Zari
ohodnotit

Lovci dinosaurů

A Sound of Thunder

Rok:
2004
Délka:
103 minut
Premiéra v ČR:
24.11.2005
„Cestování v čase nabízí lákavou atrakci – lov dinosaurů. Zabití motýla na prehistorickém safari ohrozí existenci celého lidstva.“
Popis / Obsah / Info k filmu Lovci dinosaurů
Píše se rok 2055 a technologie, umožňující cesty časem, se stala skutečností. Vlastní ji majitel agentury Time Safari Charles Hutton, který s její pomocí poskytuje bohatým za tučnou odměnu výlet do druhohor a lov na dinosaury. Odborným poradcem je vědec Travis Rayer, který tuto práci využívá ke svému výzkumu s cílem objevit genotyp vyhynulých zvířecích druhů. Večírek na oslavu jednoho úspěšného lovu naruší vědkyně Sonia Randová. Travis zjistí, že to ona sestrojila superpočítač Tammy, umožňující skoky v čase. Žena se mu svěří s obavami, že to dříve nebo později povede k zániku světa. Stačí drobné porušení pravidla o zásahu do minulosti. Chmurná vize doktorky Randové se naplní hned s dalšími zájemci o pravěký lov, zbohatlíky Middletonem a Ecklesem. Lov provázejí komplikace, a když se výprava vrátí, zarazí Travise televizní zprávy plné informací o neobvyklých klimatických jevech. Po další výpravě, při níž klienti málem zahynuli, je agentura do odvolání uzavřena. Travis je znepokojen, a tak vyhledá Soniu, která mu vysvětlí, že nějaký zásah do minulosti vyvolal vlnu změn, jež postupně změní současnost a povedou k absolutní zkáze. Obrovská vegetace ničí silnice i domy, všude se rojí záplava obrovských brouků a podivných zvířat. Dalším pátráním Travis zjistí, že nejspíš některý z účastníků kritické výpravy něco přivezl s sebou - na Middletonově skafandru objeví zbytky zašlápnutého motýla. Jedinou možností, jak zachránit svět, je návrat do minulosti. Jenže zařízení, umožňující cesty časem, bylo vlnou změn zcela zničeno.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Lovci dinosaurů
Film nás zavádí do nepříliš vzdálené budoucnosti, v níž se stalo cestování časem nejen samozřejmostí, ale také výnosným byznysem, na kterém vydělává společnost Time Safari Inc. s majitelem Charles Hattonem. Jeho cestovní kancelář pořádá pro bohaté klienty lovecké expedice do prehistorického věku. Během výletů do minulosti je dovoleno lovit a zabíjet vybrané pravěké živočichy za předpokladu, že budou dodržovat přísná pravidla, která jim brání zasáhnout do běhu evoluce. Po návratu z jedné problémové expedice si však Travis, vedoucí expedice, všimne několika významných změn a začíná mít podezření, že některý z členů výpravy stanovená pravidla porušil a změnil tak vývoj dějin. To se potvrdí, když se napříč New Yorkem převalí "evoluční vlna". Začíná se měnit vegetace, mizí lidé i celé budovy, objevují se nebezpeční, nikdy nevidění predátoři. Travis vyhledá Soniu Rand, která moderní cestování v čase vynalezla a požádá ji o pomoc. Pokud se jim nepodaří najít chybu před příchodem poslední "evoluční vlny", lidstvo navždy zmizí z povrchu naší planety…

Zdroj: IKO Cable, s.r.o. (Film+)


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Lovci dinosaurů
V roce 2055 má společnost Time Safari tak vyspělou technologii, že dokáže cestovat časem.Proto její majitel Charles Hatton (Ben Kingsley) posílá výpravy do minulosti na lovy dinosaurů. Zúčastňují se jich jenom bohatí lidé,velmi bohatí lidé. Výpravy vede uznávaný vědec dr. Travis Ryer (Edward Burton), který díky tomu a vysoce vyspělému počítačovému programu jménem Tami může studovat již dávno vyhynulá zvířata.

Po jedné z úspěšných výprav je přichystána pro zákazníky oslava a raut ,na nějž však vtrhne Sonia Rand (Catherine McCormack), která je všechny varuje, aby si nezahrávali s minulostí. Hatton ji nechá vyvést z budovy, ale Travis ji pozve do své laboratoře, kde ji ujišťuje, že mají vše pod kontrolou. Od Sonii se na oplátku dozví, že to ona vlastně vymyslela Tami, ale vyšachovali ji ze hry.

Chystá se další výprava. Náhodně však dojde k poškození Travisovy zbraně, která vždy v akci vystřelí jako první a pak můžou střílet teprve ostatní. Tým ve složení Travis, Jehny Krase (Jemima Rooper) - kamera, dr. Lucas(Wilfried Hochholdinger) - doktor, Markus Payne (David Oyelowo) - výzbroj a dva bohatí zákazníci Eckles (William Armstrong) a Middleton (Corey Johnson) jdou do akce.

