Zari
ohodnotit

Kandahár

Safar e Ghandehar

Země:
Rok:
2001
Délka:
85 minut
Premiéra v ČR:
13.12.2001
„Cesta pekelně vyprahlou zemí, kde lidé žízní nejen po vodě. Film světoznámého iránského režiséra Mohsena Makhmalbafa odehrávajícíse v současném Afghánistánu.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kandahár
Kanadská novinářka Nafas (Niloufar Pazira) se vrací do rodného Afghánistánu, aby našla svou sestru, která chce kvůli zmrzačení nášlapnou minou spáchat sebevraždu právě v den zatmění Slunce. Doputovat od íránsko-afghánských hranic do města Kandahár se však ukazuje jako téměř nadlidský úkol: země je zdevastovaná mnohaletým bojem se Sovětským svazem, následnou občanskou válkou a konečně i tyranskou vládou Talibanu. Děti se mezi modlitbami učí zacházet se samopalem a vyhýbat se minám, protézy nohou patří mezi nejcennější rodinné poklady, policejní kontrola se nijak výrazně neliší od loupežného přepadení. Nafas, nucená zahalit svou tvář i postavu, nemá v těchto končinách víc práv než tažné zvíře. Může putovat jen s pomocí místních lidí, z nichž ne každému se dá důvěřovat... Nejnovější symbolické drama světoznámého íránského režiséra Mohsena Makhmalbafa (Gabbe), jednoho z hlavních představitelů tzv. íránského filmového zázraku, kombinuje postupy hraného filmu s dokumentaristickou metodou. Na MFF v Cannes získal tento snímek Cenu ekumenické poroty ještě předtím, než se na Afghánistán zaměřily kamery celého světa.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Afghánská novinářka se po letech strávených v emigraci vrací do rodné země. Důvodem její cesty je dopis od mladší sestry, která si chce vzít život Zbídačelou krajinou, kde zuří občanská válka s Tatibanem, putuje do Kandaháru...

Autor/Zdroj: /IX. FEBIOFEST


Kanadská novinářka Nafas se vrací do rodného Afgánistánu, aby našla svou sestru, která chce kvůli zmrzačení nášlapnou minou spáchat sebevraždu právě v den zatmění Slunce. Doputovat od íránsko-afgánských hranic do města Kandahár je však nadlidským úkolem: země je zdevastovaná mnohaletým bojem se Sovětským svazem, následnou občanskou válkou a konečně i tyranskou vládou Talibanu. Děti se mezi modlitbami učí zacházet se samopalem a vyhýbat se minám, protézy nohou patří mezi nejcenější rodinné poklady, policejní kontrola se nijak zvlášť neliší od loupežného přepadení. Nafas, nucená zahalit svou tvář i postavu, nemá v těchto končinách víc práv než tažné zvíře. Může putovat jen s pomocí místních lidí, z nichž ne každému se dá důvěřovat.
Nejnovější film mistrovského režiséra Mohsena Makhmalbafa (Gabbe), jednoho z hlavních představitelů tzv. íránského filmového zázraku, kombinuje postupy hraného filmu s dokumentaristickou metodou. Na MFF v Cannes získal Cenu ekumenické poroty - ještě před tím, než se na Afgánistán zaměřily kamery celého světa.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Kandahár
Jen stěží bychom našliř snímek, tak sugestivně a pravdivé vypovídající o situaci v Afghánistánu (jenž se po 11. září opět ocitl v centru světového zájmu), jako je strhující polodokumentární dílo známého íránského filmaře Moltsetta Makhmalbafa Kandahár. Film samozřejmě vznikl před vypuknutím dnešního válečného konfliktu v této těžce zkoušené zemi, nicméně s nenápadnou naléhavostí líčí tragický úděl prostých lidí, kteří jsou obětmi krutého režimu i dlouholetých bojů. Afghánská emigrantka Nafas přilétá z Kanady na íránsko-afghánskou hranici, aby se odtud pokusila proniknout do Kandaháru, kde žije její invalidní sestra. Ta se chystá spáchat sebevraždu během posledního zatmění slunce ve 20. století. Nafas tak kromě jiného bojuje i s časem, který se naplňuje. Mladá žena se musí skrývat pod burkou tak jako ostatní ženy v Afghánistánu pod vládou Talibanu. Cestou k městu prožívá řadu epizod s místními lidmi a objevuje nezměrnou tragédii, jež její rodnou zemi postihla. Setkává se s krutou diskriminací žen, s invalidy, kteří byli zraněni minami, hladem a bídou. Setkává se mj. také s americkým černošským muslimem, který tu už léta působí bez příslušného vzdělání jako venkovský lékař, jen aby mohl pomoci potřebným. Nafas své zážitky zaznamenává na diktafon. Dostane se na dohled Kandaháru, avšak výsledek její mise zůstává nejistý, neboť je zadržena vojenskou hlídkou. - Snímek má reálný podklad Na Makhmalbafá se obrátila Nelofer Paziraová, aby jí pomohl dostat se do Afghánistánu za její přítelkyní, hodlající spáchat sebevraždu. íránský tvůrce to nejdříve odmítl, pak však natočil s Paziraovou v hlavní roli polodokumentární film, který vznikal za obtížných podmínek v místech, kde živoří statisíce utečenců. (Makhmalbaf tak pravděpodobně mohl jasněji vyjádřit své stanovisko vůči náboženskému fundametalismu, když kritiku napřel do sousední země.) - Dílo nese všechny znaky současné íránské filmové školy: prostý příběh prostých lidí, bez efektů, bez expresivního vyjadřování a místy dokonce s jemným humorem. Netají se „didaktickým" členěním problému (postavení ženy, postavení dítěte, postavení lidí s amputovanými končetinami, mentalita obyvateI, absurdnosti fundatealismu) ani určitým zacílením na „západního" diváka (tomu odpovídá i poněkud komplikovaná a dvojznačná výstavba příběhu, odvíjející se vlastně jako retrospektiva). Každodenní tragédie Afqhánců je sdělována prostřednictvím vizuálně působivých obrazů se symbolickým obsahem, bez zjevných krutostí a bez „zpravodajského lAhyenisku". Příznačná je i krásná tvář hlavní představitelky, lež je však téměř neustále skrytá pod burkou. -- Film natáčel třináctičlenný štáb, pracující v obtížných podmínkách pouště a v prostředí, kde byly neustálé potíže zejména s místním komparsem.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2001/12/15

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

166 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Ostrov Svatá Helena, bašta bio...

08:30 - 09:25

15 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

15 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:25 - 08:55

20 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Reklama