Zari
ohodnotit

Legenda o "1900"

La leggenda del pianista sull'oceano

Další název:
The Legend Of 1900
Žánr:
Země:
Rok:
1999
Délka:
120 minut
„Hrál tak, že i Bůh tančil, pokud se nikdo nedíval. Příběh muže, který nikdy neopustil loď.“
Popis / Obsah / Info k filmu Legenda o "1900"
1900 bylo jedno ze jmen muže, jehož v tento rok jako novorozeně našli strojníci na lodi Virginia. Chlapec vyrastl na lodi, nikdy nevystoupil na břeh a nikdynebyl registrován u žádných úřadů. Jeho svět by1 omezen přídí a zádí Virginie mezi Amerikou a Evropou. Legendární člen posádky byl kromě toho geniálním klavíristou,jenž hrál, skládal a improvizoval stejně tak lehce, jako jiní dýchají.
Italský snímek Legenda o 1900 je docela zajímavý. Jeho děj nemá tendenci nikam pospíchat a dynamicky se rozvíjet, spíše připomíná siločáry drobných vzpomínek spletené kolem ústředního bodu podivínského hráče. Naštěstí toto místo vyplňuje v typově neobvyklé roli velmi dobrý Tim Roth. Jeho postava po čase neomylně přitáhne zájem diváka, jenž by se jinak u rozvleklého filmu asi rychle začal nudit. Na své si tu přijdou i milovníci hudby. Jenom škoda dlouhého přesertimentalizovaného závěru.
Leoš Flodr Total Film 2000/4/95,

Autor/Zdroj: Flodr Leoš/Total Film


Popis / Obsah / Info k filmu Legenda o "1900"
Italského režiséra Giusepya Tornatoreho si pamatujeme zejména z dojemného oscarového vyprávění Bio Ráj (1988). Tvůrce už v něm prokázal, že umí výtečně splétat lidské osudy, poznamenané nějakým výjimečným zaujetím tehdy konkrétně pohyblivými obrázky. V jeho novém snímku Legenda o „1900" je to zase spjatost s luxusní zaoceánskou lodí, kde se protagonista příběhu přezdívaný „1900", geniální klavírista-samouk, narodil a kde doslova celý život prožil, aniž by jedinkrát podlehl vábení vystoupit na pevninu. - Režisér nelíčí hrdinovy osudy přímočaře; vypráví o nich člověk, který byl jeho blízkým přítelem. Mládenec „ 1900" (v tomto roce byl totiž nalezen jako odložené novorozeně a vychován obětavým lodním topičem) se ukázal být mimořádné nadaný. Nejenže se naučil číst a psát pouze s pomocí opatrovatele, ale každého uchvátil mistrnou klavírní improvizací. Aniž si to uvědomoval, rozšiřoval hranice jazzu. - Právě hudbě je věnován velký prostor, zejména v sekvenci soutěžení s černošským suverénem (jde o skutečnou jazzovou legendu Jellyho Rolla Mortona), kterého hrdina ve strhujícím souboji porazí. Jinou podmanivou sekvencí je téměř baletní výjev s jezdícím klavírem, když loď rozhoupou velké vlny. Režisér, jenž opět zapojuje tklivě dojemné okamžiky, občas přerušované mírným pousmáním, neřeší, jak se netrénovaný talent mohl zaskvít v takové dokonalosti, a konstatuje to jako prostý fakt. Tim Roth coby titulní představitel plně vystihl zarputilost hrdiny, pro něhož se lod' stala celým jeho světem. Nevytrhne jej z něho ani lákání k hvězdné popularitě, ani platonická láska. - Pozvolna se odvíjející film zachycuje první půli tohoto století, všímá si postupných proměn v oblečení, ve zvycích, v uvolňujícím se chováni. Dění na lodi je zpravidla monotónní (emigranti směřující do Ameriky pokaždé jásají nadšením při spatření Sochy svobody). Ale vždy se jedná jen o doprovodné elementy, dokreslující genialitu jednoho výjimečného člověka, jenž postupně přerůstá v symbol umělecké neposkvrněnosti. - Český název filmu přebírá anglickou verzi, i když italský originál (Legenda o pianistovi z oceánu) zní výstižněji. Ostatně ani nepříliš ohebné jméno „1900" není zcela přesné; italsky se hrdinovi přezdívá Novecento, což označuje Dvacáté století. Navzdory kolísajícímu rytmu vyprávění a zálibě v melodramatickém ladění, hraničícím s kýčovitostí, i vzdor zapojování zjevných vypravěčských klišé představuje Tornatoreho snímek zajímavý průhled do italské kinematografie. - U nás se uvádí zkrácená mezinárodní verze filmu. Originální sestřih má 170 minut a rok výroby 1998
značka jaj Filmový přehled 2000/9/13

Autor/Zdroj: Jaroš Jan/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Chvíle pro písničku (1977)

10:15 - 10:35

19 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoká příroda Ománu

10:20 - 11:15

14 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

09:30 - 10:55

64 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:15 - 11:15

19 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Angy Tahan

Tahan Angy

Lester Berman

Berman Lester

Naposled navštívené:
Angy Tahan

Tahan Angy

Lester Berman

Berman Lester