Zari
ohodnotit

Martha Marcy May Marlene

Rok:
2011
Délka:
120 minut
„Po útěku z nebezpečného kultu se Martha snaží vést normální život.“
Popis / Obsah / Info k filmu Martha Marcy May Marlene
„Vždy mě velmi zajímal motiv lidí přicházejících o jednu totožnost a získávajících jinou,“ říká Sean Durkin, mimo jiné v souvislosti s kulty, sektami a komunitními společnostmi, jimiž byl dlouhodobě fascinován. Pro svůj celovečerní debut zvolil žánrový tvar psychologického thrilleru, prostřednictvím kterého sugestivně vypráví příběh dívky, jež po útěku z komunity ovládané charismatickým lídrem hledá útočiště u starší sestry. Pomocí rafinovaně zkonstruované narativní linky, stírající hranice mezi pamětí, sny a představami, Durkin postupně odhaluje dívčinu nedávnou minulost a staví ji do kontrastu se zdánlivým klidem a bezpečím, do něhož se uchýlila. Podobně uhrančivá je i vizuální složka filmu, kterou má pevně pod kontrolou stálý spolupracovník Borderline, kameraman Jody Lee Lipes. Stejně jako v Osvícení či Rosemary má děťátko, které patří k oblíbeným filmům talentovaného tvůrce, má i MMMM důležité psychologicky hororové ladění. Klíčové se v tomto kontextu jeví obsazení hlavní role, jíž se Elizabeth Olsenová zhostila kritiky ceněným způsobem.
MFF Karlovy Vary 2013


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Martha Marcy May Marlene
Silný psychologický thriller, ve kterém si hlavní roli zahrála Elizabeth Olsen, vypráví o Marthě, mladé ženě, které se život zas jednou vymkne z rukou. Po útěku z podivné venkovské zemědělské komunity s charismatickým vůdcem (John Hawkes) se snaží žít normální život. Hledá pomoc u své starší sestry Lucy (Sarah Paulson) a švagra (Hugh Dancy). Jenže Martha není schopná ani ochotná mluvit o svém zmizení. Její nepříjemné vzpomínky dokonce vyvolají mrazivou paranoiu, že ji lidé z kultu stále sledují až nakonec Martha přestane rozeznávat, co je realita a co jen iluze...

Zdroj: HBO Europe


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Martha Marcy May Marlene
Režisér Sean Durkin debutuje velmi naléhavým autorským thrillerem. Martha po dvou letech uprchne ze sektářské komunity a snaží se vrátit zpátky do normálního života za pomoci sestry a jejího manžela. Pobyt v sektě ji však příliš poznamenal, začíná trpět paranoidními stavy a přestává rozeznávat sny od reality. Má ještě nějakou naději, nebo už je příliš pozdě? Snímek vyniká působivými obrazy a scénami, které nás provádí dokonale zmatenou myslí dívky, jež si nechce vybavit trpkou pravdu. Snímek se objevil na řadě festivalů, přičemž z loňského Sundance si odvezl cenu za režii.
19 Febiofest 2012


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lina Köhlert

Köhlert Lina

Naposled navštívené:
Lina Köhlert

Köhlert Lina