Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Kde se sakra skrývá Usáma Bin Ládin?
Hvězda nezávislého dokumentaristy Morgana Spurlocka se naplno rozzářila v roce 2004, kdy uchvátil svět svým dokuexperimentem Super Size Me, v němž se vtělil do špatného svědomí většiny Američanů a celý měsíc se s fatálními důsledky stravoval pouze v řetězci McDonald's. Pozici autora, vypravěče a zároveň protagonisty svého díla zopakoval hned v dalším celovečerním projektu - Kde se sakra skrývá Usáma bin Ládin?
Ústřední téma filmu je stejně jako v Super Size Me demonstrováno na jediném modelovém experimentu: téma životního stylu Američanů osvětloval v předchozím filmu experiment s McDonald's, téma světové (ne)bezpečnosti demonstruje experiment s pátráním po muži, který de facto za současný stav věcí zodpovídá: po Usámovi bin Ládinovi. Režisérova přítelkyně jednoho dne otěhotní, a pokud Spurlock nechce přivést svoje dítě do nebezpečného světa, zbývá mu pouhých devět měsíců na to, aby vypátral Usámu bin Ládina a pořádně mu promluvil do duše. Po absolvování nezbytného výcviku se Spurlock vydává na arabskou odyseu zahrnující Maroko, Egypt, Palestinu, Jordánsko, Saúdskou Arábii a samozřejmě Afghánistán a Pákistán. Na své cestě je konfrontován s obyčejnými muslimy, stejně jako s islámskými aktivisty a lidmi z širšího okruhu spolupracovníků Al-Kajdy. Naivním refrénem je otázka „Kde se sakra skrývá Usáma bin Ládin?", která Spurlocka zavede až do legendární skalní pevnosti Tora Bora, odkud bin Ládin dokázal zmizet americkým jednotkám.
Humorně-heroické Spurlockovo pátrání je pouhou zástěrkou pro zásadní téma tohoto filmu, kterým je pokus o reflexi rozdílů mezi křesťanským a muslimským světem na počátku 21. století. Během své road-movie Spurlock postupně zjišťuje, že termíny jako „válka proti terorismu" a „osa zla" jsou pouhými nástroji mediální propagandy západního světa a představují ekvivalent k podobným heslům islámských radikálů a fundamentalistů. Mezi těmito pršícími hesly pak kličkují obyčejní lidé, jejichž hlavním zájmem je jejich rodina. K nim se v závěru přidává i Spurlock, který opouští stále nebezpečnější pátrání a vrací se ke své ženě.
Spurlockem neplánovaný epilog k tomuto filmu napsala elitní americká jednotka U. S. Navy SEALs dne 2. 5. 2011 v pákistánském Abbottabádu.
Jan Jílek
Letní filmová škola 2011


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných (2000) [TV se...

01:20 - 02:15

40 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Šikmá věž v Pise

01:05 - 02:05

55 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

01:10 - 02:10

50 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:30 - 02:35

30 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Operace Válečná zóna (Operation Warzone)

Operace Válečná zóna
Operation Warzone

Sázka na nevěstu (Betting on the Bride)

Sázka na nevěstu
Betting on the Bride

Svět se mění (The World Changes)

Svět se mění
The World Changes

Heike Werner

Werner Heike

Naposled navštívené:
Operace Válečná zóna (Operation Warzone)

Operace Válečná zóna
Operation Warzone

Sázka na nevěstu (Betting on the Bride)

Sázka na nevěstu
Betting on the Bride

Svět se mění (The World Changes)

Svět se mění
The World Changes

Heike Werner

Werner Heike