Zari
ohodnotit

Mečiar

Rok:
2017
Délka:
89 minut
Premiéra v ČR:
8.3.2018
Popis / Obsah / Info k filmu Mečiar
Tento dokument sleduje bývalého slovenského politika Vladimíra Mečiara a jeho vliv na tehdejší a současnou slovenskou společnost. Zkoumá archetyp politika, který se v dějinách stále vrací. Proč jsme tak náchylní k slepé víře v silné vůdce?

Dokumentární snímek Mečiar, který v produkci HBO Europe a společností PubRes a Negativ natočila režisérka Tereza Nvotová (Ježíš je normální!), sleduje bývalého slovenského politika Vladimíra Mečiara a jeho dopad na slovenskou společnost včetně osobního života autorky. Té byl v době Sametové revoluce jeden rok. Po pádu komunistického režimu se do konkurzu na ministra vnitra přihlásil do té doby nikomu neznámý právník z maloměsta – Vladimír Mečiar. Ten se po výhře dostává až na politický vrchol, odtud vládne zemi bez skrupulí a za pomoci v demokratickém zřízení těžko pochopitelných praktik. Na pozadí rozdělování Československa si Tereza se svými kamarády hraje na politiky s Mečiarem v hlavní roli. Snímek MŮJ MEČIAR nepojednává jen o jedné etapě slovenských dějin. Popisuje univerzální a v současnosti velmi aktuální téma, podobný archetyp politika se objevuje po celém světě.
HBO Europe s.r.o.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Mečiar
„Nikdy jsem neměl mobilní telefon a nevyhledávám styk s nikým. Vy jste výjimka.“ Tak vítá trojnásobný slovenský expremiér Vladimír Mečiar dokumentaristku Terezu Nvotovou ve svém sídle Elektra v Trenčianských Teplicích. Exkluzivní rozhovor s kontroverzním politikem, jenž v aktuálních záběrech cvičí nebo opéká buřty, je ale jen jedním z prostředků, jimiž chce filmařka složit obraz o porevolučním Slovensku. To se nadchlo pro osobu statného lidového lídra, nakonec však vystřízlivělo pohledem na mafiánský stát, jenž propojil podsvětí s politickými špičkami. Opravdu se ale můžeme někdy vyléčit z fascinace charizmatickými lídry, kteří pod rouškou ochrany národních hodnot pohrdají demokratickými principy?

Nvotová dokument nejprve natočila jako středometrážní bakalářský film na FAMU a v roce 2013 jej s velkým ohlasem uvedla na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Tvar postupně rozšířila do podoby celovečerního snímku, ze 100 hodin natočeného materiálu a 250 hodin archivních záznamů ani tak všechno použít nemohla. Rozhovor s Mečiarem prokládá archivními záběry z veřejného a politického dění i ze svého dětství. O kontext se mj. starají známí investigativní novináři jako Milan Žitný nebo Tom Nicholson či politici Petr Pithart a Fedor Gál.

Zvlášť v poslední třetině snímku, jež popisuje Mečiarův pád pod tíhou mnoha kontroverzních kauz, vyvstávají obecnější rysy určitého typu populistických politiků, kteří i v současnosti sklízejí úspěch. Boj o moc motivovaný osobní pomstou a ješitností, polarizování společnosti ve stylu „my versus oni“, očerňování médií jako hlídačů demokracie a pravidelné utvrzování se v dějinné pravdě s vlastními příznivci. Vladimír Mečiar možná relaxuje ve svém sídle, jeho moderní následovníci masírovaní cynickými marketéry ale obsadili rozhodovací pozice nejen na Slovensku.

Jan Škoda

Letní filmová škola Uherské Hradiště 2018


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Zítra vstanu a opařím se čajem...

14:25 - 16:00

79 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Národní park New Forest

15:40 - 16:35

4 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

14 minut již uběhlo
73 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:30 - 16:40

14 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Reklama