Zari
ohodnotit

Lužinova obrana

The Luzhin Defence

Žánr:
Rok:
2000
Délka:
109 minut
Premiéra v ČR:
10.1.2002
„Příběh introvertního, autistického šachového velmistra, který přichází do Itálie zahrát životní šachovou partii a najde životní lásku.“
Popis / Obsah / Info k filmu Lužinova obrana
Děj filmu je zasazen do dvacátých let 20.století a vypráví příběh nemluvného šachového velmistra Lužina (John Turturro), který přijíždí k italskému jezeru sehrát svůj životní zápas a neočekávaně tu najde svou životní lásku. Ližinův šachový talent objevili už v dětství, které však bylo poznamenáno rozpadajícím se manželstvím jeho rodičů. Lužin proto v šachu hledá útěchu a skutečný svět považuje za přelud. Natalii už její rodina vybrala za manžela šlechtice, avšak dívku přitahuje Lužin. S Natalií se Lužin na chvíli vymaní ze své šachové posedlosti, ve skutečném světě však neumí žít a střet obou světů vyústí nakonec tragicky.

Film natočený podle románu Vladimira Nabokova, zachycuje kam až vede láska a posedlost a poskytl zajímavé herecké příležitosti Johnu Turturrovi(známému především z filmů bratří Coenů) a Emily Watsonové ( např. Prolomit vlny, Hilary a Jackie, Andělin popel). Marleen Gorrisová získala Oscara za nejlepší zahraniční film za snímek Antonia.


Popis / Obsah / Info k filmu Lužinova obrana
Děj filmu je zasazen do 20. let 20. století a vypráví příběh nemluvného šachového velmistra Lužina (John Turturro), který přijíždí k italskému jezeru sehrát svůj životní zápas a neočekávaně tu najde svou životní lásku. Lužinův šachový talent objevili už v dětství, které však bylo poznamenáno rozpadajícím se manželstvím jeho rodičů. Lužin proto v šachu hledá útěchu a skutečný svět považuje za přelud. Natálii (Emily Watsonová) už její rodina vybrala za manžela šlechtice, avšak dívku přitahuje Lužin. S Natálií se Lužin na chvíli vymaní ze své šachové posedlosti, ve skutečném světě však neumí žít a střet obou světů vyústí nakonec tragicky. Film, natočený podle románu Vladimíra Nabokova, zachycuje kam až vede láska a posedlost a poskytl zajímavé herecké příležitosti Johnu Turturrovi (známému především z filmů bratří Coenů) a Emily Watsonové (např. Prolomit vlny, Hilary a Jackie, Andělin popel). Marleen Gorrisová získala Oscara za nejlepší zahraniční film za snímek Antonia (promítán v ČR).

Děj filmu je zasazen do 20. let a vypráví příběh stydlivého a zamlklého ruského šachového génia Lužina, který přijíždí k italskému jezeru sehrát svůj životní zápas a nečekaně tu najde svou životní lásku. S Natálií se Lužin na chvíli vymaní ze své šachové posedlosti, ve skutečném světě však tento neurotik už žít neumí…
Kino ART

Děj filmu je zasazen do 20. let 20. století a vypráví příběh nemluvného šachového velmistra Lužina (John Turturro), který přijíždí k italskému jezeru sehrát svůj životní talent objevili už v dětství, které však bylo poznamenáno rozpadajícím se manželstvím jeho rodičů. Lužin proto v šachu hledá útěchu a skutečný svět považuje za přelud. Natalii (Emily Watsonová) už její rodina vybrala za manžela šlechtice, avšak dívku přitahuje Lužin. S Natálií se Lužin na chvíli vymaní ze své šachové posedlosti, ve skutečném světě však neumí žít a střet obou světů vyústí nakonec tragicky. Film, natočený podle románu Vladimíra Nabokova, zachycuje kam až vede láska a posedlost a poskytl zajímavé herecké příležitosti Johnu Turturrovi (známému především z filmů bratří Coenů) a Emily Watsonové (např. Prolomit vlny, Hilary a Jackie, Andělin popel). Marleen Gorrisová získala Oscara za nejlepší zahraniční film za snímek Antonia (promítán v ČR).

Do dvacátých let minulého století přenáší diváky příběh nemluvného šachového velmistra Lužina (John Turturro), který přijíždí k italskému jezeru sehrát svůj životní zápas a neočekávaně tu najde svou životní lásku. 

Lužinův šachový talent objevili už v dětství, které však bylo poznamenáno rozpadajícím se manželstvím jeho rodičů. Lužin proto v šachu hledá útěchu a skutečný svět považuje za přelud. Natalii (Emily Watsonová) už její rodina vybrala za manžela šlechtice, avšak dívku přitahuje Lužin. 

S Natálií se Lužin na chvíli vymaní ze své šachové posedlosti, ve skutečném světě však neumí žít a střet obou světů vyústí nakonec tragicky. Film, natočený podle románu Vladimira Nabokova, zachycuje kam až vede láska a posedlost a poskytl zajímavé herecké příležitosti Johnu Turturrovi (známému především z filmů bratří Coenů) a Emily Watsonové (např. Prolomit vlny, Hilary a Jackie, Andělin popel).


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama