Kde se sakra skrývá Usáma Bin Ládin? (2008)

Kde se sakra skrývá Usáma Bin Ládin? (Where in the World Is Osama Bin Laden?)
70 %
 
 

Where in the World Is Osama Bin Laden?

    Žánr: dokument / komedie
    Země: Francie / Spojené státy americké
    Délka: 93 min.
Hvězda nezávislého dokumentaristy Morgana Spurlocka se naplno rozzářila v roce 2004, kdy uchvátil svět svým dokuexperimentem Super Size Me, v němž se vtělil do špatného svědomí většiny Američanů a celý měsíc se s fatálními důsledky stravoval pouze v řetězci McDonald's. Pozici autora, vypravěče a zároveň protagonisty svého díla zopakoval hned v dalším celovečerním projektu - Kde se sakra skrývá Usáma bin Ládin?
Ústřední téma filmu je stejně jako v Super Size Me demonstrováno na jediném modelovém experimentu: téma životního stylu Američanů osvětloval v předchozím filmu experiment s McDonald's, téma světové (ne)bezpečnosti demonstruje experiment s pátráním po muži, který de facto za současný stav věcí zodpovídá: po Usámovi bin Ládinovi. Režisérova přítelkyně jednoho dne otěhotní, a pokud Spurlock nechce přivést svoje dítě do nebezpečného světa, zbývá mu pouhých devět měsíců na to, aby vypátral Usámu bin Ládina a pořádně mu promluvil do duše. Po absolvování nezbytného výcviku se Spurlock vydává na arabskou odyseu zahrnující Maroko, Egypt, Palestinu, Jordánsko, Saúdskou Arábii a samozřejmě Afghánistán a Pákistán. Na své cestě je konfrontován s obyčejnými muslimy, stejně jako s islámskými aktivisty a lidmi z širšího okruhu spolupracovníků Al-Kajdy. Naivním refrénem je otázka „Kde se sakra skrývá Usáma bin Ládin?", která Spurlocka zavede až do legendární skalní pevnosti Tora Bora, odkud bin Ládin dokázal zmizet americkým jednotkám.
Humorně-heroické Spurlockovo pátrání je pouhou zástěrkou pro zásadní téma tohoto filmu, kterým je pokus o reflexi rozdílů mezi křesťanským a muslimským světem na počátku 21. století. Během své road-movie Spurlock postupně zjišťuje, že termíny jako „válka proti terorismu" a „osa zla" jsou pouhými nástroji mediální propagandy západního světa a představují ekvivalent k podobným heslům islámských radikálů a fundamentalistů. Mezi těmito pršícími hesly pak kličkují obyčejní lidé, jejichž hlavním zájmem je jejich rodina. K nim se v závěru přidává i Spurlock, který opouští stále nebezpečnější pátrání a vrací se ke své ženě.
Spurlockem neplánovaný epilog k tomuto filmu napsala elitní americká jednotka U. S. Navy SEALs dne 2. 5. 2011 v pákistánském Abbottabádu.
Jan Jílek
Letní filmová škola 2011

režie:
Morgan Spurlock
 
 
hraje:
Morgan Spurlock, George Bush, Daryl Isaacs, Alexandra Jamieson
 
 
scénář:
Morgan Spurlock, Jeremy Chilnick
 
 
kamera:
Daniel Marracino, Gavin Coleman
 
 
střih:
Sean Frechette, Gavin Coleman, Julie Bob Lombardi
 
 
koproducent:
James Brabazon, Julie Bob Lombardi, Stuart Macphee
 
 
vizuální efekty:
Jonah Tobias (supervize)
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Carla Mori
 
 
výkonný producent:
Adam Dell, Steven Dell, Matt Landon, John Sloss
 
 
producent:
Morgan Spurlock
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.