Duben
ohodnotit

Lebkouni

Alien Nation

Žánr:
Rok:
1989
Délka:
89 minut
Premiéra v ČR:
25.10.1991
„Gang zdrogovaných mimozemšťanů řádí v Los Angeles“
Popis / Obsah / Info k filmu Lebkouni
Celkem dobrý sci-fi příběh. Asi 300 000 mimozemšťanů přistane nouzově na naší planetě. V USA je jim poskytnutý azyl. Zde pátrá policista Matthew Sykes se svým mimozemským kolegou po vrazích svého kolegy a po nebezpečných překupnících drog.


Autor: Ed

Popis / Obsah / Info k filmu Lebkouni
Vědeckofantastický akční film o mimozemšťanech, kteří žijí mezi námi, ale ne všichni to myslí dobře.


Popis / Obsah / Info k filmu Lebkouni
Fantastický thriller málo známého britského režiséra Grahama Bakera Lebkouni byl natočen v roce 1988. Jeho děj se však odehrává v roce 1991, v Los Angeles, kde žijí ve své čtvrti Přistěhovalci z jiné planety, poněkud hanlivě zvaní Lebkouni. Dva detektivové, Američan a Přistěhovalec, pátrají po pachatelích několika vražd a zlikvidují přitom zločince, kteří se právě chystali začít obchod s drogou, ohrožující všechny mimozemšťany. - Snímek je natočen v duchu akčního policejního filmu. Odehrává se z osmdesáti procent v noci a do značné míry staví na masce Přistěhovalců a na střetávání odlišných vlastností Američanů a jejich nových spoluobčanů. Má spád i ostatní znaky solidně odvedeného řemesla.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Dva policisté řeší případ vraždy. Na tom není nic divného a neobvyklého. Jeden z nich je ovšem příslušník vesmírného národa, který bojuje proti gangu své rasy. Přidejme drogy, vraždy a trochu záhad a dostaneme působivou mixáž sci-fi a policajtského thrilleru.

Film Lebkouni je další ukázkou z řady filmů, které mimozemšťany neprezentují jenom v brutální podobě, které nezdůrazňují souboj lidského rodu s vesmírným nepřítelem. Pravda, mimozemšťané jsou i v tomto případě odlišní. Lidskému nosu příliš nevoní, opíjejí se zkyslým mlékem a jejich největší pochoutkou jsou bifteky ze syrového bobřího masa. Od lidí se odlišují i nadměrnou velikostí holé lebky, jiným rozlišením erotogenních zón a dalšími fyziologickými anomáliemi. Jinak jsou stejní jako lidé - i mezi nimi se vyskytují dobří a zlí jedinci. Dokonce i takoví, kteří se distribucí zvláštní drogy zvané ss' jabroka (pro lidský organismus zcela neškodné) snaží dostat do úplné závislosti a otrocké pozice příslušníky vlastního národa.
Na stopu drogového gangu, vedeného Lebkounem Williamem Harcourtem, se vydávají dva policisté. Inspektor Sykes, který je klasickým americkým „ostrým hochem", a Lebkoun Sam Francisco, přezdívaný George, jenž je rovněž zaměstnán u losangelské policie. Lebkouni, kterých se po ztroskotání jejich vesmírné lodi v Mohavské poušti vylodilo na 300 000, totiž během tří let dokonale asimilovali a bez větších problémů se začlenili do běžné americké společnosti. Mnohými Američany jsou však přijímáni se stejnými výhradami jako Číňané, Portorikánci či jiní příslušníci barevných ras. I Lebkouni žijí v ghettech, kde mají své tančírny, striptýzové lokály a bary. A v jednom z takových ghett se odehrává policejní vyšetřování, na jehož začátku stojí loupežná vražda.
Režisér Graham Baker spolu se scenáristou Rocknem O' Bannonem zvolili pro svůj film rámec policejního thrilleru. Jejich příběh se odehrává převážně v ztemnělých ulicích plných číhavého napětí a neznámého nebezpečí. O dramatické scény v něm není nouze, stejně jako o typická thrillerová klišé, jako jsou scény v nočních barech a striptýzových klubech, drsné gangsterské sekvence ve stylu A1 Capona nebo napínavé, mistrovsky zvládnuté honičky v autech se spoustou kaskadérských výstupů. Nechybí ani typická postava nelítostného zloducha, který je ve snaze vyhnout se dopadení ochoten likvidovat i své nejbližší pomocníky a který se po požití nadměrného množství drogy stává nebezpečným monstrem, na něž nepůsobí kulky z policejních zbraní. Vedle dramatičnosti však tvůrci filmu vsadili i na humor a humanismus. Většina gagů vzniká z naprosté odlišnosti dvou policejních partnerů. Když například Sykes vykládá svému parťákovi lechtivý vtop, kterému se sám směje na celé kolo, setkává se jen s udiveným pohledem. Jsou prostě odlišní, ale jedno mají společné. Neúprosný boj proti zločinu a násilí. A to je motiv, díky němuž se z nich postupně stávají nerozluční přátelé, ochotní obětovat jeden za druhého život. Díky výborným hereckým výkonům Jamese Caana (Sykes) a Mandyho Patinkina (Sam Francisco) tento humanistický aspekt porozumění a přátelství mezi příslušníky různých ras vůbec nevyznívá moralisticky.
Nehledejme však ve filmu Lebkouni jenom hlubokomyslná poselství. Jde v něm především o zábavu, napětí a dějovou dramatičnost. A jestli je k tomu servírováno něco navíc, je to jen dobíe.
jik Cinema 1991/6/34

Autor/Zdroj: jik/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:10

17 minut již uběhlo
83 minut zbývá do konce

ČT2 - Vládci třetí říše

12:40 - 13:35

7 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:45

22 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

17 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10