Duben
ohodnotit

Lesní panna [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1973
Délka:
74 minut
Premiéra v ČR:
24.12.1973
„Televizní zpracování klasické báchorky Josefa Kajetána Tyla.“
Popis / Obsah / Info k filmu Lesní panna
Celý název této báchorky J. K. Tyla zní Lesní panna aneb cesta do Ameriky.
Hospodský Barnabáš a učitel Isidor Slovíčko podlehnou lákání starého Morelese, živeného dopisy mladého Taussiga z Ameriky a vydávají se hledat štěstí a bohatství do Ameriky. Po rozloučení se svým milým, učitelem Slovíčkem, se střetává Terezka s lesní pannou Jasanou, která jí za tři vlasy slíbí, že dá na jejího milého pozor. V Americe všichni přistěhovalci vidí, že představy o Novém světě byly jen snem a že ve skutečnosti nemají ani co jíst, zatímco doma měli vše, co chtěli. Když se ukáže, že je mladý Taussig svými dopisy klamal, vracejí se zpět do Čech. Třikrát na sebe vzala Jasana lidskou podobu, aby se přesvědčila o velikosti Isidorovy lásky. Za své tři vlasy, tři zkoušky věrnosti, zaplatila Terezka třemi dny ze svého života. Vše se ale v dobré obrátí. Terezka si nemusí vzít bohatého nápadníka Kapouna. Se Slovíčkem se postarají o dožívajícího Morelese. V popředí této hry, stejně jako v dalších Tylových báchorkách, tu hlavně stojí oslava domova a českého lidu vedle lásky a nároku člověka na ni.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Lesní panna
POZOR, SPOILER

Děti zpívají a vedle hospodský Barnabáš s učitelem Isidorem Slovíčkem horují pro Ameriku. Oba by tam rádi, ale učitel tu má děvče Terezku a hospodský celou rodinu. Takže jde o to, nějak je přemluvit.

Barnabáš hustí do své ženy Voršily, a když se k tomu ještě přidá žid Morales s dopisem od mladého Taussiga, nechá se Voršila zviklat. I učitel „klavíruje“ do Terezčina otce, ale úspěch nemá.

V lese tančí víly a tu se objeví Terezka. Má zde schůzku s Isidorem. Jenže ti dva se nepohodnou a Isidor odchází. Královna víl Jasana nabízí Terezce pomoc, za tři dny jejího života a její tři vlasy. Chce Isidora vyzkoušet, jak dalece ji miluje.

Skupina cikánů se živí přepadáním lidí, a tak přepadnou i skupinu, kde jsou hospodský a učitel. Přivedla je sem Jasana, která zkoušela Isidora, a on uspěl. Nyní vystupuje jako velitelka cikánů, a i zde se Isidor projeví jako dobrý člověk.

Nuže, nyní jsme již v USA, kde „lítají pečení holubi do úst“, ne však našim hrdinům. Ti naopak seznávají, že je to zde tvrdý boj o přežití. Jasana je zde jako kuchařka v bohaté rodině. I zde Isidor odolává a sní o své vlasti. Stejně jako hospodský, a dokonce i starý žid Morales.

Nakonec se zde všichni objevují a jsou vděčni za to, že se vůbec mohli vrátit. Ale jak se po návratu postaví k tomu všemu Terezka a její otec?


Autor: Pitryx

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Oznamuje se láskám vašim (1988...

14:30 - 16:00

66 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Královna ve válce

15:20 - 16:20

16 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

6 minut již uběhlo
81 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:35 - 16:40

1 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190621
Osobností: 698000
Fotografií: 764509
Plakátů: 376916
Obsahů a biografií: 178381

Poslední komentáře

Neposkvrněná (2024)

Neposkvrněná
Opäť jeden náboženský   horor s tématikou počatia,   ktorý na to spočiatku ide   vcelku dobre, no konečným   vyznením rozdelí divácku   obec na více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 7 / 10

Poslední den (1999) [TV epizoda]

Poslední den
Red je poslední den v práci   a tak potom se sejdou s kolegy   v hospodě, kde skončí s   Redem i Eric, Hyde, Fez. Donna   "zlobí" Erica s tím kdy více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Bídníci (2018) [TV minisérie]

Bídníci
Cožpak o to, technicky téhle   nové televizní verzi slavné   klasiky nic nechybí i   výprava je určitě velmi   solidní, ale tahle věc   stojí a více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Muž z Toronta (2022)

Muž z Toronta
Zkopírovaná a ukecaná   blbost,takových filmů kde je   jeden ukecaný a druhý   drsňák už tu bylo a tenhle   nijak nepřekvapil spíš byl   nudný a místy byl ten   černoch se svými hláškami   trapný.

Autor: PORTER | Hodnocení: 2 / 10

ONEMANSHOW: The Movie (2023)

ONEMANSHOW: The Movie
!!!ZAHRAJEME SI POSLEDNÍ   HRU!!!

Je to tak, ať už je   to fake nebo ne, je to fakt   originálně natočený a děj   o lásce by mi jindy asi   více >

Autor: hvezdy | Hodnocení: 7 / 10