Zari
ohodnotit

Král a já

The King and I

Žánr:
Rok:
1956
Délka:
133 minut
„I na královském dvoře se chodí do školy. Oceněno pěti oskary.“
Popis / Obsah / Info k filmu Král a já
Příběh ovdovělé anglické učitelky na siamském dvoře, jehož král se snaží být osvíceným vládcem, se odehrává v šedesátých letech 19. století a dodnes je působivý svým apelem na sbližování odlišných kultur. Z hudebně tanečního hlediska upoutají především dvě scény – představování královských potomků a pak zejména svérázná jevištní adaptace Chaloupky strýčka Toma.

Písně (text, hudba):

The Small House of Uncle Thomas - (Oscar Hammerstein, Richard Rodgers)
Getting to Know You - (Oscar Hammerstein, Richard Rodgers)
Whistle a Happy Tune - (Oscar Hammerstein, Richard Rodgers)
Hello Young Lovers - (Oscar Hammerstein, Richard Rodgers)
Shall We Dance - (Oscar Hammerstein, Richard Rodgers)
Something Wonderful - (Oscar Hammerstein, Richard Rodgers)
Is a Puzzlement - (Oscar Hammerstein, Richard Rodgers)
Shall I Tell You What I Think of You - (Oscar Hammerstein, Richard Rodgers)
We Kiss in a Shadow - (Oscar Hammerstein, Richard Rodgers)
Home Sweet Home - (Howard Payne)


Autor: Petrkey

Popis / Obsah / Info k filmu Král a já
Král a já je hudební film z roku 1956, natočený spol. 20th Century Fox v režii Waltera Langa, který získal v roce 1957 pět Oscarů. Scénář napsal Ernest Lehman, a je současně použit pro filmové zpracování muzikálu, který slavil své úspěchy na Broadwayi. V hlavních rolích Yul Brynner a Deborah Kerr. Anna Leowensová je vdova, a přijíždí z Anglie se svým synem ke dvoru Siamského krále Mongkuta, jako vychovatelka jeho dětí. Příběh se odehrává na počátku roku 1860 a je autobiografickým příběhem. Příběh začíná v Bangkoku. Na loď dorazí králova eskorta, a doprovodí ji ke králi, kde se seznamuje s jeho okouzlujícími dětmi a mnoha krásnými manželkami. I když si přála žít mimo palác prozatím ustupuje, a souhlasí s tím, že zůstane u dvora, a bude učit nejen děti, ale příležitostně i jeho početné manželky…. Za čas se stane Anna milována všemi královými dětmi, obdivována Mongkutem, ale i celým dvorem siamským.

M.H. clara.b


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Král a já
Proslulý americký herec Yul Brynner (1920–1985) je u nás patrně nejznámější postavou pistolníka Chrise z legendárního westernu Sedm statečných. Pravdou ovšem je, že jeho nejslavnější rolí byl siamský panovník Mongkut v muzikálu Král a já dvojice Richard Rodgers-Oscar Hammerstein II. Jeho premiérové nasazení se odehrálo na Broadwayi v letech 1951–54 a obnášelo celkem 1246 představení. Mimořádný divácký úspěch této inscenace korunovala i různá ocenění, mj. pět prestižních cen Tony (z nichž jedna byla i pro hlavního představitele). Brynner se s touto rolí na broadwayské jeviště ještě dvakrát vrátil (1977; 1985) a samozřejmě byl prakticky jediným kandidátem i do připravované filmové verze. Ta vznikla v produkci hollywoodského studia 20th Century Fox v roce 1956 ve scenáristické úpravě Ernesta Lehmana a v režii zkušeného specialisty Waltera Langa, který vedle Brynnera použil i další tvůrce z jevištní verze (mj. choreograf Jerome Robbins a kostýmní výtvarnice Irene Sharaffová). Jeho partnerku ve filmu hrála britská herečka Deborah Kerrová, neboť divadelní představitelka Anny Leonowensové, známá diva Gertrude Lawrenceová, už v době natáčení nežila. Studio na výrobě opravdu nešetřilo. Rozpočet zhruba 4,5 milionu dolarů byl na svou dobu více než štědrý a Král a já byl natočen (jako jeden z pouhých dvou filmů) v novém procesu Cinemascope 55. V kinech se sice hrál ve standardním formátu 35mm (na začátku šedesátých let pak byl distribuován i na 70mm kopiích), to mu ovšem nezabránilo ve fenomenálním úspěchu. Snímek byl také oceněn pěti Oscary (výprava, kostýmy, hudební adaptace, zvuk a herec v hlavní roli – Yul Brynner).

ČT


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Toulavá kamera (2003) [TV cykl...

10:00 - 10:35

8 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Historie.cs (2007) [TV cyklus]

09:15 - 10:10

53 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - My, chalupáři

09:30 - 10:25

38 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

09:50 - 11:00

18 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Urie McCleary

McCleary Urie

Malá farma

Malá farma
Malá farma

Naposled navštívené:
Urie McCleary

McCleary Urie

Malá farma

Malá farma
Malá farma