Zari
ohodnotit

Kostnice

Další název:
The Ossuary
Rok:
1970
Délka:
10 minut
„Sedmdesát tisíc koster v jednom filmu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kostnice
Švankmajerova černobílá obrazová koláž zachycuje místo, které je samo o sobě poněkud mrazivé a které nebylo třeba zvlášť filmařsky dotvářet – kostnici v kostele Všech Svatých v Sedlci u Kutné Hory, založenou roku 1870. Sedmdesát tisíc lidských koster, většinou obětí epidemie černého moru z roku 1318, upravených řezbářem Františkem Rintem do zvláštních ornamentů, lustrů atd. se ve filmu objevuje v ironickém kontrapunktu s komentářem průvodkyně mimo obraz, který byl pořízen při návštěvě dětí, a filmu tak dodává absurdní surrealistický nádech.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kostnice
Švankmajerova obrazová koláž zachycuje místo, které je samo o sobě poněkud mrazivé a které nebylo třeba zvlášť filmařský „dotvářet" - kostnici v kostele Všech Svatých v Sedlci u Kutné Hory. Sedmdesát tisíc lidských koster, zpracovaných řezbářem Františkem Rintem, mluví samo za sebe ...
katalog 1. Festivalu nad řekou


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kostnice
Surrealistický dokument o monumentálním díle řezbáře Jana Františka Rinta, který v letech 1860-1870 provedl na zakázku hraběte Schwarzenberga výzdobu kostela Všech svatých v Sedlci u Kutné hory. Použil k tomu přibližně sedmdesát tisíc lidských koster a lebek, pocházejících zejména z roku 1318, kdy v místě řádil mor, a z husitských válek. Na rozdíl od ostatních kostnic, kde jsou lebky a kosti složeny do pyramid a různých podobných tvarů, použil řezbář "materiál" k výrobě sakrálních předmětů (oltářů, křížů apod.) nebo jiných objektů (schwarzenberský erb, nebo zvláště ceněný lustr). - Švankmajera přitahuje bizarní a velkolepý manýrismus, opožděný o pár století proti arcimboldovským výtvorům. Režisér pracuje především s pohybem kamery a se střihem. - Na kazetě je uváděna původní necenzurovaná podoba filmu, v níž je jako kontrapunkt obrazu využit přímo snímaný zvuk, zachycující svérázný výklad průvodkyně, určený školní třídě. V distribuční verzi byla použita báseň Jacquesa Préverta Jak namalovat podobiznu ptáka.
Filmový přehled 1994/12/40


Popis / Obsah / Info k filmu Kostnice
Obraz a mluvené slovo (komentář svérázné průvodkyně) umocňují atmosféru kostnice v Sedlci u Kutné Hory do podoby jednoho z nejautentičtějších děl imaginativního humoru.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Zítra vstanu a opařím se čajem...

15:50 - 17:20

48 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

ČT2 - Středověké srdce Evropy

16:35 - 17:05

3 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - 3Bobule (2019)

15:50 - 18:00

48 minut již uběhlo
82 minut zbývá do konce

Prima - Duch (2022) [TV seriál]

15:35 - 16:50

63 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama