Duben
ohodnotit

Lakomec [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
2002
Délka:
100 minut
„Viktor Preiss jako Harpagon v televizní adaptaci Moliérovy komedie o proslulém skrblíkovi.“
Popis / Obsah / Info k filmu Lakomec
POZOR SPOILER


 Harpagon honí a pak šacuje sluhu Jakuba. Ten naštvaně odchází a Harpagon si jde pro svou truhlici s penězi. Venku je bouřka a on s ní chodí po domě a hledá místo kam by ji ukryl. Nakonec jej najde a truhličku tam strčí.
Eliška a Valér sedí spolu v hospodě a sdělují si svou lásku. Valér získal místo u Eliščina otce a nyní je třeba ještě získat na svou stranu Eliščina bratra Kleanta. 
Ten zrovna vlezl do okna za svou láskou Marianou, která mu sděluje že ji chce matka provdat za bohatého obchodníka. Ale neví jeho jméno. Netuší, že je to právě Harapagon. A také netuší, kdo je Kleant.  
Ten to pak říká Elišce a chce, aby zjistila, jak se na to bude dívat jejich otec. Ten pak svým dětem sděluje, že si ji bude brát. Tedy Marianu. Kleant vypadá na to, že se zbláznil.  
Druhý den sděluje Harpagon své dceři také to, že má pro Kleanta nevěstu a pro ni ženicha jménem Anselm. Přišedší Valér naoko přizvukuje Harpagonovi a Elišce řekne, že přinejhorším spolu utečou.  
Čipera zařídil přes nejmenovaného prostředníka půjčku. Má hodně drsné podmínky, ale Kleant ty peníze chce. Pak za Čiperou přichází Frosina a chce se dohodnout. Oba si slíbí spolupráci.  
Kleant pak přijde na to, že půjčovatel je jeho otec a ten pozná toho komu měl půjčit. Nastává váda.
Harpagon začne chystat hostinu. Ovšem podle svých představ. Šetřit se musí na všem.  
Frosina vypráví Harpagonovi, jak vydělá na svatbě s Marion. Inu, je to dohazovačka.  
V místní hospodě pak probíhá velké plánování. Vše vede Frosina a přijde sem i Mariana. Zde se prozradí, že je Kleant Harpagonův syn. A nyní se začnou kout pikle takového rázu, aby svatba s Harpagonem nebyla, ale byla ta, na které by se vdávala Mariana a za Kleanta. A Eliška za Valéra.  
Takže druhý den přichází Marion k Harpagonovi i s Frosinou a ta ji začne pomlouvat doufajíc, že Harpagon se sňatku vzdá. Tah však nevyšel.  
Harpagon jde do sklepa vrátit lahve s vínem a zjistí, že truhlice s penězi je pryč. Je z toho na mrtvici.
Nařkne všechny přítomné a nařídí Jakubovi, aby zavřel každého zvlášť. Pak je přivolán komisař a ten chce začít vyšetřování. Nedostane se však skoro vůbec ke slovu. Jakuba nenapadne nic lepšího než svést podezření na Valéra. Ten se tedy přiznává, ale k lásce k Elišce.   
Nakonec vše zachraňuje Frosina, která vše řekne po pravdě. Tedy o obou párech, které se chtějí vzít. Dochází k velké rozepři. 
V hospodě se přijde na to, že Čipera má truhlu, kterou Harpagon marně hledá. Začne se pracovat na tom, aby truhlu mohli naši spiklenci vrátit jejímu majiteli 
 
 


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Lakomec
Roku 1668 napsal francouzský dramatik a herec Moliére (vlastním jménem Jean Baptiste Poquelin) komedii s nehrdinským hrdinou Harpagonem. Člověkem chorobně závislým na penězích, sobeckým lakomcem, který mamonu obětuje i vztahy s nejbližšími. Neovladatelná touha po hromadění majetku je lidský nešvar, který, bohužel, přetrval do dnešních dnů. Snad proto je komedie Lakomec stále životná a proslulý skrblík zatím neopustil naše i světové scény.

Harpagon je zámožný pán, ale svému domu vládne hamižnou pěstí. Šetří na všem, tyranizuje a omezuje své děti i personál. Zároveň je to však požitkář. Rád by si vzal za ženu mladičkou a půvabnou dívku Marianu, která však dává přednost jeho synovi Kleantovi. Dceru Elišku hodlá bez věna provdat za stárnoucího muže a Kleanta oženit s bohatou vdovou. Eliška však tajně miluje správce Valéra, který Harpagonovi naoko podlézá a snaží se získat jeho přízeň. Sňatky v domě organizuje důvtipná dohazovačka Frosina za přispění vychytralého sluhy Čipery. Po mnoha humorných zápletkách vše dopadne jinak, než si pán domu přál. Namísto Mariany objímá své ztracené a znovunalezené zlaťáky a o svých dětech nechce nic slyšet. Oba mladé milující páry si najdou prozatímní útočiště u Frosiny.

Česká televize ve snaze zprostředkovat svým divákům poklady klasické dramatiky, připravila moderní, osobitou adaptaci Lakomce. Scénárista a režisér Zdeněk Zelenka posílil ve své úpravě roli Frosiny (v podání Jiřiny Bohdalové) a zvýraznil etické poselství komedie, v jejímž konci zůstává osamělý a opuštěný chudák k politování. Harpagon si to neuvědomuje. Nepotřebuje rodinu, nepotřebuje lásku, jeho srdce náleží jen a jen našetřenému zlatu. Ctitelé hereckého umění jistě ocení Viktora Preisse a jeho umné hledání a nalézání směšnosti v tragikomickém charakteru.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:10

81 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Fantom ze Spandau

13:35 - 14:30

16 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:45 - 14:35

6 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

26 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10