Zari
ohodnotit

Londýnská řeka

London River

Žánr:
Rok:
2009
Délka:
87 minut
„Veliké neštěstí prožíváme všichni stejně. Film reflektuje teroristické útoky z července 2005 v Londýně“
Popis / Obsah / Info k filmu Londýnská řeka
7. července 2005 se v Londýně odehrály největší teroristické útoky od září 2001. V době ranní dopravní špičky vybuchly tři bomby v soupravách londýnského metra a jedna v autobusu městské hromadné dopravy. Útoky, za nimiž stála izolovaná čtveřice muslimských fundamentalistů, nepřežilo pět desítek lidí a stovky dalších byly zraněny. Snímek pařížského rodáka alžírského původu Rachida Bouchareba Londýnská řeka začíná právě onoho osudového červencového dne. V centru dění se ocitají dvě hlavní postavy, jež reprezentují dva střetávající se společenské i náboženské systémy – bílá křesťanka Elisabeth a černošský muslim Ousmane. Oba po útocích pohřešují své děti a jejich osudy se v kulisách strachem ochromeného města postupně propojují.

Film, který staví na principu střetávání malých a velkých dějin, a reflektuje přetrvávající předsudky ve vnímání rasových a náboženských odlišností, získal na MFF v Berlíně Cenu ekumenické poroty. Roli Elisabeth ztvárnila známá britská herečka Brenda Blethyn.

Ve francouzském a anglickém znění s titulky.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Londýnská řeka
Pařížský rodák alžírského původu Rachid Bouchareb patří mezi přední představitele tzv. „beur cinéma". Beur cinéma reprezentují filmaři pocházející ze zemí Maghrebu (bývalé francouzské kolonie Maroko, Alžírsko a Tunisko), kteří buď emigrovali do Francie, nebo se již ve Francii narodili a kteří se ve svých filmech věnují tématu imigrace a diaspory. Většina tvůrců beur cinéma se postupně etablovala ve francouzské a evropské kinematografii a klíčová témata již nehrají v jejich filmech dominantní roli, ale přesto jsou stále přítomna. Je tomu tak i ve snímku jednoho z čelních představitelů beur cinéma Abdellatifa Kechiche Černá Venuše (také v programu LFŠ 2011) i ve filmu London River Rachida Bouchareba.
Dne 7. 7. 2005 se v Londýně odehrály největší teroristické útoky od září 2001 - tři bomby byly nastraženy v soupravách londýnského metra a jedna v autobusu. Vybuchly v době ranní dopravní špičky (mezi 8.51 a 9.47 místního času). Útoky, za kterými pravděpodobně stála izolovaná čtveřice arabských fundamentalistů, nepřežilo pět desítek lidí a stovky dalších byly zraněny. London River začíná právě 7. 7. 2005. V centru děje se ocitají dvě hlavní postavy, jež reprezentují dva střetávající se společenské i náboženské systémy: Britka (křesťanka) Elisabeth a Etiopan (muslim) Ousmane. Oba po útocích pohřešují své děti a jejich osudy se v kulisách strachem ochromeného Londýna postupně propojují…
Boucharebův film (stejně jako řada dalších snímků této sekce) pracuje s kontrastem malých a velkých dějin. Životy dvou ústředních hrdinů a jejich dětí jsou zásadně ovlivněny velkými dějinami, ale tragédie a vnitřní dramata každého z nich jsou čistě osobní. Oba dva tvoří modelové příklady každodenních obětí střetů křesťanského a arabského světa, modelové zástupce svých světů narážejících na sebe ve světě 21. století ovládaném ideologií a mediální propagandou (předsudky ve vnímání rasových a náboženských odlišností jsou zpočátku ovlivněni i oni dva). Film je záměrně natočen v chladných a odosobněných odstínech modré a šedé a jeho celkové vyznění upomíná na drsný a lakonický režijní styl Kena Loache.
Jan Jílek
Letní filmová škola 2011


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Londýnská řeka
Krátko pred deviatou ráno 7. júla 2005 a potom presne o hodinu neskôr explodovali v Londýne spolu štyri bomby. V čase vrcholiacej rannej špičky štyria vrahovia priniesli v ruksakoch výbušniny do metra a autobusu, kde pri explóziách zomrelo 56 ľudí a viac ako 700 bolo zranených. Film rozpráva príbeh dvoch ľudí, ktorí sú okamžite zasiahnutí útokmi, hoci obaja sa nachádzali ďaleko od výbuchov. Je to príbeh starého muslima Ousmaneho a kresťanky Elisabeth Sommers. Ousmane žije vo Francúzsku a pani Sommers na jednom z Normanských ostrovov. Obaja vedú normálne životy až do onoho pamätného dňa, kedy sa dozvedia, že ich deti pri explózii zmizli. Vydajú sa do Londýna, aby ich hľadali. Majú síce značne rozdielne názory v náboženských otázkach a kultúrno-spolo-čenskom pôvode, ale strach o životy najbližších ich postupne zblíži... Film mal svetovú premiéru v hlavnej súťaži Berlinäle 2009, kde získal dve ocenenia - 72-ročný herec z Mali So-tigui Kouyate Strieborného medveďa za herecký výkon a Zvláštne uznanie Ekumenickej poroty.
katalog 17.ArtFilmFestu 2009/75


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 05:59

13 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

ČT2 - Křesťanský magazín (1993) [TV ...

05:15 - 05:45

28 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

58 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického (2019) ...

05:00 - 05:55

43 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama