Zari
ohodnotit

Mandela: Dlouhá cesta ke svobodě

Mandela: Long Walk to Freedom

Další název:
Mandela: Der lange Weg zur Freiheit; Mandela: Cesta za slobodou
Rok:
2013
Délka:
152 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Mandela: Dlouhá cesta ke svobodě
Nelson Mandela se již stal celosvětovou legendou – bojovník proti apartheidu, jenž strávil ve vězení dvacet sedm let a následně se stal prezidentem Jihoafrické republiky smiřujícím znepřátelené strany bílých a černých. Režisér Justin Chadwick vycházel z adaptace Mandelovy autobiografie z roku 1994 a životopisný snímek tak pokrývá období od dětství, přes dobu boxerského nadšení, právnických bitev či chvíli, kdy se stává bojovníkem za svobodu a režim ho na dlouhá léta uvězní. Mandelova politická prozíravost se však ukazuje především po návratu z vězení, kdy jako první černý prezident přetváří vládu menšiny v demokratický stát. V hlavní roli exceluje Idris Elba, který za svůj výkon získal nominaci na Zlatý glóbus.

MFF Praha - Febiofest


Popis / Obsah / Info k filmu Mandela: Dlouhá cesta ke svobodě
Tento snímek vychází z adaptace autobiografie vůdce Jihoafrické republiky a vypráví životní příběh Nelsona Mandely, v němž se zaměřuje především na jeho dětství, vzdělání, dvacet sedm let dlouhé věznění a následné období v prezidentském úřadu, v němž se tento bojovník za svobodu zasadil o znovuobnovení rozvrácené země.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 13.09.2014 CX


Popis / Obsah / Info k filmu Mandela: Dlouhá cesta ke svobodě
Príbeh muža, ktorý bol pre svoje ideály pripravený aj zomrieť, bez zaváhania. Revolucionára, väzňa... Prezidenta.

Zmeniť svet, v ktorom je pre vás a vašich blízkych život z toho či onoho dôvodu utrpením, je boj na veľmi, veľmi dlhé lakte. Obzvlášť, ak ide o zmenu, ktorej sa tí, čo sú pri moci, bránia zubami-nechtami. Lenže vzdať sa a strčiť hlavu do piesku nie je riešenie, pretože problémy nezmiznú len preto, lebo ich na chvíľu, kým vám dôjde vzduch, stratíte z dohľadu! No opakovane čeliť kritike, nepochopeniu, odmietaniu a často i násiliu... To je cesta, po ktorej sa rozhodne kráčať len hŕstka odvážlivcov, ktorí sú pre svoje ideály pripravení aj zomrieť, bez zaváhania. Jedným z nich bol i autor týchto riadkov: „Na to, byť slobodný, nestačí len zbaviť sa reťazí – treba žiť tak, aby ste rešpektovali a podporovali slobodu ostatných.“ Muž, ktorý sa po dlhom boji proti apartheidu a temer troch desaťročiach za mrežami stal napokon stal prvým čiernym prezidentom svojej krajiny... Nelson Rolihlahla Mandela (Idris Elba).

Markíza


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Komisař Montalbano (1999) [TV ...

23:50 - 01:45

0 minut již uběhlo
115 minut zbývá do konce

ČT2 - Moulin Rouge

22:50 - 00:50

60 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

23:40 - 00:40

10 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:40 - 00:45

10 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Reklama