Královna (2006)

Královna (The Queen)
76.1 %
 
 

The Queen

Další název: Die Queen; Kráľovná

    Žánr: životopisný / drama
    Země: Velká Británie / Francie / Itálie / Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 15.2.2007        
    Délka: 103 min.
„Strhující a jedinečný pohled za zavřené dveře královského paláce a do mysli a srdce královny Alžběty II., těsně po tragické smrti princezny Diany.“
Britští filmaři, scenárista Peter Morgan a režisér Stephen Frears, se pokusili o husarský kousek, když natočili snímek s prostým názvem Královna, v němž se zabývají historickými událostmi z nedávné minulosti, ale hlavně stále ještě aktivními politickými osobnostmi. Titulní postavou je skutečně panující britská královna Alžběta II. (v jedinečném podání Helen Mirrenové) a jejím protihráčem je úřadující premiér Tony Blair (Michael Sheen). – Tvůrci se soustředili na popis krizové situace, jež nastala po tragické smrti princezny Diany 31. srpna 1997. Zatímco dvůr považoval událost za ryze soukromou záležitost, neboť rozvedená Diana již nebyla členkou královské rodiny, světové veřejné mínění, podněcované médii, požadovalo okázalé truchlení a neméně okázalý pohřeb. Ambiciózní předseda vlády dobře pochopil, oč jde, a po celý týden se snažil královnu, trávící čas na soukromém sídle ve Skotsku, přimět ke změně stanoviska. Panovnice však pod vlivem manžela prince Philipa a královny matky nebyla schopna připustit změnu situace, již sledovala vlastně jen z dálky a jež se stále více obracela proti monarchii. Nakonec podlehla tlaku a svým gestem získala alespoň zčásti nazpět ztracenou přízeň. – Scenárista využil při konstruování děje nejrůznějších zdrojů včetně informací z nejbližších kruhů jak panovnice, tak premiéra. Soustředil se také na popis soukromého, „všedního“ života protagonistů. Pronikl tak do dvou zcela rozdílných světů: konzervativního a upjatého prostředí dvora a nekonformního rodinného i pracovního zázemí nejmladšího britského předsedy vlády, odhodlaného k radikální modernizaci systému. Popsal též narůstající pochybnosti o vlastním přesvědčení na straně královny i nečekaný stoupající respekt k panovnici ze strany premiéra. Režisér s Almodóvarovým kameramanem Affonsem Beatem odlišili zmíněné světy různým způsobem snímání: královské prostředí se natáčelo klasickou 35mm kamerou, zatímco atmosféra okolo Blaira kamerou Super 16. Nedílnou součástí děje jsou hojně využívané archivní materiály především z televizního zpravodajství. Dramatické situace místy odlehčují humorné situace či vtipné glosy. Ze střízlivě pojednaného vyprávění vybočuje snad jen sentimentální motiv jelena, jehož se královna marně snaží uchránit před zastřelením. – Odvážný pokus tvůrcům kupodivu vyšel, o čemž svědčí řada ocenění. Skutečností je, že si podobný model filmu vyzkoušeli už v televizním snímku The Deal (2003, Dohoda), v němž zachytili soupeření Tonyho Blaire (poprvé Michael Sheen) a Gordona Browna o vedení labouristické strany.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2007/2

režie:
Stephen Frears
 
 
hraje:
Helen Mirren (Královna Alžběta II.), Michael Sheen (Tony Blair), James Cromwell (Princ Philip), Sylvia Syms (Královna Matka), Alex Jennings (Princ Charles), Helen McCrory (Cherie Blair), Roger Allam (Robin Janvrin), Tim McMullan (Stephen Lamport), Douglas Reith (Lord Airlie), Earl Cameron (malíř), John McGlynn (Balmoral Head Ghillie), Martin Heathcote (člen tajné služby), Robin Soans (podkoní), Lola Peploe (Janvrinova sekretářka), Joyce Henderson (služebná na Balmoralu), Pat Laffan (Head Ghillie), Amanda Hadingue (královnina garderobiérka), Gray O'Brien (Charlesův sluha), Jake Taylor Shantos (Princ William), Dash Barber (Princ Harry), Laurence Burg (Princezna Diana), Mark Bazeley (Alastair Campbell), Kananu Kirimi (Blairova asistentka), Susan Hitch (Blairova sekretářka), Alan Marsh (komparz (neuveden)), James Fiddy (rádce č. 10 (neuveden))
 
 
scénář:
Peter Morgan
 
 
kamera:
Affonso Beato
 
 
hudba:
Alexandre Desplat, Abbie Lister (Supervize)
 
 
kostýmy:
Consolata Boyle
 
 
střih:
Lucia Zucchetti
 
 
zvuk:
Paul Davies (supervize), Peter Lindsay
 
 
produkce:
Andy Harries, Christine Langan, Tracey Seaward
 
 
titulky-česká verze:
Helena Rejžková
 
 
dabing:
Dana Syslová (královna Alžběta II.), Jiří Dvořák (Tony Blair), Vladimír Brabec (princ Filip), Miriam Kantorková (královna matka), Pavel Šrom (princ Charles), Vladimír Čech (Robin Janvrin), Jaroslav Kaňkovský (lord Airlie), Pavel Vondra (Alastair Campbell), Simona Vrbická (princezna Diana), Lucie Svobodová (Cherie Blairová), Ján Zeman (režie (SK dabing))
 
 
zvláštní efekty:
Steve Breheney (supervize), Evan Green-Hughes (koordinátor), Emergency House Special Effects
 
 
koordinátor kaskadérů:
Christian Bonnichon (v Paříži)
 
 
vizuální efekty:
Mark Nelmes (supervize), Framestore-CFC, Pani Scott
 
 
masky:
Daniel Phillips (a účesy)
 
 
odborný poradce:
Adam Curtis
 
 
výprava:
Alan MacDonald
 
 
výkonný producent:
Scott Rudin, François Ivernel, Cameron McCracken
 
 
asistent střihu:
Pani Scott
 
 
režie českého znění:
Martin Kolár (dialogy a režie českého znění)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.