Vše probíhá jako vždy do té doby než dojde ke střílení. Travisova zbraň nefunguje, ale nakonec vše dobře dopadne......téměř. Po návratu vypadá všechno v normálu, jen je na listopad příliž velké horko. Posílají tedy další výpravu, ale někde se stala chyba a oni se dostanou do minulosti opět později než obvykle. Málem to skončí katastrofou. Proto agent Derris (August Zirner) projekt Cestování v čase bez váhání až do odvolání zastavil.

Travis tuší, že se něco pokazilo při předposlední výpravě a proto vyhledá Soniu, aby se s ní poradil. Začínají se také dít divné věci. Příroda začíná bláznit a také se objevují časové vlny. Proto je Travis znovu vyslán do minulosti, aby napravil chybu. Nezdaří se a on se ocitne úplně někde jinde a navíc přijde další časová vlna.

Venku je zase jiná vegetace a vypadává elektřina. Tým zjišťuje příčinu. Napadá je, že Eckles asi v rozrušení sestoupil z určené stezky a něco náhodou odnesl s sebou. Potřebují jeho kombinézu a tak se k němu vydají přes město, jež je celé zarostlé pro ně neznámou vegetací a plné podivných nebezpečných tvorů, kteří je sledují a zjevně chtějí zabít. Nejprve zabijí a sežerou Markuse.

Zbytek týmu najde Ecklse, jenže na jeho kombinéze nic není. Tak si půjčí auto a jedou hledat Midddletona. Ten ale po bodnutí jedovatým trnem od neznámé rostliny zešílel a zastřelil se. Jeho kombinézu objevili, ale nic na ní není. Zato na jeho botě je přišlápnutý motýl. Takže už vědí, proč se to děje.

Na zpáteční cestě přichází další časová vlna, kterou nepřežije díky bouračce auta dr. Lucas. Po návratu do společnosti Time Safari, kde už nic nefunguje, vezmou s Tami harddisc a kombinézu pro Travise. Poté se vydají tunelem metra, kde umře Jehny, na universitu. Po další časové vlně jsou nestvůry, které je sledovaly čím dál vyspělejší a chytřejší.

Na universitě Sonia zprovozní počítač a pošle Travise do minulosti těsně před další časovou vlnou. Podaří se a Travis se setká se svou skupinou a napraví způsobené škody.............udělá i něco navíc.


Pozn. aut: Popisek vznikl za spolupráce Hortensie.


Autor: M.A.G.

Popis / Obsah / Info k filmu Lovci dinosaurů
Povídka Raye Bradburyho Burácení hromu ze sbírky Zlatá jablka ze Slunce (1953) patří k nejznámějším spekulacím sci-fi žánru s paradoxy vznikajícími během případného cestování časem. V poetickém klíči, pro Bradburyho tvorbu příznačném, může tvářnost současnosti i samotnou existenci lidstva ovlivnit tak nepatrný zásah, jakým je zašlápnutí motýla v jurském pralese. Bradburyho textem se volně inspirovali tvůrci sci-fi Lovci dinosaurů, kteří na jejím základě zkonstruovali dobrodružnou historku o mladém vědci Travisi Ryerovi. Ten se s pomocí krásné kolegyně Sonii Randové pokouší „opravit“ vzniklou chybu, jež v roce 2055 hrozí prostřednictvím časových vln rychle zlikvidovat nepřipravené lidstvo. Stejně jako u Bradburyho je i ve filmu důležitým motivem činnost cestovní agentury Time Safari, jejímž prostřednictvím amorální byznysman Charles Hatton nabízí zhýčkaným zbohatlíkům možnost zalovit si v daleké minulosti a zastřelit si „svého“ dinosaura. Typologie hrdinů, obsazení, vývoj zápletky, nepřehlédnutelné prohřešky proti logice i design, inscenace a trikové zázemí Lovců dinosaurů však neodkazují ke světu velmistra sci-fi Bradburyho, ale k ryzí béčkové kinematografii. O to podivnější je fakt, že se jedná o produkt režiséra Petera Hyamse, který se věnuje oblíbenému žánru programově už od sklonku 70. let a který se do historie filmové sci-fi vepsal (byť drobnějším písmem) přinejmenším filmy Kozoroh jedna (1977, FP 12/79) a 2010: Druhá vesmírná odysea (1984, FP 11/96 - V). – Snímek se zčásti natáčel v České republice.
-ap-, Filmový přehled 2005/12


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražda v zastoupení (1987) [TV...

07:05 - 08:20

27 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

ČT2 - Souboj titánů

06:50 - 07:45

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:30 - 08:15

2 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:20 - 07:50

12 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Superpes (Underdog)

Superpes
Underdog

Odstřelovač (Sniper)

Odstřelovač
Sniper

Naposled navštívené:
Superpes (Underdog)

Superpes
Underdog

Odstřelovač (Sniper)

Odstřelovač
Sniper