Zari
ohodnotit

Marijka nevěrnice

Další název:
Marijka the Unfaithful
Žánr:
Rok:
1934
Délka:
72 minut
Premiéra v ČR:
2.3.1934
Popis / Obsah / Info k filmu Marijka nevěrnice
Hoří. Dům lehl popelem. Za Petrom Birčakom přichází žid a chce, aby prodal půdu, což on odmítá. A již staví nový dům. Jenže práce nepostupují, jak si přeje, i když mu jeho manželka Marijka pomáhá. Naštěstí se zde objevuje mladík Danilo a Petro si jej najme. Pak ovšem musí vydělávat jako dřevorubec a odchází s ostatními muži do lesa, kde pracuje pro „firmu“. Jejich šéfa, kerona Herzana, žid přemlouvá, aby Petra po týdnu propustil. Chlapi tedy makají v lese a hádají se o peníze s keronem. A zatím se Danilo věnuje práci na domu, ale až moc pomáhá i při jiných pracech, hlavně tam, kde je Marijka. Keron chlapům koupil zasmrádlou slaninu, což je rozčílí. A to ještě nevědí, že jim keronův nadřízený hodlá strhnout dvacet procent ze mzdy. A sdělit jim to má keron. Ten uspořádá hostinu s alkoholem a vlastně to projde docela hladce. Jenže doma to neprojde. Petrova matka Olena vidí, jak se Marijka nechává od Danily líbat. Kupuje za vejce papír a čeká u školy na děti, které již umí psát. Jednomu z dětí nadiktuje zprávu pro Petra. Ten s ostatními opět zuří kvůli jídlu. Tentokráte to ovšem odskáče majetek žida. A nebýt žandarmů, mohlo to skončit i hůře. Pak si nechá přečíst dopis od Oleny. Hodně s ním zpráva zacloumá. Pohádá se s mistrem a odplouvá na voru směrem domů. A právě na voru se setká tváří v tvář s Danilem…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Marijka nevěrnice
Chalupa Petra Birčaka vyhořela po úderu bleskem. Se svou ženou Marijkou se proto rozhodnou postavit nový dům. Peněz nemají mnoho, proto chce Petro odejít do hor, aby si přivydělal kácením stromů. Starost o své hospodářství svěří do rukou mladého a pohledného souseda Danila. Zatímco Petro tvrdě pracuje v horách, Marijka se s Danilem důvěrně sblíží. Když se to dozví její tchyně, nechává poslat synovi vzkaz. Rozhořčený Petro se vrací domů. Jak se vypořádá s manželčinou nevěrou?
Filmexport DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Marijka nevěrnice
Chalupa Petro Birčaka vyhořela poté, co ji zapálil blesk. Tvrdý horal začne ihned se ženou Marijkou stavět nový dům. Český turista upozorní krčmáře Glücka na spáleniště na rozcestí, kde by mohl stát výnosný hostinec. Petro však odmítne krčmáři pozemek prodat. Aby vydělal peníze, chce odejít těžit dřevo do hor a na výpomoc na stavbu svého domu přivede mladého Danila. S nastalým jarem odcházejí dřevorubci včetně Birčaka na Černou Riku za prací. Muži tvrdě pracují v lese a jejich keron (předák) Herzán je okrádá na platu i stravě. Když se muži proti němu postaví, poštve je na Rosenthala, který mu odmítl dát svoji dceru za ženu. Osamělá Marijka se zatím důvěrně sblíží s Danilem. Petrova negramotná matka si dá napsat dopis, v němž syna upozorní na ženinu nevěru. Petro však miluje Marijku a nedokáže ji zabít. Při plavení dřeva se ocitne Petro s Danilem na jednom voru. Dojde mezi nimi k potyčce, kterou zaplatí Danilo životem. Protože však u rvačky nebyli svědci, může se Petro vrátit domů. Glück ho mezitím připravil o pozemek a Petro začne stavět s Marijkou nový dům na jiném místě.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Marijka nevěrnice
Baladický příběh o životě prostých lidí na Podkarpatské Rusi. O filmu se mluvilo a psalo jako o společném projektu tří spisovatelů. V. Vančura už měl za sebou pokusy proniknout do komerční kinematografie a tak se pokusil vytvořit svobodnou tvůrčí základnu nezávislou na kapitálu zavedených výroben. Jeho film financovalo družstvo angažovaných umělců a jejich přátel. Výsledný filmový tvar i přes všechno novátorství neměl přesvědčivost a sdělnost svrchovaného uměleckého díla. Jedním z nadšených spolupracovníků byl i asistent kamery Jiří Weiss, který zde sám realizoval dokument Píseň o smutné zemi.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Modrá krev (1995) [TV inscenac...

15:00 - 15:50

15 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

ČT2 - Klenoty středověké Paříže

15:10 - 16:00

5 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

NOVA - To ty nosíš smůlu, lásko (2023...

13:35 - 15:50

100 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Prima - Vychytávky Ládi Hrušky (2015) ...

14:55 - 15:35

20 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
William R. Kowalchuk

Kowalchuk William R.

Naposled navštívené:
William R. Kowalchuk

Kowalchuk William R.