Zari
ohodnotit

Královna

The Queen

Další název:
Die Queen; Kráľovná
Rok:
2006
Délka:
103 minut
Premiéra v ČR:
15.2.2007
„Strhující a jedinečný pohled za zavřené dveře královského paláce a do mysli a srdce královny Alžběty II., těsně po tragické smrti princezny Diany.“
Popis / Obsah / Info k filmu Královna
Britští filmaři, scenárista Peter Morgan a režisér Stephen Frears, se pokusili o husarský kousek, když natočili snímek s prostým názvem Královna, v němž se zabývají historickými událostmi z nedávné minulosti, ale hlavně stále ještě aktivními politickými osobnostmi. Titulní postavou je skutečně panující britská královna Alžběta II. (v jedinečném podání Helen Mirrenové) a jejím protihráčem je úřadující premiér Tony Blair (Michael Sheen). – Tvůrci se soustředili na popis krizové situace, jež nastala po tragické smrti princezny Diany 31. srpna 1997. Zatímco dvůr považoval událost za ryze soukromou záležitost, neboť rozvedená Diana již nebyla členkou královské rodiny, světové veřejné mínění, podněcované médii, požadovalo okázalé truchlení a neméně okázalý pohřeb. Ambiciózní předseda vlády dobře pochopil, oč jde, a po celý týden se snažil královnu, trávící čas na soukromém sídle ve Skotsku, přimět ke změně stanoviska. Panovnice však pod vlivem manžela prince Philipa a královny matky nebyla schopna připustit změnu situace, již sledovala vlastně jen z dálky a jež se stále více obracela proti monarchii. Nakonec podlehla tlaku a svým gestem získala alespoň zčásti nazpět ztracenou přízeň. – Scenárista využil při konstruování děje nejrůznějších zdrojů včetně informací z nejbližších kruhů jak panovnice, tak premiéra. Soustředil se také na popis soukromého, „všedního“ života protagonistů. Pronikl tak do dvou zcela rozdílných světů: konzervativního a upjatého prostředí dvora a nekonformního rodinného i pracovního zázemí nejmladšího britského předsedy vlády, odhodlaného k radikální modernizaci systému. Popsal též narůstající pochybnosti o vlastním přesvědčení na straně královny i nečekaný stoupající respekt k panovnici ze strany premiéra. Režisér s Almodóvarovým kameramanem Affonsem Beatem odlišili zmíněné světy různým způsobem snímání: královské prostředí se natáčelo klasickou 35mm kamerou, zatímco atmosféra okolo Blaira kamerou Super 16. Nedílnou součástí děje jsou hojně využívané archivní materiály především z televizního zpravodajství. Dramatické situace místy odlehčují humorné situace či vtipné glosy. Ze střízlivě pojednaného vyprávění vybočuje snad jen sentimentální motiv jelena, jehož se královna marně snaží uchránit před zastřelením. – Odvážný pokus tvůrcům kupodivu vyšel, o čemž svědčí řada ocenění. Skutečností je, že si podobný model filmu vyzkoušeli už v televizním snímku The Deal (2003, Dohoda), v němž zachytili soupeření Tonyho Blaire (poprvé Michael Sheen) a Gordona Browna o vedení labouristické strany.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2007/2


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Královna
Tento film je intimním pohledem do zákulisí královské rodiny, ale i vysoké politiky v období po tragické smrti princezny Diany. Odkrývá skutečné emoce i tragický dosah této události na celý svět. Kdo stojí za vraždou „královny lidských srdcí“?


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ram Kumar

Kumar Ram

Naposled navštívené:
Ram Kumar

Kumar Ram