeněk, 36.LFŠ 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Mexická jízda
Není sex jako sex. Tenoch a Julio mají všechno, co si můžou sedmnáctiletí mladíci přát: především zazobané rodiče a věčně žhavé milenky. Jenže když poznají vdanou osmadvacetiletou Španělku Luisu, pocítí co je to nenaplněná touha. Jejich nápad udělat si výlet na neexistující idylickou pláž je jen takový vtip. Luisa však na návrh nečekaně přistoupí, a všichni tři se ocitají na cestě. Možná nevědí kam dojedou, ale určitě na tuhle jízdu nezapomenou. Chlapecká nevinnost totiž mizí ve zpětném zrcátku a na konci cesty čeká dospělost. Není film jako film. Mezinárodně uznávaný mexický režisér Alfonso Cuarón (Velké naděje) vytvořil mistrovksé road movie, ve kterém je hnací silou touha a motorem vášeň. Jeho film je místy syrový a místy poetický, pokaždé však pravidvý a strhující - ať už se odehrává na zaprášené silnici nebo v milenecké posteli.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Mexická jízda
Snímek Mexická jízda (přesný překlad názvu ovšem je A s tvou mámou taky) v sobě spojuje klasickou road movie s lehce erotickou tragikomedií. – Sedmnáctiletí Julio a Tenoch jsou přátelé na život a na smrt, ale kromě toho jsou celí žhaví po sexu. Zkrátka a dobře, cloumají s nimi ruku v ruce hormony a dospívání. Když jim náhoda přihraje možnost vyjet si o prázdninách s krásnou a o deset let starší ženou na několikadenní výlet na pláž, chopí se této příležitosti všemi deseti. Zatímco mladíci mají erotické a dobyvatelské sny, Luisa skrývá smutné tajemství… - Když se takový námět okoření věrohodnými a vtipnými dialogy, správnou dávkou sexu, nádhernými plážemi a dobrými hereckými výkony vyjde z toho neotřelý, překvapivě otevřený snímek o dospívání, nenaplněné touze, ztrátě iluzí a o všudypřítomné smrti. Film se natáčel chronologicky a příběh je doplněn neutrálním hlasem vypravěče, který svými „vstupy“ sděluje divákovi údaje nejen o minulosti, rodinném zázemí či pocitech protagonistů, ale i o politické situaci v zemi a o tragických událostech, jež se přihodily v místech, kudy právě trojice projíždí.
-kat- Filmový přehled 2002/7

Autor/Zdroj: -kat-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Bela Lugosi

Lugosi Bela

Naposled navštívené:
Bela Lugosi

Lugosi Bela