Duben
ohodnotit

Kosenie Jastrabej lúky

Žánr:
Rok:
1981
Délka:
83 minut
Premiéra v ČR:
1.5.1982
„Tragikomický portrét jedné rodiny.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kosenie Jastrabej lúky
Starý rolník Martin Hudec (Jozef Kroner) se svou ženou (Věra Tichánková) zplodil a vychoval tři syny. Ti se rozběhli do světa a na rodnou vesnici jakoby zapomněli. Martin může jen závidět svému starému kamarádovi Imrovi, za kterým jeho syn jezdí pravidelně až z Paříže. Když přijde senoseč, Martin se družstvu nabídne, že poseká louku, která kdysi patřila jeho rodině. Rozešle synům telegramy, z nichž není zcela jasné, o co jde. Ušlápnutý Jano (Karol Spišák) a redaktor Martin (Rudolf Jelínek) přijedou s rodinami, nejmladší Fero (Jozef Úradník) dorazí sám ze studií. Ani jeden z nich by nepřijel, kdyby věděl, proč je otec sezval. Během dnů, strávených společně podle rodinné tradice, tak vyplavou na povrch letité i nové bolesti, střety povah, ale především málo uvědomovaný pocit, který nakonec převládne nade všemi ostatními rozdíly – že všichni, kdo se tu sešli, jsou jedna rodina.

Zdroj: Česká televize


Popis / Obsah / Info k filmu Kosenie Jastrabej lúky
Počas jedného víkendu sa odohrá návšteva troch synov v rodičovskom dome. Otec ich zavolal pre "neodkladnú záležitosť", z ktorej sa vykľuje obyčajné kosenie lúky. Pre každého - otca i jeho synov je však kosenie Jastrabej lúky aj akýmsi symbolom rodiny, mladosti, spoločných zaužívaných rituálov. Počas tohto rodinného stretnutia sa teda rozvíja úvaha o kvalite medziľudských vzťahov, ktorá je založená na konfrontácii rozličných životných názorov a postojov.

Zdroj: RTVS


Popis / Obsah / Info k filmu Kosenie Jastrabej lúky
Na pozadí návštevy troch synov a ích rodin v dedinskom rodičovskom dome počas jedného víkendu sa rozvíja úvaha o kvalite súdobých medzil'udských vzťahov, ktorá je založena na konfrontácii rozličných individuálnych predstáv o zmysle l'udského života a rodinných vzťahov.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Popis / Obsah / Info k filmu Kosenie Jastrabej lúky
Štefan Uher se ve svém nejnovějším snímku Kosení Jestřábí louky, natočeném podle původniho scénáře mladého autora Slavo Rosenberga, pokusil o hlubší pohled do vztahů mezi členy jedné rodiny. Starý Martin Hudec pozve na návštěvu své tři odrostlé syny a oznámí jim, že podle rodinné tradice spolu pokosí Jestřábí louku, která jim kdysi patřila. Setkání po deseti letech je konfrontaci odlišných postojů několika generací, v nichž se odráží problematika naší současné společnosti.
Hlavní role v tragikomicky laděném filmu vytvářejí slovenští i čeští hercí - Jozef Kroner, Viliam Polónyi, Věra Tíchánková Rudolí Jelínek, Karol Spišák, Jozef Úradník, Ljuba Krbová a další.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

3 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

18:25 - 19:15

38 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

33 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

8 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763989
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178296

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10