Jeden svět
ohodnotit

Malá Věra

Maleňkaja Vera

Další název:
Маленькая Вера / Malá Viera (SK)
Země:
Rok:
1988
Délka:
128 minut
Premiéra v ČR:
1.8.1989
„Společenské drama o rozkladu mezilidských vztahů v jedné rodině.“

Obsah filmu Malá Věra

 
Film Malá Věra je „manželským" debutem scenáristky Mariji Chmelikovové a režiséra Vasilije Pičula. Stal se loňskou senzací sovětského repertoáru, nemalou pozornost soustředil i na festivalech a zahraničních prezentacích. Úspěch doma nepodmínily jenom eroticky odvážné scény, ale především vysoká hladina sociální a psychologické pravdy, s jakou mladí autoři, nezatížení rutinou a tradicí, kreslí portrét dělnické rodiny, obraz mentality „prostých“ lidí a životního stylu průmyslového města. Ruský titul Maleňkaja Vera lze přeložit i jako „Malá vira", což v kontextu děje znamená bytost bez ideí a ideálů, žijící jako živočich ukojováním základních...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Vasilij PičulVasilij Pičul  
hraje:
Natalja NěgodaNatalja Něgoda.....Věra [24]   
Andrej SokolovAndrej Sokolov.....Sergej [25]   
Jurij NazarovJurij Nazarov.....otec [50]   
Ljudmila ZajcevaLjudmila Zajceva.....matka [41]   
Alexandr Alexejev-NěgrebaAlexandr Alexejev-Něgreba.....Viktor [26]   
Alexandra TabakovaAlexandra Tabakova.....Čisťakovová   
Andrej FominAndrej Fomin.....Andrej [24]   
Alexandr MironovAlexandr Mironov.....Tolik [26]   
scénář:
Marija ChmelikováMarija Chmeliková  
hudba:
Vladimír MatěckijVladimír Matěckij  
kamera:
Jefim ReznikovJefim Reznikov  
trailer
Distributor v ČR:
Ústřední půjčovna filmů
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
ruská
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Malá Věra >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

curil
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 14.11.2009
Neznám bratra. Ruský film se může jak chce   realizovat a kritizovat dřívější dění, pro   mně jsou to pořád Rusáci. Film není nic moc,   všechny ceny na mezinárodních festivalech   vycházejí pouze z toho, že jde o film z   přelomu devadesátých let. Já, který mám   jizvu ze střely okupanta na paži z 21.8.1968,   neuznávám jejich sebereflexi, ať to myslí jak   chtějí. Eto jejich dělo.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 3.6.2008
Převrat v sovětské kinematografii.
Zvažovala jsem hodnocení tohoto filmu. Ale ať   jsem to brala z jakékoliv stránky, musím dát   plný počet. Sice jsem Malou Věru viděla jen   jednou v životě, na počátku 90. let v   televizi, navíc film běžel pozdě v noci, ale   moc se mi líbil i z pohledu tehdejšího   teenagera. O to víc mne mrzí, že jsem si   reprízu nemohla dosud nijak zopakovat, protože   tohle dílo je skutečnou perlou sovětské   kinematografie a věřím, že by zaujalo i   odpůrce čehokoliv, co bylo vyprodukováno v   bývalém sovětském bloku. Tohle není žádná   agitka na kalení ocele, ale velmi reálně   působící příběh ze života mladé dívky.   Vás, co preferujete výhradně americký styl,   ujišťuji, že jde o film v naprosto západním   stylu. Postava Věry je vzpurná, vzdorovitá,   toužící si razit svou cestu, je rebelkou a   typickým mladým člověkem, který nechce   přijímat současné normy, prochází rozpory s   rodiči atd. Vzpomínám si, že v české verzi   mluvila hlavní hrdinku Zlata Adamovská, mýlím   - li se, tak mi to promiňte, je to už přece jen   hodně let. Doufám, že tento film budu mít   možnost ještě někdy vidět. Hlavně aby to   netrvalo moc dlouho:-)
Faye
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 23.10.2007
Když jsem film viděla před lety v kině ... byl   to docela šok. Protože ve většině ruských   filmů té doby se usmívala spokojená dělnická   třída ... šťastná už jen z toho, že plán   příští ( dvouletky, pětiletky) překročí   nebo blaženě zubící se děti s pionýrskými   šátky. A najednou ponuré sídliště, otec   alkoholik a bezcílně bloumající sovětská   mládež, která se dokonce rve s milicí . ( A to   jsme si přitom našeho Velkého bratra rozhodně   nepředstavovali tak, jak nám ho léta   prezentovali). A navíc snad první trochu   odvážná erotická scéna ve filmu Made in   CCCP. A to vše na FFP ( filmovém festivalu   pracujících). Neuvěřitelné.
Malenkaya Vera   si i po nedávném připomenutí ( díky zázraku   DVD) uchovává nadále mé vysoké hodnocení.   Jen mě tentokrát překvapilo, že hlavní   hrdinka dokázala většinu životních zvratů (   kotrmelců) zažít a zahrát v jednom !!!   zřejmě exkluzivním triku :-).


Hodnocení:n12345678910
Malá Věra (1988)Malá Věra (1988)Malá Věra (1988)Malá Věra (1988)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190269
Osobností: 697369
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177910

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10